Special Italië

Lekker snel-recepten

risotto-met-bospaddenstoelen-thumb

Risotto met bospaddenstoelen

Klik hier voor het recept

tomatentaart-thumb

Frisse tomatentaart met grove tapenade

Klik hier voor het recept

kalfsfricassee-met-jonge-wortel-thumb

Kalfsfricassee met jonge wortel, zilveruitjes en peterselie-aardappeltjes

Klik hier voor het recept

mooie-meid-venkel-oud-brugge-thumb

Gebakken heek met venkel en Oud Brugge

Klik hier voor het recept

linguine-cacciatore-met-chipolata-en-santa-cristina-toscana-thumb

Linguine cacciatore met chipolata en Santa Cristina

Klik hier voor het recept


Gezelligheid met antipasti

Om gezellig te delen met de familie of om te scoren tijdens een feestje met vrienden? Dit is het Italiaanse alternatief voor amuses. Antipasto bestaat uit 5 tot wel 30 verschillende hapjes met de bedoeling om de eetlust op te wekken. De ideale antipasti schotel is zoet maar toch zoutig, elegant maar toch eenvoudig. De bedoeling is in ieder geval dat het alle smaken bevat en daardoor een winnaar op tafel is.
antipasti

5 basics van antipasto:

  • Salumi: kies twee of drie variëteiten dun gesneden Italiaanse charcuterie zoals Mortadella, Pancetta, Coppa of Prosciutto. Voorzie per persoon ongeveer 50gr.
  • Formaggi: kies één of twee soorten kaas. Afhankelijk van de wens van je gasten kan je kiezen tussen zachte kazen b.v. mozzarella en/of harde kazen zoals onze uitstekende ‘Taste the difference’ Piave Vecchio. Snij deze kazen in kleine stukjes zodat het makkelijk wordt voor je gasten. Ook hier hou je best rekening met 50gr per persoon.
  • Frutte & verdure: Maak een selectie uit olijven, zongedroogde tomaten, artisjokken of andere groenten. Indien je zoetebekken over de vloer krijgt kan je ook peren of druiven toevoegen.
  • Pane: Onmisbaar bij elk antipasti moment is brood: je kan kiezen tussen de verschillende Italiaanse broden zoals focaccia, ciabatta of bruschettina.
  • Pesto & co: Serveer optioneel ook een selectie tapenades, pesto en eventueel zoete honing of andere spreads zodat je gasten naar hartenlust kunnen doppen. Vergeet ook de fantastische olijfolies niet

chianina

Chianina

Het Chianina vleesras is het grootste ter wereld en vindt zijn oorsprong in de Italiaanse provincie Toscane. Deze witte reus is erg interessant met zijn perfecte kwaliteit. Het lichtrode vlees van het Chianina ras heeft een fijne, licht gemarmerde structuur en is erg mals. Zijn smaak is te danken aan de natuurlijke begrazing in de valleien van centraal en noordelijk Italië en aanvullend voedsel zoals maïs en meel uit diezelfde regio. Zeker uitproberen.

Toscane: op trip door de wijngaarden

De bekendste Italiaanse wijnen zijn afkomstig uit regio Toscane. De meeste appellaties en druivenrassen zijn voor de meeste mensen helaas toch nog terra incognita. Toscane kan nochtans wel degelijk verrassen op wijngebied.

Geografie

  • Klimaat: naargelang de ligging maritiem zacht, mediterraan warm of continentaal droog
  • Bodem: klei en zandsteen
  • Ligging: naar alle windrichtingen, tussen 100 en 500 meter hoog
toscane-trip
wijn-chianti
Chianti Classico Torre Grazie 2014
Een wijn met een complex aroma en met hinten van rood fruit en een vleugje violet. Vol van smaak, evenwichtig en intens fruitig met een lange afdronk. Te serveren bij: vleesgerechten en kaas.
wijn-villa
Villa Antinori Rosso Toscana IGT ‘14
Elegante rode wijn, met tonen van bessen en vanille. Zachte tannines door 12 maanden op vat gerijpt, nadien nog 8 maanden op fles.
wijn-albizzia
Alibizzia Toscane Chardonnay ‘14
Een prachtig gerijpte Chardonnay, heerlijk puur en nu op dronk. In de neus fruitige aroma`s van citrus en limoen, alsook peper en wit fruit. Zacht en rond in de smaak, aangevuld met goede zuren.
wijn-predella
Morellino di Scansano Predella ‘13
Heldere, donkere kersenrode kleur. Het karakter van de Sangiovese druif komt goed tot zijn recht in de geur: lekker rijp, rood fruit met een ietwat kruidige en aardse toets in de wijn. Het volle smaak van rood fruit, kers, pruim, wordt verder gezet in de mond. De wijn is lekker soepel, wat zwoel, maar toont voldoende frisheid. Ideaal om te combineren met lam en gerijpte kazen.
wijn-grigio
Banfi Serena Pinot Grigio
Deze wijn heeft krachtige florale geuren, aangevuld met tropisch fruit: perzik, banaan en nectarine. Toch ervaar je in de mond opwekkende zuren met accenten van geel fruit. Deze wijn gaat perfect samen met wit gevogelte, lichte pastagerechten en de Oosterse keuken.