kalkoenrolletjes-met-gehakt-detail

Kalkoenrolletjes gevuld met gehakt en champignons, met pancetta en salie, kastanjepuree en veenbessen

6 personen
30 min. + 20 min. in de oven + 10 min. laten rusten

INGREDIËNTEN

1 kalkoenborstfilet
300 g gemengd gehakt
12 plakjes pancetta
200 g champignons
100 g kastanjepuree
200 g verse veenbessen
3 sjalotten
2 teentjes knoflook
enkele takjes verse tijm
20 g verse salie
1 kruidentuiltje
1 ei
100 g suiker (geschikt voor confituur)
2 el paneermeel
3 dl witte wijn
2 dl gevogeltebouillon
2 el ijskoude boter
1 el boter
2 el olijfolie
peper van de molen en zout

ZO GEMAAKT

Start met het bereiden van de vulling. Pel de teentjes knoflook en de sjalotten en snipper ze dan fijn. Zet een pan met wat olijfolie op het vuur en fruit er de knoflook en de sjalotten in. Snij de steeltjes van de champignons en snij ze vervolgens in vier. Bak de champignons even mee op. Blus met 1 dl witte wijn en laat even inkoken tot al het vocht verdwenen is. Rits de blaadjes van de tijm, hak de helft van de blaadjes salie fijn en meng ze dan samen met de champignons, het ei en het paneermeel onder het gehakt. Breng op smaak met peper en zout. Verwarm de oven voor op 180°C.

Snij de kalkoenborstfilet overlangs in de helft zodat je 2 plattere stukken krijgt. Snij ieder stuk nog eens overlangs in, maar niet helemaal door, zodat je een groot plat stuk vlees krijgt en kruid met peper en zout. Neem een stuk vlees en lepel er de helft van de vulling op door langs één kant in de lengte te smeren. Rol het vlees op rond de vulling, bedek de bovenkant met de helft van de plakjes pancetta en werk af met enkele blaadjes salie. Bind de rol op met keukentouw. Herhaal voor het tweede stuk kalkoenfilet.

Zet een grote pan op het vuur met de boter en de olijfolie en bak de rollen rondom even bruin. Blus met de witte wijn. Haal de kalkoenrollades uit de pan en schik in een ovenschaal. Overgiet met de witte wijn en de gevogeltebouillon, doe er een kruidentuiltje bij en gaar nog zo’n 20 minuten in de hete oven. Haal het vlees uit de oven, wikkel de kalkoenrollades in een vel aluminiumfolie en laat 10 minuten rusten. Kook ondertussen de saus in en monteer met enkele blokjes ijskoude boter zodat ze bindt.

Zet nog een pannetje op het vuur met de veenbessen, een klein scheutje water en de confituursuiker. Breng aan de kook en kook in zo’n 4 à 6 minuten gaar zodat je een compote krijgt.

Haal de kalkoenrollade uit de aluminiumfolie en snij in plakjes, dik of dun, volgens je voorkeur. Serveer er de wittewijnsaus, de kastanjepuree en de veenbessencompote bij.