varkenshaasje-met-pastinaak

Varkenshaasje met pastinaakstoemp

4 personen
45 min.

INGREDIËNTEN

600 à 700 g varkenshaasje
800 g bloemige aardappelen
6 pastinaken
200 g spinazie
400 g kerstomaatjes
2 takjes tijm
2 takjes rozemarijn
2 teentjes knoflook
1 dl melk
40 g + 1 el boter
3 el olijfolie
snufje nootmuskaat
peper van de molen en grof zeezout

Voor de saus:
4 dl kalfsfond
1 dl room
1 el mosterd
1 glas witte wijn
1 kruidenboeket
1 takje tijm
1 takje rozemarijn
2 sjalotten
1 teentje knoflook

BEREIDING

Haal het varkenshaasje een half uur op voorhand uit de koelkast.

Voorverwarm de oven op 180°C. Schil de aardappelen en de pastinaken. Snij 4 pastinaken in grove stukken en kook ze samen met de aardappelen in 20 minuten gaar in gezouten water. Snij de andere pastinaken overlangs in twee of in vier stukken. Giet af en laat nog even drogen op het vuur. Plet met een pureestamper. Voeg de melk en 40 g boter toe en roer goed tot de boter gesmolten is.

Spoel de spinazie, houd enkele mooie blaadjes apart voor de afwerking en stoof de rest kort aan in wat olijfolie, samen met een teentje knoflook. Roer de gestoofde spinazie door de pastinaakpuree en breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.

Zet een pan met boter op het vuur en schroei het vlees rondom dicht, zo’n 2 minuten per kant. Haal het vlees uit de pan, schik het in een ovenschaaltje en laat het gedurende 10 à 15 minuten garen in de oven. Neem een ander ovenschaaltje en schik er de rest van de pastinaken in. Voeg de tijm en de rozemarijn toe en kruid met peper en zout. Rooster de groenten gaar in ongeveer 20 à 25 minuten. Doe er na 15 minuten de kerstomaatjes bij en laat verder garen in de oven.

Voor de saus, smelt nog een klontje boter in de pan waar het vlees in werd gebakken. Pel de knoflook en de sjalotten, snipper ze fijn en bak ze kort even op in die pan. Blus met een glaasje witte wijn en roer de braadresten los. Giet er de kalfsfond bij, roer de mosterd erdoor en voeg het kruidenboeket, de tijm en de rozemarijn toe. Laat inkoken tot de helft. Giet er ten slotte de room bij en laat nog even indikken. Haal de saus door een zeef.

Haal het vlees uit de oven en laat nog zo’n 10 minuten rusten voor het aan te snijden.

Snij het vlees in plakjes van ongeveer 1 cm dik. Schep wat pastinaak-spinaziepuree op een bord, schik er de geroosterde pastinaak en de kerstomaatjes op en geef er enkele plakjes varkenshaas bij. Serveer met de mosterdsaus.

Varkenslapjes met perzik en sugar snaps

Lekker snel: Varkenslapjes met perzik en sugar snaps

30 min chef recepten

Tarwesalade met worteltjes + yoghurtdip en hamrolletjes

Voorbereiding: 15 min. • Bereiding: 15 min

recepten