gevulde-kalkoen-detail

Gevulde kalkoen met kippengehakt, couscous en boschampignons

6 à 8 personen
30 min. + 1.30 u in de oven

INGREDIËNTEN

1 volledige kalkoen van ongeveer 2 ½ kg, ontbeend en klaar om te vullen
600 g gemengde boschampignons
1 teen knoflook
2 el olijfolie
2 el boter
peper en zout

Voor de vulling:
300 g kippengehakt
150 g bospaddenstoelen
1 sjalot
1 teentje knoflook
enkele takjes tijm
enkele takjes rozemarijn
100 g couscous
50 g walnoten
50 g hazelnoten
50 g gedroogde dadels
50 g gedroogde abrikozen
50 g gedroogde veenbessen
1 kl komijn
1 ei
2 el olijfolie
peper van de molen en zout

ZO GEMAAKT

Verwarm de oven voor op 180°C.

Start met het bereiden van de vulling. Kook de couscous volgens de instructies op de verpakking. Borstel de paddenstoelen voor de vulling schoon en hak ze grof. Pel de knoflook en de sjalot en snipper fijn. Hak de noten grof. Zet een pannetje op het vuur met wat olijfolie en fruit er de knoflook en de sjalot kort in. Voeg de paddenstoelen erbij en bak nog een paar minuten. Neem een grote mengschaal en doe er het gehakt, de paddenstoelen, de knoflook en de sjalot, de noten en de gedroogde vruchten in. Breek het ei erbij en kneed zorgvuldig. Hou enkele takjes van de verse kruiden apart en hak de rest grof. Breng de vulling op smaak met peper, zout, komijn en de gehakte groene kruiden. Vul de kalkoen met de vulling en bind op met keukentouw.

Bestrijk de kalkoen met olijfolie en leg enkele klontjes boter op de kalkoen. Schik de kalkoen in een grote ovenschaal en bak ze gedurende 30 minuten goudbruin. Dek het vlees af met een vel aluminiumfolie en laat nog 1 u verder bakken. Bestrijk de kalkoen regelmatig met braadvocht. Meet de temperatuur van de kalkoen. Het vlees is gaar wanneer de kerntemperatuur 78 °C bedraagt.

Haal de kalkoen uit de oven en laat een halfuur rusten onder een vel aluminiumfolie alvorens aan te snijden.
Pel het teentje knoflook en halveer. Zet een grote pan op het vuur met olijfolie en de knoflook en bak er de schoongemaakte bospaddenstoelen in. Breng op smaak met peper en zout en verse tijm.


Tip!
Je kan de kalkoen gemakkelijk de dag voordien bereiden. Haal ze een halfuurtje vooraf uit de koelkast zodat ze op kamertemperatuur komt en steek ze dan in de oven.

Lekker wild, sappig en mals klaargemaakt

Hier zie je per wildsoort de aanbevolen bereidingswijze en -tijd.

Zo maak je zeevruchten klaar

Twijfel je nog hoe lang je de langoustines, gamba’s, scampi’s en kreukels mag laten koken in een flink gezouten groentebouillon?

De grote gezellige-winter-checklist: 9 tips voor een geslaagde winter

De winter is koud, vaak nat en vooral erg donker. Maar daarom niet minder leuk! Werk je deze checklist af, dan garanderen wij je een ultragezellige winter.

Plant je appelboom in 7 stappen (en 5 manieren om van je appels te genieten)

Appelboom newbie of expert, in deze blogpost vind je sowieso gouden appel(boom)tips.

9 tips voor een onvergetelijk kerstfeest

En een geslaagd kerstfeest, dat begint met onze tips. Ben jij klaar voor het kerstfeest van het jaar?