witloofsoep-met-appel-detail

Witloofsoep met appel, grijze garnalen en waterkers

4 à 6 personen
15 min. + 15 min. koken

INGREDIËNTEN

1 kg witloof
2 Jonagold appelen
1 preiwit
2 l groentebouillon
1 kruidenboeket
½ kl curry
1 el boter
peper van de molen en grof zeezout

Voor de afwerking:
4 à 6 stronkjes witloof
100 g grijze garnalen
1 el boter
enkele plukjes waterkers
snufje nootmuskaat
peper van de molen en grof zeezout

ZO GEMAAKT

Zet een grote pot op het vuur met wat boter. Pel de knoflook en de ui en laat fruiten in de hete boter. Snij de prei in grove stukken en voeg deze bij de ui. Schil 1 appel, verwijder het klokhuis, snij in grove stukken en stoof kort mee.

Snij het onderste van het witloof, snij overlangs in de helft en verwijder de harde kern. Snij verder in grove stukken en stoof kort mee, maar niet te lang, want dan wordt de soep te bitter.

Giet de groentebouillon erbij, voeg het kruidenboeket en de curry toe en kook de soep in ongeveer 15 minuten gaar. Verwijder het kruidenboeket en mix de soep met de staafmixer tot een gladde soep. Proef en breng op smaak met peper en zout.

Snij ondertussen het witloof voor de afwerking overlangs in de helft en verwijder de harde kern. Zet een pan op het vuur met wat boter en bak er het witloof kort in op. Kruid met peper, zout en nootmuskaat.

Schil de resterende appel en snij in hele fijne blokjes van ongeveer ½ cm.
Verdeel de soep over de kommetjes en werk verder af met twee halve stronkjes witloof, de blokjes Jonagold, de grijze garnalen en een plukje waterkers.

Twee handen op één buik

Dé perfecte begeleidende drank bij een gerecht zoeken lijkt simpel, maar dat is het zeker niet altijd. Een mogelijke oplossing: spelen met contrasten. We bewijzen het met een aantal originele pairings die zowel het gerecht als de drank tot zijn recht laten komen.

Cook like a pro

Street me up

Streetfood is niet enkel voor hipsters, het is sympathiek en vrolijk voor groot en klein. Een kosmopolitische stijl die het ook gastronomisch goed doet. Streetfood past zowel aan sjieke tafels als aan gemoedelijke. Kom mee op een wervelende wereldtour langs de beste streetfood stalletjes.

Cook like a pro

Smaakbomblaadjes

Soms is er niet veel nodig om een gerecht naar hogere sferen te tillen. Het mooiste bewijs daarvan is cress. Deze vers gekiemde blaadjes van aromatische planten mogen dan piepklein zijn, hun smaak is explosief. Ze worden veel gebruikt door professionals, maar zijn zelden verkrijgbaar in winkels. Enkele goed gekozen blaadjes van deze pure, pittige scheutjes en de weg naar het paradijs ligt open.

Keukenrestjes to the rescue!

Wist je dat een derde van het voedsel in de wereld verspild wordt? Daar zou je heel wat mensen mee kunnen voeden. Ook jij kan een handje helpen om minder voedsel verloren te laten gaan.

Knappe krab

Van de lente tot het einde van de zomer is verse krab op haar best. Met enkele extra handelingen maak je er een echt zeebanket van, dat je meevoert van de tropen naar de oevers van de Arno met een tussenstop aan de Atlantische oceaan.

Cook like a pro