Ze zijn hip en trendy: salades

salades

Ze zijn hip en trendy: de salades

Originele salades met gezonde en verse ingrediënten zijn ondertussen een fantastisch alternatief voor de broodjeslunch.

Salade als ster

Sla is niet langer alleen een basisingrediënt in bijgerechten, sla speelt steeds meer een sleutelrol in het hoofdgerecht. Je kunt sla bijvoorbeeld ook grillen op je barbecue om zo deze bescheiden groente een complexe smaak te geven.

Herontdek de klassiekers

Traditionele salades zijn ons allen bekend. Nu zijn ze toe aan vernieuwing zodat ze ook bij de huidige en volgende generaties in de smaak zullen vallen. Een traditionele salade kan in een nieuw jasje gestoken worden door er kale of radicchio aan toe te voegen. Een aardappelsla kun je dan weer een moderne toets geven door er waterkers of een kruidige mayo aan toe te voegen.

Het zijn de kleine toevoegingen die een groot verschil in smaakbeleving kunnen geven. Boost je Cesar Salad zeker ook eens met gegrilde tijgergarnalen.

Kommetjes ten top

Bowls zijn ondertussen talrijk aanwezig in het straatbeeld. Naar verluidt zou je, wanneer je uit een bowl eet, meer mindful met je eten omspringen, sneller voldaan zijn en met elke hap de smaken nog beter kunnen onderscheiden! Haal die kommetjes dus maar boven.


tomaten

Tomatenparadijs bij MAKRO

In salades, als saus bij pasta, op brood, rauw uit het vuistje… met tomaten kun je alle kanten op.Ze zijn trouwens ook bijzonder gezond en nuttig tijdens de zomer. Tomaten bevatten namelijk lycopeen, een stof die ons lichaam helpt in de strijd tegen vrije radicalen, die vrijkomen door uv-straling van de zon.

Prince de Bretagne

Green Zebra:
UITZICHT: groen met lichte strepen, licht onregelmatig en pruimvormig
SMAAK: zacht in de mond, toetsen van peper en kruiden, krokant en mals vlees
GEBRUIK: De Green Zebra is ideaal om te bakken in de pan of in de wok. De zachte smaak en het stevige vlees zijn ook perfect in salades of in een chutney.

Tomates Roses:
UITZICHT: van gemiddelde grootte, rond en vlezig, met een roze jasje
SMAAK: sappig en vlezig met een gesuikerde, geparfumeerde smaak, smelten in de mond
GEBRUIK: Deze smaakbommen zijn zeer aromatisch en moeten zelfs niet gekruid worden. Ze zijn ideaal als carpaccio of in een tartaar van tomaat. Ook perfect voor een originele tomaat-garnaal.

Noir de Crimée:
UITZICHT: roodpaarse tot zwartepaarse kleurschakering, een platronde vorm
SMAAK: vrij vol en lekker zoet
GEBRUIK: overheerlijk rauw of gekookt, dé tomaat bij uitstek voor een ultieme salade


Goud voor je dressing

De dressing voeg je altijd pas op het laatste moment toe, anders wordt de salade een beetje zompig en ziet ze er minder fris uit. Bij het maken van een dressing gebruik je best 1 deel azijn op 3 delen olie. Azijn heb je in heel veel soorten en smaken, maar je kunt hem ook vervangen door citroen- of sinaasappelsap om een zure toets aan je salade te geven. Ook olie heb je in diverse smaken, denk maar aan olijfolie, walnotenolie, sesamolie etc.
Je kunt een dressing vol en romig maken door er een eetlepel mayonaise of yoghurt aan toe te voegen, of zelfs een halve avocado. Een oosters tintje geef je door sojasaus en gember te gebruiken.


Wijn in de kijker

Veel Belgen moeten de albarinodruif nog ontdekken. Vaak heeft dat te maken met de relatief hoge instapprijs. Wijnen die albarino bevatten, worden daardoor nog steeds weinig geïmporteerd. Deze uiterst betaalbare cuvée, gemaakt door het wijnhuis Martin Codax, is een prima introductie tot het genre. Goudgeel, glanzend zijn de kenmerken van zijn druif en terroir die volledig naar voren komen in deze wijn. Neus van rijpe Reinette- en Cox-appelen, Doyenné-peren en limoenzeste. Qua smaak is deze wijn sappig met citrus in de hoofdrol, lean & mean, mineraal tot slot. Geen complexe krachtpatser, maar een eerlijk glas witte ‘sec’ die verdient koel geschonken te worden bij een zomers slaatje.