duif-geroosterde-aardappelen-detail

Duif met geroosterde aardappelen en eekhoorntjesbrood

4 personen
40 min. + 40 min. in de oven

INGREDIËNTEN

2 jonge duiven (panklaar)
100 g spekblokjes
800 g vastkokende aardappelen
4 wortelen
1 stengel selder
2 uien
2 teentjes knoflook
600 g eekhoorntjesbrood (diepvries)
200 g kastanjes (blik)
20 g salie
10 g tijm
10 g rozemarijn
3 blaadjes laurier
1 kruidenboeket
1 steranijs
1 kruidnagel
2 jeneverbessen
2 dl rode wijn
25 g gevogeltefond (pasta)
40 g ijskoude boter
4 el olijfolie
2 el boter
peper van de molen en grof zeezout


ZO GEMAAKT

Verwarm de oven voor op 180°C.

Los de gevogeltefond op in 4 dl kokend water en laat 2 minuten zachtjes doorkoken.

Vul de duifjes met de rozemarijn, tijm, laurier, salie en spekblokjes, wrijf ze in met boter en kruid ze met peper en zout.

Maak de ui, knoflook, selder en wortelen schoon en snij ze in grove stukken. Schik de groenten in een grote braadslede en leg de duiven erbovenop. Bestrooi met de rest van de tijm, rozemarijn, salie en laurierblaadjes en kruid met peper en zout. Zet 40 minuten in de voorverwarmde oven.

Spoel de aardappelen, snij ze in partjes en doe ze in een ovenschaal. Overgiet met de olijfolie, voeg er wat kruiden bij en 2 teentjes knoflook en bak 30 minuten mee in de oven.

Haal het gevogelte eruit en hou het warm. Zet de braadslede op het vuur (of schep alles in een pan) en blus met de rode wijn. Laat de alcohol verdampen en overgiet met de gevogeltefond. Voeg de steranijs, kruidnagel en jeneverbessen toe, laat inkoken tot de helft en haal door een zeef. Zet de saus op het vuur en voeg de paddenstoelen en kastanjes toe. Laat nog zo’n 5 minuten pruttelen en monteer met de klontjes ijskoude boter.

Serveer de duifjes met de kastanjes, het eekhoorntjesbrood en de geroosterde aardappelen.

Welk glas hoort bij welke wijn?

Kleur, transparantie en schittering zijn tekenend voor het karakter en de oorsprong van elke individuele wijn. Een degustatie begint dan ook met een eerste visuele indruk.

Nuri, de koning onder de sardienen

Sublieme Nuri-kwaliteitssardienen doen het overal even goed

Eryngii, de paddenstoel met de vele gezichten

De vrij onbekende Japanse paddenstoel eryngii geeft zijn subtiele smaken prijs

Bruisende Cynar

Ontdek het recept voor bruisende Cynar.

Gin & tonic met vers rood fruit

Ontdek het recept voor gin & tonic met vers rood fruit.