pasta-met-geroosterde-tomatensaus-andijvie-ricotta

Pasta met geroosterde tomatensaus, andijvie en ricotta

Ingrediënten

Voor de saus van geroosterde tomaten:

  • 600 g tomaten (gewone tomaten, A-tomaten)
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 sjalotten
  • 2 takjes tijm
  • 1 takje rozemarijn
  • 5 peterseliestengels
  • 1 dl gevogeltefond
  • 1 kl suiker
  • 2 el olijfolie
  • peper van de molen en zout
  • ·optioneel: 1 klein blikje tomatenpuree

 

Voor de pasta

  • 400 g pasta naar keuze (bijvoorbeeld linguine)
  • 1 andijvie
  • 1 teentje knoflook
  • 200 g ricotta
  • 100 g pijnboompitten
  • 2 el olijfolie
  • peper van de molen en zout

 

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 200°C.
  • Spoel de tomaten af en verwijder het kroontje.
  • Pel de teentjes knoflook en halveer ze.
  • Pel de sjalotten en snipper ze fijn.
  • Neem een ovenschaal en doe er de tomaten in, samen met de sjalot, de twee teentjes knoflook, de tijm, de rozemarijn en de peterseliestengels. Besprenkel met olijfolie, kruid met peper en zout en bestrooi met de suiker.
  • Rooster de tomaatjes in de oven gedurende een halfuur.
  • Verwijder de kruiden uit de schaal. Verwijder het vel van de tomaten en pureer ze samen met de knoflook en de ui tot een gladde saus. Roer er de gevogeltefond onder en laat nog even inkoken. Indien de saus te dun is, roer je er nog een klein blikje tomatenpuree onder.
  • Kook de pasta ‘al dente’ volgens de instructies op de verpakking.
  • Pel het teentje knoflook en halveer het.
  • Snij de andijvie grof en bak even op in wat olijfolie, samen met het gehalveerde teentje knoflook.
  • Hussel de tomatensaus en de andijvie onder de pasta en garneer met een lepel ricotta.
  • Rooster de pijnboompitten en strooi ze over de pasta.