roast-tomatoe-soup-668

Tomatensoep met brood

Deze soep is geïnspireerd op de klassieke Italiaanse pappa al pomodoro, een zeer eenvoudige rustieke soep waarbij de heerlijke smaak van rijpe tomaten volledig tot zijn recht komt. Ciabatta past hier perfect bij, maar deze verrukkelijke soep is ook ideaal om van je oude brood af te geraken.

 

Voor 6 personen

Bereiding: 1 uur 35 minuten

  • 2 kg rijpe tomaten
  • ½ bol knoflook
  • 2 rode uien
  • 1 snuifje gedroogde oregano
  • Olijfolie
  • 1 l organische groentebouillon
  • Enkele takjes verse basilicum
  • 1 ciabatta van 280 g
  • Rodewijnazijn
  • Extra zuivere olijfolie

 

  1. Verwarm de oven voor op 200°C/stand 6 wanneer je een gasoven hebt.
  2. Halveer de tomaten en plaats ze met de bolle kant omlaag in een grote ovenschaal.
  3. Breek de look in teentjes en schil en versnipper de ui in partjes van 3 cm. Verdeel alles over de ovenschaal.
  4. Besprenkel de tomaten met olijfolie en strooi er oregano, zwarte peper en zout over. Rooster de tomaten 50 minuten tot een uur in de oven tot ze zacht en wat kleverig zijn.
  5. Doe vervolgens alle ingrediënten van de ovenschaal in een grote kookpot, maar hou de look apart. Pel en pureer de look en doe hem dan ook bij de rest van de ingrediënten.
  6. Voeg de groentebouillon toe. Hak de basilicumtakjes en het merendeel van de blaadjes grof en voeg ze ook toe.
  7. Halveer de ciabatta. Scheur één helft van de ciabatta in stukken en voeg ze toe aan de soep. Breng de soep aan de kook en laat ze daarna nog 10 minuten sudderen.
  8. Zet ondertussen een grillpan op een hoog vuur.
  9. Snij de rest van de ciabatta in sneetjes en laat deze in de grillpan aan beide kanten goudbruin worden.
  10. Voeg een scheutje rodewijnazijn toe aan de soep en mix ze dan zo glad mogelijk met een handmixer.
  11. Giet de soep in kommetjes, besprenkel met wat extra zuivere olijfolie en verdeel er de rest van de basilicumblaadjes over. Dien op met de gegrilde ciabattasneetjes.

 

Voedingswaarde:

Energie:

229 kcal

Vetten:

5,5 g

waarvan verzadigde vetzuren: 0,9g

Eiwitten:

9,1 g

Koolhydraten:

38,1 g

waarvan suikers:

13,7 g

Zout:

1,1 g

Vezels:

5,5 g

 


Lekker wild, sappig en mals klaargemaakt

Hier zie je per wildsoort de aanbevolen bereidingswijze en -tijd.

Zo maak je zeevruchten klaar

Twijfel je nog hoe lang je de langoustines, gamba’s, scampi’s en kreukels mag laten koken in een flink gezouten groentebouillon?

De grote gezellige-winter-checklist: 9 tips voor een geslaagde winter

De winter is koud, vaak nat en vooral erg donker. Maar daarom niet minder leuk! Werk je deze checklist af, dan garanderen wij je een ultragezellige winter.

Plant je appelboom in 7 stappen (en 5 manieren om van je appels te genieten)

Appelboom newbie of expert, in deze blogpost vind je sowieso gouden appel(boom)tips.

9 tips voor een onvergetelijk kerstfeest

En een geslaagd kerstfeest, dat begint met onze tips. Ben jij klaar voor het kerstfeest van het jaar?