Tuin-zomerklaar-Detail

11 tips om je tuin zomer-klaar te maken

Het is niet omdat jij al helemaal klaar bent voor de zomer dat je tuin dat ook is. Je geliefde tuin eens goed onder handen nemen in het voorjaar is dan ook een absolute must als je er het beste wilt uithalen tijdens de zomermaanden. Met deze 11 tips lukt je dat in 1, 2, 3.

 1. Laat je gazon terug ademen door het te verluchten. Haal dus je verticuteermachine maar boven!

   

 2. Nadat je jouw gazon hebt verlucht doe je er zeker goed aan om het te bemesten. Een goede portie voeding kan namelijk absoluut geen kwaad.

   

 3. Spoor elke vorm van onkruid op en verwijder die viezigheid. Anders loop je het risico dat nieuwe begroeiing van naburige planten geen kans krijgt. Fervente tuiniers kunnen onkruid handmatig verwijderen, maar een ecologische verdelger is uiteraard ook een optie. Let wel op dat je geen andere planten beschadigt.

   

 4. Voor je jouw planten, bloemen, bomen en hagen laat bloeien ben je ze best eerst even onder handen te nemen met de snoeischaar. Een grondige snoeibeurt in het voorjaar zorgt er namelijk voor dat je planten extra mooi staan tegen de zomer.

   

 5. Wil je nieuwe planten? Dan plant je ze best al in het voorjaar. De natuur heeft namelijk ook haar tijd nodig om iets moois te laten groeien.

   

 6. Wie een terras heeft neemt dit best ook even onder handen. Als je in het voorjaar al eens goed borstelt, neem je de aarde al weg waar zaadjes in kunnen kiemen. Op die manier heb je onkruid al verwijderd nog voor het er is.

  Tuin-zomerklaar-extra

 7. Heb je tegels in je tuin dan kan je die ook even oppoetsen met de borstel. Goed schuren en nadien afspoelen met de tuinslang. Het kan hard labeur zijn maar het mooie resultaat is het écht waard.

   

 8. Eigenaars van houten tuinmeubels nemen best even hun meubilair onder handen, zelfs als ze overdekt waren. Wat extra bescherming kan namelijk nooit kwaad. Kunststof vraagt dan weer niet zoveel werk: even afkuisen met een vochtige doek is al oké. Of misschien wil je wel nieuwe tuinmeubelen?

   

 9. Heb je voor de kinderen speeltoestellen in je tuin staan ben je best om die even te testen. Je weet nooit of er door bepaalde weersomstandigheden schade aan is waardoor je kinderen misschien wel verwondingen kunnen oplopen van zodra ze er terug op klimmen.

   

 10. Ruim je tuinhuis op. Je komt hoogstwaarschijnlijk tuinspullen tegen die je helemaal niet meer kan gebruiken of kapot zijn. Misschien ontdek je zelfs dat je nog wat materiaal ontbreekt … Kortom: maak je shopping list aan.

   

 11. Nu je toch in je tuinhuis rondneust kan je net zo goed eens je ‘grof geschut’ testen. Leuk is het niet als je plots een nieuwe grasmaaier moet gaan kopen, net wanneer je ‘m al nodig hebt.


Je tuin lenteklaar maken? Met onze tips ga je meteen aan de slag

De vogeltjes beginnen ’s morgens te fluiten, het is ‘s avonds langer licht en de temperatuur is weer zacht. Voel je de kriebels ook? De lente is in aantocht! En dan is het tijd om onze tuin onder handen te nemen. Je kunt perfect zelf je tuin lenteklaar maken. Ontdek onze tips en ga meteen aan de slag.

verticuteren tuinonderhoud gras zaaien

Bomen en struiken snoeien: zo zet je de schaar in je tuin

In de lentemaanden moeten de voorjaarsbloeiers in je tuin plaats ruimen voor de zomerse bloemen. Bovendien zijn in deze periode heel wat soorten bomen en struiken aan een flinke snoeibeurt toe. Hier ontdek je alvast de basics van het snoeien, zodat je tuin er binnenkort weer strak en verzorgd uitziet!

snoeien bomen snoeien tuingereedschap

Onkruid wegbranden op ecologische wijze: het kan!

Onkruid is voor menig hobbytuinier een doorn in het oog. Het ontsiert je terrastegels en heeft de reputatie hardnekkig terug te keren. Natuurlijk bestaan er chemische bestrijdingsmiddelen om onkruid van je oprit te bannen, maar het kan ook eenvoudiger. Onkruid wegbranden op ecovriendelijke wijze: een handleiding.

onkruid bestrijden onkruid verdelgen onkruid verwijderen

Onkruid verdelgen op een ecologische manier? Lees onze tips

Onkruid is een echte pretbederver voor wie van tuinieren houdt. Het doet je geliefde tuin er slordig uitzien, is hardnekkig en je hebt er je handen mee vol om het telkens te verwijderen. Heel wat mensen gaan onkruid te lijf met chemische producten, maar dat hoeft niet. Je kunt het ook op een ecologische manier verdelgen.

onkruid bestrijden onkruid verdelgen onkruid verwijderen onkruidbrander

Onkruid in de voegen van je terras? Maak er komaf mee!

Onkruid baant zich onherroepelijk een weg tussen de voegen van je terrastegels. Tenminste, als je er niets aan doet. Gelukkig zijn er manieren om je terras onkruidvrij te houden. Huis-, tuin- en keukenmiddeltjes zijn een optie, maar ook onkruid wegbranden kan een efficiënte oplossing zijn voor je onkruidprobleem. Hoe dan ook, dankzij deze tips roep je het ongewenste groen definitief een halt toe!

onkruid bestrijden onkruid verdelgen onkruid verwijderen