hertenfilet-gestoofde-knolselder-detail

Hertenfilet met gestoofde knolselder, wortelpuree en braambessensaus

4 personen
50 min.

INGREDIËNTEN

2 hertenfilets
600 g wortelpuree (kant-en-klaar)
½ knolselder
1 kruidenboeket
2 jeneverbessen
1 kruidnagel
1 kl rietsuiker
2 el boter
1 el olijfolie
peper en zout

Voor de bramensaus:
125 g verse braambessen + extra voor de afwerking
1 takje rozemarijn
2 el braambessenconfituur
2 dl rode wijn
1dl rode port
1 dl rodewijnazijn
1 dl wildfond

ZO GEMAAKT

Doe de wildfond, de rode wijn, de porto en de wijnazijn samen met de rozemarijn in een steelpannetje. Zet op het vuur, breng aan de kook en laat een halfuur inkoken. Lepel er de bramenconfituur bij en voeg de bramen toe en laat nog enkele minuten pruttelen.

Spoel de knolselder zorgvuldig en snij in hapklare stukken. Zet een pannetje op het vuur met wat boter, de stukken knolselder, het kruidenboeket, de jeneverbessen, de kruidnagel en een scheutje water. Plaats het deksel op de pan en stoof beetgaar gedurende 10 à 15 minuten. Bestrooi met een klein beetje rietsuiker en laat nog enkele minuten karamelliseren.

Zet een pan met een flinke klont boter en olijfolie op het vuur en laat deze heet worden. Schroei de hertenfilets rondom rond dicht in de hete braadstof gedurende ongeveer 2 minuten per zijde. Neem de filets uit de pan, wikkel ze in een vel aluminiumfolie en laat ze 5 minuten rusten alvorens ze aan te snijden.

Warm de wortelpuree op volgens de instructies op de verpakking. Lepel wat wortelpuree op ieder bord en veeg uit met een lepel. Snij de hertenfilets in plakjes van ongeveer 1 cm dik en schik ze naast de puree. Lepel er enkele stukjes gestoofde knolselder bij en werk af met de bramensaus en enkele takjes verse tijm.


Kalkoenrolletjes gevuld met gehakt en champignons, met pancetta en salie, kastanjepuree en veenbessen

Start met het bereiden van de vulling. Pel de teentjes knoflook en de sjalotten en snipper ze dan fijn. Zet een pan met wat olijfolie op het vuur en fruit er de knoflook en de sjalotten in...

kalkoen bereiden kerstdiner ideeën kerstdiner kerstkalkoen

Gouden tips voor het perfecte feestmenu

Kroketjes met worteltjes en erwtjes en gebraad, hertenfilet met veenbessen, lekkere wijnen en heerlijke desserts,… Loopt het water je ook in de mond? Het eindejaar is synoniem met lekker eten en drinken. Binnenkort nemen we weer met z’n allen plaats rond de feestdis om al dat lekkers te verorberen. Maar hoe stel je een feestmenu samen? Wij geven je alvast de nodige inspiratie.

kerstdiner kerstmenu ouderjaarsmenu

Coq-au-vin bereiden: zo doe je dat!

Coq-au-vin is een klassieker tijdens de feestdagen. Het is een heerlijk Frans gerecht, dat bovendien gemakkelijk klaar te maken is! Ideaal dus als je tijdens een gezellig avondje dineren met vrienden niet te veel tijd en energie wilt verliezen in de keuken. Lees hier hoe je coq-au-vin snel en eenvoudig bereidt.

kerstdiner ideeën coq-au-vin recept recepten kip