gevulde-kalkoen-detail

Gevulde kalkoen met kippengehakt, couscous en boschampignons

6 à 8 personen
30 min. + 1.30 u in de oven

INGREDIËNTEN

1 volledige kalkoen van ongeveer 2 ½ kg, ontbeend en klaar om te vullen
600 g gemengde boschampignons
1 teen knoflook
2 el olijfolie
2 el boter
peper en zout

Voor de vulling:
300 g kippengehakt
150 g bospaddenstoelen
1 sjalot
1 teentje knoflook
enkele takjes tijm
enkele takjes rozemarijn
100 g couscous
50 g walnoten
50 g hazelnoten
50 g gedroogde dadels
50 g gedroogde abrikozen
50 g gedroogde veenbessen
1 kl komijn
1 ei
2 el olijfolie
peper van de molen en zout

ZO GEMAAKT

Verwarm de oven voor op 180°C.

Start met het bereiden van de vulling. Kook de couscous volgens de instructies op de verpakking. Borstel de paddenstoelen voor de vulling schoon en hak ze grof. Pel de knoflook en de sjalot en snipper fijn. Hak de noten grof. Zet een pannetje op het vuur met wat olijfolie en fruit er de knoflook en de sjalot kort in. Voeg de paddenstoelen erbij en bak nog een paar minuten. Neem een grote mengschaal en doe er het gehakt, de paddenstoelen, de knoflook en de sjalot, de noten en de gedroogde vruchten in. Breek het ei erbij en kneed zorgvuldig. Hou enkele takjes van de verse kruiden apart en hak de rest grof. Breng de vulling op smaak met peper, zout, komijn en de gehakte groene kruiden. Vul de kalkoen met de vulling en bind op met keukentouw.

Bestrijk de kalkoen met olijfolie en leg enkele klontjes boter op de kalkoen. Schik de kalkoen in een grote ovenschaal en bak ze gedurende 30 minuten goudbruin. Dek het vlees af met een vel aluminiumfolie en laat nog 1 u verder bakken. Bestrijk de kalkoen regelmatig met braadvocht. Meet de temperatuur van de kalkoen. Het vlees is gaar wanneer de kerntemperatuur 78 °C bedraagt.

Haal de kalkoen uit de oven en laat een halfuur rusten onder een vel aluminiumfolie alvorens aan te snijden.
Pel het teentje knoflook en halveer. Zet een grote pan op het vuur met olijfolie en de knoflook en bak er de schoongemaakte bospaddenstoelen in. Breng op smaak met peper en zout en verse tijm.


Tip!
Je kan de kalkoen gemakkelijk de dag voordien bereiden. Haal ze een halfuurtje vooraf uit de koelkast zodat ze op kamertemperatuur komt en steek ze dan in de oven.

Inside out

Orgaanvlees was lange tijd wat in het vergeethoekje beland, of not done, maar verdient wel degelijk – zeker in onze huidige tijd – een volwaardige plaats in onze keuken. Het is immers een fantastisch ingrediënt met unieke smaken en texturen dat ons terugbrengt naar het verleden en tegelijkertijd ongelooflijk modern is. Alles eten, niets weggooien en zo de deur open zetten naar een klein paradijsje vol ongeziene smaken.

Oesters, elke keer anders

De verfijnde smaakbommetjes die oesters zijn, hebben in al hun eenvoud niet veel nodig om volledig tot hun recht te komen. Wil je ze eens anders op tafel brengen? Je kan er origineel mee uitpakken en dat zowel koud als warm. Kom dus gerust uit je schelp en experimenteer volop met deze verrassende combinaties met oesters in de hoofdrol.

Hoe maak ik mijn tuin winterklaar?

September en oktober zijn de ideale maanden om je tuin winterklaar te maken opdat de natuur komend voorjaar opnieuw kan ontluiken. Ontdek met deze 10 tips hoe je je tuin met de flair van een professional het best voorbereidt op de winter.

doe-het-zelf diy tuin winterklaar maken tuin onderhoud

How low can you go?

Perfect gegaard vlees dat wegsmelt in je mond. Sublieme smaken en aroma’s waarvan elk ingrediënt doordrongen is … vacuüm koken op lage temperatuur vraagt geen grote investeringen om verbluffende resultaten te halen. Laat je verleiden en til je keuken naar het level van de pro’s.

Cook like a pro vlees eten

Spicy girls

Wow wat pikken pepers, een explosie, heel je mond staat in brand. Pepers in de keuken zijn zoals achtbanen in een pretpark: uitdagend en heftig! Het zou nochtans jammer zijn om ze te reduceren tot hun vurige kracht. Ze brengen een uniek smaakpallet aan: geparfumeerd en bomvol aroma’s werken ze als een krachtige smaakversterker. Smaakpapillen opgelet, de vlam gaat in de pan!

Cook like a pro