Kamperen in België: alles over het juiste kampeermateriaal!

Kamperen in België: alles over het juiste kampeermateriaal!

Kamperen in België: do’s en don’ts

Net als in heel wat landen is wildkamperen in België verboden. Wie toch liever het avontuur opzoekt, kan op twee manieren aan de geregistreerde campings ontsnappen:

  •  Vind de eigenaar van het terrein waar je wil staan en vraag toestemming. Met toestemming op een privéterrein kun je wel kamperen.
  •  Paalkamperen. Rond deze bivakzone, in de vrije natuur, die voorzien is van een waterpomp en vuurplaats kun je onder bepaalde voorwaarden kamperen. Kom er hier meer over te weten.

Maak een checklist van wat je nodig hebt

In alle opwinding riskeer je al snel wat spullen te vergeten. Zelfs de meest ervaren kampeerder maakt het best een inpaklijst van de mee te nemen materialen. En er is niets zo vervelend als ’s avonds op je kampplaats aankomen en te beseffen dat je je zaklamp vergeten bent. Beeld je in dat je al ter plaatse bent en maak een lijst van wat je nodig hebt.

Kies de geschikte tent, volledig afgestemd op jouw gebruik

Er bestaan even veel tenten als er tentvakanties zijn. Hier alvast vier basistips voor de perfecte tent:

Kies voor voldoende ruimte

Het aantal personen die op de tent vermeld staan, is het aantal personen dat erin kan slapen. Heb je wat bagage mee die je in je tent bijhoudt, reken dan een extra persoon. (bv 2 personen + bagage = tent voor 3 personen)

Koken en eten in je tent

Wil je, naast slapen, ook koken en eten in je tent, voorzie dan een tent met een luifel en eventueel een extra leefruimte. Zo kan je bij regenweer ook prima koken en eten. Voorzie een tent met extra ventilatie voor de condensatie.

De weersomstandigheden

De ene tent is al beter bestand tegen neerslag dan de andere. Zo zal regen en sneeuw gemakkelijker van een spitse tent aflopen en blijven liggen op een vlakker model.

Veel verplaatsen

Trek je veel rond, kies dan voor een tent die gemakkelijk opgebouwd en ingepakt kan worden. Houd ook rekening met het gewicht en afmetingen als je niet met de auto rondtrekt. Overweeg de voor- en nadelen van elk systeem om de ideale tent te vinden.