Special BBQ & Bio

Lekker snel-recepten

cote-a-l-os-bbq-thumb

Côte à l'os BBQ met chimichurri en salade van quinoa met kerstomaten

Klik hier voor het recept

boutje-hoevekip-thumb

Boutje van hoevekip gelakt met Luikse stroop en gegrilde groenten

Klik hier voor het recept

rozet-tomaten-thumb

Rozet van wilde tomaten met gegrilde groene asperges en halloumi

Klik hier voor het recept

carpaccio-tomaat-garnalen-thumb

Kleurrijke carpaccio van tomaat, garnalen en yoghurtdressing

Klik hier voor het recept

foccacia-gerookte-zalm-thumb

Foccacia met gerookte zalm en coulis van erwtjes

Klik hier voor het recept


bbq-slide

Altijd feest met BBQ

Een geslaagde BBQ organiseren begint bij een goede voorbereiding. Vraag daarom aan alle gasten een bevestiging, zodat je weet voor hoeveel mensen je eten, drinken en servies moet voorzien. Dat lijkt misschien overbodig, maar in het heetst van de strijd weet je maar beter exact hoeveel genodigden je mag verwachten. De ideale checklist houdt ook rekening met volgende zaken.

  • Wil je vermijden dat je boodschappentocht een ware helletocht wordt? Noteer dan per gerecht welke ingrediënten je nodig hebt. Die structuur komt niet alleen van pas in de winkel, maar ook achter het fornuis/de barbecue.
  • Moet je het servies nog opblinken? Plan dat dan een dag op voorhand. Wanneer je volop aan het barbecueën bent, heb je wel wat anders te doen.
  • Marineer het vlees op voorhand en bereid alle bijgerechten alvast voor, zodat je ze alleen nog moet afwerken of er warme ingrediënten aan moet toevoegen.
5 essentials voor de BBQ:

Vlees: Een goed stuk vlees is de basis voor de meeste mensen die een BBQ willen organiseren. Zorg voor een gezonde mix tussen gevogelte, rund en varken. Zo is er voor elk wat wils. Je kunt best een aantal stukken met marinade en een aantal stukken zonder marinade voorzien, want niet iedereen houdt van kleverige saus rond zijn/haar stuk vlees.

Vis: Voorzie ook een paar stukken heerlijke vis. Eigenlijk zijn alle stevige vissoorten geschikt voor de BBQ: kabeljauw, zalm, zeebaars, makreel, tonijn, gamba’s en zoveel meer. Zodra de vis klaar is, besprenkel je hem met vers citroen- of limoensap en een snuifje zeezout.

Groenten: Volgende groenten kun je rechtstreeks roosteren: asperges, paprika, aubergines, grote champignons, courgettes, tomaten, worteltjes. Strijk ze eerst in met olijfolie en zorg ervoor dat het vuur niet te warm is. Zo krijg je een heerlijke geroosterde smaak. Probeer ook eens met sla, een echte verrassing.

Proteïnen: Pastasalade, koude rijst en stokbrood zijn de favorieten van de Belg. Wees creatief en probeer ook eens aan de slag te gaan met bulgur, quinoa of fregola sarda. Zo verras je je gasten met iets origineels en eenvoudigs.

Rubs/marinades/sauzen: Zorg dat er verschillende sausjes zijn op je BBQ-feestje en als je tijd en zin hebt, kun je ze lekker zelf maken. De nieuwste trend zijn de rubs: een mengsel van gedroogde kruiden en specerijen om je vlees of vis mee op smaak te brengen. Dry rubs zijn bijzonder populair in de zuidelijke staten van de VS, maar winnen ondertussen verder terrein.

Azië in de kijker

Sesamolie, chili, limoen, basilicum, gembersiroop of sojasaus… een Aziatisch geïnspireerde BBQ weet altijd te verrassen. De verschillende contrasterende smaken maken het continent zo aanlokkelijk en net daarom wint de Aziatische keuken ook bij ons aan populariteit.

duurzame-vis-nl

Green Fish

Dit logo helpt je te kiezen voor duurzame vis. Zo maak je samen met MAKRO de beste keuze. Vissen gekenmerkt met dit logo zijn zorgvuldig gekweekt of gevangen met minimale schade aan de natuur en niet overbevist. Dus kun je zorgeloos genieten van een lekker stuk vis.
MAKRO volgt tot in de kleinste details de strenge internationale HACCP-norm voor de behandeling van voedsel: vanaf producent tot consument. Deze bekommernis om de herkomst en het respect van de voedselketen staat borg voor de versheid.


Vis van de maand: pieterman

Pieterman is het geheim van de Noordzee. Deze vis heeft giftige stekels op zijn kop, en dat vraagt extra aandacht voor het schoonmaken. Maar gelukkig heeft je MAKRO-visexpert de vis grondig voorbereid, zo kun jij meteen aan de slag. Gebakken op de graat komt pieterman het best tot zijn recht. De smaak van pieterman lijkt sterk op die van noordzeetong. Kom dus deze maand snel langs om dit culinaire genot te ontdekken.
pieterman