everzwijngoulash-stoofappeltje-detail

Everzwijngoulash met stoofappeltje met veenbessensaus en aardappelgratin

4 personen
25 min. + 2 u garen

INGREDIËNTEN
Voor de goulash:
200 g spekblokjes
1 kg everzwijngoulash
2 sjalotten
2 takjes tijm
2 takjes rozemarijn
1 teentje knoflook
1 kruidenboeket
enkele takjes verse tijm
1 steranijs
2 kruidnagels
5 jeneverbessen
2 el scherpe mosterd
2 sneetjes brood
80 g pure chocolade
2 dl wildfond
2 dl rode wijn
1 el boter
peper en zout

4 stoofappelen (kant-en-klaar)
400 g veenbessen
600 g gratinaardappelen

ZO GEMAAKT

Zet een stoofpot met dikke bodem op het vuur en smelt er de boter in. Kruid de stukken everzwijn met peper en zout en korst ze in een paar minuten langs elke zijde. Bak in enkele keren zodat ieder stukje een korstje krijgt.

Pel de sjalotten en snipper ze grof. Schep het vlees uit de pan, verzamel in een kookpot en stoof de gesnipperde ui in het braadvet van het vlees.

Pel het teentje knoflook en snij het in de helft. Voeg de knoflook, de jeneverbessen, de steranijs, de kruidnagels, het kruidenboeket en het vlees bij de gestoofde ui. Zet de pot op een zacht vuur en bestrooi met de bloem. Roer en laat de bloem kort meebakken.

Giet de rode wijn en de wildfond bij het vlees en breek de chocolade erover.
Besmeer de sneetjes brood met de mosterd en leg deze met de mosterdkant op het vlees. Zet het deksel op de pot en stoof het vlees gaar op een zacht vuur gedurende ongeveer twee uur tot het vlees zacht is en de saus ingedikt. Indien nodig, kan je altijd wat wijn of wildfond toevoegen.

Verwarm de oven voor op 200°C.

Warm de appelen even op volgens de instructies op de verpakking. Open het blik bereide veenbessen, warm ze even op in een steelpannetje met een scheutje water en vul de warme appelen ermee op.

Vet enkele kleine ovenschaaltjes in met wat olijfolie en vul ze met de gratinaardappelschijfjes. Kruid met peper en zout en korst ze gedurende 10 minuten in de oven.

Serveer de everzwijngoulash met de gratinaardappelen en de stoofappeltjes met veenbessensaus en werk af met enkele takjes verse tijm.

Magic mushrooms

Het paddenstoelenseizoen is kort maar krachtig en geeft het bos altijd een sprookjesachtig uitzicht. Een zaligheid voor iedere kok, want dit is het moment waarop naar hartenlust kan worden geëxperimenteerd met die oneindige waaier aan vormen en texturen met rijke umamismaken.

Cook like a pro

Een zee aan mogelijkheden

Vissoep is als een schildersdoek waarop ieder zijn eigen kleuren en voorkeuren aanbrengt afhankelijk van de seizoenen en de getijden. Het is ook een heerlijk harmonieus gerecht waarbij het zalig spelen is met texturen.

Cook like a pro

Groetjes uit Saint-Buro

Telewerken vergt discipline, zoveel is zeker. Hoe lang werken? Hoe werk en privé gescheiden houden…? Met onderstaande tips wordt jouw thuiskantoor een schoolvoorbeeld van efficiëntie.

Groetjes uit Kastelona

Nu we met z’n allen steeds kleiner en compacter gaan wonen, vormt voldoende en efficiënte kastruimte vaak een uitdaging. Voor gezinnen met kinderen wordt het nog prangender, omdat naast de kleren ook het speelgoed een eigen plaatsje moet krijgen. Niemand wil een rommelig huis, toch?

New York Brunch

Zelfs met de klassieke ingrediënten van een New-Yorkse brunch kan je verrassende combinaties creëren en de smaakpapillen van je gasten prikkelen. Door met de kruiden uit het pastramirecept te spelen, een emulsie te maken van zachte mosterd en roomkaas, of pickles als zure toets te gebruiken.