polentaboompjes-met-broccolini-detail

Polentaboompjes met broccolini, morieljes en gorgonzola

4 personen
45 min.

INGREDIËNTEN

170 g polenta
5 dl water
2 dl melk
400 g broccolini
enkele takjes marjolein
enkele takjes tijm
enkele takjes rozemarijn
1 ½ dl room
180 g gorgonzola (of andere schimmelkaas)
100 g geraspte parmezaan
½ dl droge witte wijn
30 g gedroogde morieljes
2 el boter
2 el olijfolie
peper van de molen en zout

ZO GEMAAKT

Vul een pan met een dikke bodem met het water, de melk en zout en breng aan de kook. Roer de polenta onder de hete vloeistof en roer stevig. Draai het vuur lager en laat de polenta nog enkele minuten sudderen. Roer regelmatig zodat de bodem niet aanbrandt. Meng er de geraspte parmezaan door en wat fijngesnipperde bieslook. Spreid de polenta uit over een vel bakpapier, druk even aan en laat volledig afkoelen.

Doe de morieljes in een kom, zet ze net onder koud water en laat ze 30 minuten weken. Giet af, maar hou het vocht bij en laat de morieljes vervolgens goed uitlekken. Bak de paddenstoelen kort op in wat boter, blus met de witte wijn en 1 dl van het morieljesvocht. Voeg de tijm, rozemarijn en marjolein toe en laat inkoken tot de helft. Giet er dan de room bij en laat nog even inkoken.

Blancheer de broccolini 2 minuten, giet af en laat schrikken onder ijskoud water.

Steek met een uitsteekvorm (in de vorm van bijvoorbeeld een kerstboom of sterretje) porties uit de polenta. Zet een pan op het vuur met 1 el boter en bak de polentaboompjes krokant langs beide zijden. Bak de broccolini ook even op in wat olijfolie en kruid met peper en zout. Serveer de polentakerstboompjes met de broccolini en de saus met de morieljes. Werk af met enkele blokjes gorgonzola.

Magic mushrooms

Het paddenstoelenseizoen is kort maar krachtig en geeft het bos altijd een sprookjesachtig uitzicht. Een zaligheid voor iedere kok, want dit is het moment waarop naar hartenlust kan worden geëxperimenteerd met die oneindige waaier aan vormen en texturen met rijke umamismaken.

Cook like a pro

Een zee aan mogelijkheden

Vissoep is als een schildersdoek waarop ieder zijn eigen kleuren en voorkeuren aanbrengt afhankelijk van de seizoenen en de getijden. Het is ook een heerlijk harmonieus gerecht waarbij het zalig spelen is met texturen.

Cook like a pro

Groetjes uit Saint-Buro

Telewerken vergt discipline, zoveel is zeker. Hoe lang werken? Hoe werk en privé gescheiden houden…? Met onderstaande tips wordt jouw thuiskantoor een schoolvoorbeeld van efficiëntie.

Groetjes uit Kastelona

Nu we met z’n allen steeds kleiner en compacter gaan wonen, vormt voldoende en efficiënte kastruimte vaak een uitdaging. Voor gezinnen met kinderen wordt het nog prangender, omdat naast de kleren ook het speelgoed een eigen plaatsje moet krijgen. Niemand wil een rommelig huis, toch?

New York Brunch

Zelfs met de klassieke ingrediënten van een New-Yorkse brunch kan je verrassende combinaties creëren en de smaakpapillen van je gasten prikkelen. Door met de kruiden uit het pastramirecept te spelen, een emulsie te maken van zachte mosterd en roomkaas, of pickles als zure toets te gebruiken.