duif-geroosterde-aardappelen-detail

Duif met geroosterde aardappelen en eekhoorntjesbrood

4 personen
40 min. + 40 min. in de oven

INGREDIËNTEN

2 jonge duiven (panklaar)
100 g spekblokjes
800 g vastkokende aardappelen
4 wortelen
1 stengel selder
2 uien
2 teentjes knoflook
600 g eekhoorntjesbrood (diepvries)
200 g kastanjes (blik)
20 g salie
10 g tijm
10 g rozemarijn
3 blaadjes laurier
1 kruidenboeket
1 steranijs
1 kruidnagel
2 jeneverbessen
2 dl rode wijn
25 g gevogeltefond (pasta)
40 g ijskoude boter
4 el olijfolie
2 el boter
peper van de molen en grof zeezout


ZO GEMAAKT

Verwarm de oven voor op 180°C.

Los de gevogeltefond op in 4 dl kokend water en laat 2 minuten zachtjes doorkoken.

Vul de duifjes met de rozemarijn, tijm, laurier, salie en spekblokjes, wrijf ze in met boter en kruid ze met peper en zout.

Maak de ui, knoflook, selder en wortelen schoon en snij ze in grove stukken. Schik de groenten in een grote braadslede en leg de duiven erbovenop. Bestrooi met de rest van de tijm, rozemarijn, salie en laurierblaadjes en kruid met peper en zout. Zet 40 minuten in de voorverwarmde oven.

Spoel de aardappelen, snij ze in partjes en doe ze in een ovenschaal. Overgiet met de olijfolie, voeg er wat kruiden bij en 2 teentjes knoflook en bak 30 minuten mee in de oven.

Haal het gevogelte eruit en hou het warm. Zet de braadslede op het vuur (of schep alles in een pan) en blus met de rode wijn. Laat de alcohol verdampen en overgiet met de gevogeltefond. Voeg de steranijs, kruidnagel en jeneverbessen toe, laat inkoken tot de helft en haal door een zeef. Zet de saus op het vuur en voeg de paddenstoelen en kastanjes toe. Laat nog zo’n 5 minuten pruttelen en monteer met de klontjes ijskoude boter.

Serveer de duifjes met de kastanjes, het eekhoorntjesbrood en de geroosterde aardappelen.

Smaakbomblaadjes

Soms is er niet veel nodig om een gerecht naar hogere sferen te tillen. Het mooiste bewijs daarvan is cress. Deze vers gekiemde blaadjes van aromatische planten mogen dan piepklein zijn, hun smaak is explosief. Ze worden veel gebruikt door professionals, maar zijn zelden verkrijgbaar in winkels. Enkele goed gekozen blaadjes van deze pure, pittige scheutjes en de weg naar het paradijs ligt open.

Twee handen op één buik

Dé perfecte begeleidende drank bij een gerecht zoeken lijkt simpel, maar dat is het zeker niet altijd. Een mogelijke oplossing: spelen met contrasten. We bewijzen het met een aantal originele pairings die zowel het gerecht als de drank tot zijn recht laten komen.

Cook like a pro

Keukenrestjes to the rescue!

Wist je dat een derde van het voedsel in de wereld verspild wordt? Daar zou je heel wat mensen mee kunnen voeden. Ook jij kan een handje helpen om minder voedsel verloren te laten gaan.

Knappe krab

Van de lente tot het einde van de zomer is verse krab op haar best. Met enkele extra handelingen maak je er een echt zeebanket van, dat je meevoert van de tropen naar de oevers van de Arno met een tussenstop aan de Atlantische oceaan.

Cook like a pro

How to BBQ?

Je bent klaar om zomerse (of winterse) barbecues te organiseren? Maar eigenlijk heb je geen idee hoe je er precies aan moet beginnen? Geen zorgen, want Makro helpt je graag een handje. Lees hier hoe je te werk gaat per type barbecue: houtskool, gas of elektrisch.