veggie-meatball-668

Gebakken veggieballetjes

Voor 6 personen
Bereiding: 2 uur en laten rusten

  • 100 g bulgur
  • 1 kleine ui
  • 3 teentjes look
  • 1 stengel selder
  • 1 wortel
  • olijfolie
  • ½ bussel verse platte peterselie
  • 400 g kikkererwten uit blik
  • 1 ei van een vrije-uitloopkip
  • 50 g verkruimeld volkorenbrood
  • 1 citroen
  • 30 g parmezaan
  • 800 g romatomaten uit blik
  • 2 grote rode pepers uit bokaal
  • 60 g ricotta
  1. Vul een grote pan voor de helft met koud water, doe er de bulgur in, laat 20 minuten weken, giet af en spoel na met water. Doe de bulgur weer in de pan en vul deze met koud gezouten water tot de bulgur volledig onderstaat.
  2. Breng aan de kook op een hoog vuur, zet het deksel op de pan en laat sudderen op een kleiner vuur gedurende ongeveer 20 minuten tot de bulgur beetgaar is. Roer regelmatig.
  3. Pel ondertussen de ui en één teentje look, schil de selder en de wortel, snij ze in grote stukken en hak ze fijn in een keukenrobot.
  4. Verwarm 1 eetlepel olie in een ovenvaste braadpan op een middelhoog vuur, voeg de fijn gehakte groenten toe en bak ze al roerend gedurende 12 minuten tot ze gaar zijn.
  5. Giet de bulgur af zodra deze al dente is en laat afkoelen.
  6. Scheur de blaadjes peterselie van de steeltjes en leg ze opzij. Snij de steeltjes grof en doe ze samen met het merendeel van de blaadjes in de keukenrobot. Giet de kikkererwten af, doe ze in de keukenrobot en breek er een ei over. Voeg de broodkruimels en de helft van de afgekoelde bulgur toe en meng tot een grof mengsel.
  7. Doe het mengsel in een grote kom met de gekookte groenten en de rest van de bulgur.
  8. Rasp de citroenzeste en de parmezaan fijn en voeg deze toe aan de kom. Kruid met een snuifje zwarte peper en meng alles met de hand.
  9. Maak van het mengsel 24 balletjes ter grootte van een golfbal en plaats ze op een schotel. Bedek met vershoudfolie en plaats 30 minuten in de frigo om op te stijven.
  10. Verwarm de oven voor op 200ºC of op stand 6 in het geval van een gasoven.
  11. Pel de overige lookteentjes en hak ze fijn. Hergebruik de ovenvaste braadpan, zet ze op een middelgroot vuur, giet er 1 eetlepel olie in, voeg de look toe en laat 2 minuten bruinen.
  12. Voeg de romatomaten toe, plet ze met een houten lepel en overgiet met een half blik water. Zet het vuur lager en laat 5 minuten sudderen tot de tomaten ingedikt zijn. Pers er een halve citroen over uit.
  13. Haal de veggieballetjes uit de frigo zodra ze voldoende stevig zijn.
  14. Verwarm 2 eetlepels olie in een grote pan met antiaanbaklaag op een middelhoog vuur en bak de balletjes in 8 minuten bruin. Draai ze regelmatig om. Doe ze vervolgens bij de tomaten.
  15. Scheur de rode pepertjes in lange snippers en voeg ze toe aan de tomatensaus. Breng op smaak met peper en zout en versnipper er de ricotta over.
  16. Zet de braadpan in de oven gedurende 20 minuten tot de balletjes mooi bruin gekleurd zijn en de saus pruttelt. Strooi er wat peterselieblaadjes over en serveer met enkele citroenpartjes die erover uitgeperst kunnen worden.

 

Voedingswaarde:

Energie:

257 kcal

Vetten:

12,1 g

waarvan verzadigde vetzuren: 3,2 g

Eiwitten:

12 g

Koolhydraten:

25,8 g

waarvan suikers:

7,5 g

Zout:

0,5 g

Vezels:

6,4 g

 

Recipe © Jamie Oliver. Photography © Jamie Oliver Enterprises Limited, by David Loftus.


Verrukkelijke veggieburger

Deze heerlijke veganburgers smaken nóg beter met zelfgemaakte pittige veganaise en krokante uienringen. Geniet van dit topgerecht!

vegetarische gerechten vegetarische hapjes

Krokante tofu met gebakken zoete aardappel, geroosterde bloemkool en kruidige quinoa

Kook de quinoa gaar volgens de instructies op de verpakking. Laat goed afkoelen, besprenkel met olijfolie en breng op smaak met peper en zout...

vegetarische gerechten vegetarische hapjes

Ga voor de perfecte vegetarische BBQ

Wie denkt dat een geslaagde barbecue sowieso vlees nodig heeft, zit er goed naast. Een veggie BBQ is niet alleen verfrissend maar ook nog eens origineel. Pas deze tips toe en inspireer je gasten met een smakelijke verrassing.

barbecue BBQ organiseren BBQ barbecuen barbecueën vegetarische bbq vegetarische gerechten vegetarische hapjes

Vegetarisch koken, is gezond koken

Vegetarisch koken is meer dan een hype; zoveel is inmiddels duidelijk. De tijd dat vlees of vis per se moest gecompenseerd worden door veggie-burgers is ook al lang vervlogen. Vegetarisch koken is overheerlijk, ongelofelijk gezond en fijn. Creatief zijn met groenten? Lees er hier meer over!

recepten vegetarische gerechten gezonde recepten

Paté van geitenkaas en aubergine: recept voor originele aperitiefhapjes

Bij een geslaagd feestje horen natuurlijk aperitiefhapjes. Of het nu gaat om een barbecue met vrienden of een grootschalig familiefeest, met ons recept voor paté van geitenkaas en aubergine scoor je gegarandeerd! Het legt namelijk de basis voor een heleboel lekkere aperitiefhapjes.

hobbycook vegetarische hapjes aperitief recepten