witloofsoep-met-appel-detail

Witloofsoep met appel, grijze garnalen en waterkers

4 à 6 personen
15 min. + 15 min. koken

INGREDIËNTEN

1 kg witloof
2 Jonagold appelen
1 preiwit
2 l groentebouillon
1 kruidenboeket
½ kl curry
1 el boter
peper van de molen en grof zeezout

Voor de afwerking:
4 à 6 stronkjes witloof
100 g grijze garnalen
1 el boter
enkele plukjes waterkers
snufje nootmuskaat
peper van de molen en grof zeezout

ZO GEMAAKT

Zet een grote pot op het vuur met wat boter. Pel de knoflook en de ui en laat fruiten in de hete boter. Snij de prei in grove stukken en voeg deze bij de ui. Schil 1 appel, verwijder het klokhuis, snij in grove stukken en stoof kort mee.

Snij het onderste van het witloof, snij overlangs in de helft en verwijder de harde kern. Snij verder in grove stukken en stoof kort mee, maar niet te lang, want dan wordt de soep te bitter.

Giet de groentebouillon erbij, voeg het kruidenboeket en de curry toe en kook de soep in ongeveer 15 minuten gaar. Verwijder het kruidenboeket en mix de soep met de staafmixer tot een gladde soep. Proef en breng op smaak met peper en zout.

Snij ondertussen het witloof voor de afwerking overlangs in de helft en verwijder de harde kern. Zet een pan op het vuur met wat boter en bak er het witloof kort in op. Kruid met peper, zout en nootmuskaat.

Schil de resterende appel en snij in hele fijne blokjes van ongeveer ½ cm.
Verdeel de soep over de kommetjes en werk verder af met twee halve stronkjes witloof, de blokjes Jonagold, de grijze garnalen en een plukje waterkers.

De kunst van het baden

Een aangename omgevingstemperatuur, een zacht muziekje, gedempt licht, enkele (geur)kaarsen en, waarom niet, een glaasje bubbels zorgen voor een heerlijk ontspannen kader en gevoel. Zo zal je gegarandeerd nog meer van je bad genieten en volledig tot rust kunnen komen.

Nuri, de koning onder de sardienen

Sublieme Nuri-kwaliteitssardienen doen het overal even goed

Eryngii, de paddenstoel met de vele gezichten

De vrij onbekende Japanse paddenstoel eryngii geeft zijn subtiele smaken prijs

Obsiblue, een garnaal als geen ander

Met hun blauwige schaal, lekkere vlees en ongezien fijne jodiumsmaak doen de Obsiblue-garnalen je meteen dromen van tropische stranden en verafgelegen gebieden.

Welk glas hoort bij welke wijn?

Kleur, transparantie en schittering zijn tekenend voor het karakter en de oorsprong van elke individuele wijn. Een degustatie begint dan ook met een eerste visuele indruk.