panzanella-met-tomaten-rucola-basilicum

Panzanella met verschillende tomaten

Tip!

Panzanella is een eenvoudige, maar overheerlijke salade met veel kleur en textuur. De slasoort die je gebruikt, moet een stevige structuur hebben –denk aan rucola of ijsbergsla– zodat de sla zijn lekkere 'bite' behoudt in combinatie met een vinaigrette. In een panzanella staan de pure smaken van tomaat centraal. Ga voor een kleurrijk pallet van verschillende soorten, zoals rode en gele tomberries, Tomad’Or of honingtomaten, roma-tomaten, gele en rode kerstomaatjes… Keuze te over!

 

Panzanella

4 personen

20 min.

Ingrediënten

  • 600 g tomaten: een kleurrijke mix naar keuze van roma-tomaten, gele en rode kerstomaten, trostomaten, tomberries,…
  • 200 g rucola (en/of ijsbergsla)
  • 4 lente-uitjes
  • sap van 1 citroen
  • 5 g platte peterselie
  • 5 g bieslook
  • 20 g basilicum
  • enkele takjes tijm
  • enkele takjes rozemarijn
  • 1 vers gebakken ciabatta
  • 3 el olijfolie van goede kwaliteit
  • peper van de molen en grof zeezout

 

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 200 °C.
  • Scheur de ciabatta in kleine stukjes en doe ze in een ovenschaal. Besprenkel met een lepel olijfolie en kruid met peper en zout.Rooster de stukjes brood mooi goudbruin en krokant.
  • Spoel de tomaten af, verwijder het kroontje en snij de grote exemplaren in de helft of in grotere partjes.
  • Snij de lente-uitjes in ringen.
  • Spoel de rucola af en zwier droog.
  • Hak de rozemarijn en de tijm grof.
  • Pers de citroen uit en meng het sap samen met de gehakte kruiden onder de resterende olijfolie. Kruid met peper en zout en meng nogmaals goed.
  • Snipper de ijsbergsla/rucola fijn.
  • Maak een salade van alle groenten en meng de geroosterde ciabatta eronder. Besprenkel met de kruidige vinaigrette en werk af met de platte peterselie, de bieslook en de basilicum. Serveer meteen.