kayla-sobey-668

Dé ultieme burger

Voor een topburger moeten alle smaken en texturen helemaal goed zitten. Bij deze burgers van gehakte halslappen is de verhouding tussen vet en mager vlees absoluut perfect. Daardoor zijn ze niet alleen supersappig, maar ook bijzonder smaakvol. Om duimen en vingers bij af te likken!

 

Voor 4 personen
Bereidingstijd: 55 minuten

 

BURGERS

  • 800 g gehakt van halslappen
  • Olijfolie
  • 1 snuifje komijnzaad
  • 4 plakjes cheddar
  • 4 burgerbroodjes
  • Tomatenketchup

 

KOOLSLA

  • 2 volle eetlepels vetvrije natuuryoghurt
  • 1 theelepel dijonmosterd
  • 1 theelepel Engelse mosterd
  • 1 citroen
  • 2 eetlepels extra zuivere olijfolie
  • ¼ rodekool
  • ¼ wittekool
  • 1 kleine rode ui
  • 1 wortel
  • 1 rode appel
  • Enkele takjes verse munt
  • ½ of 1 verse rode chilipeper
  • 2 augurken
  • 1 handvol spinazie
  • 4 plakjes biologisch, gerookt doorregen spek

 

  1. Verdeel het gehakt in 4 gelijke porties. Maak je handen nat en vorm een bal van elke portie. Druk de ballen plat tot burgers die zo’n 2 cm breder zijn dan de broodjes. Leg de burgers op een met olie bestreken bord en laat opstijven in de koelkast.
  2. Verwarm de barbecue tot een hoge temperatuur of zet een grillpan op een hoog vuur tot ze gloeiend heet is.
  3. De koolsla maken: doe de yoghurt, de dijonmosterd en de Engelse mosterd in een grote kom en pers de citroen uit in de kom. Giet de extra zuivere olijfolie erbij en breng op smaak met een snuifje zeezout en zwarte peper. Meng de ingrediënten goed.
  4. Verwijder de buitenste lelijke bladeren van de kolen en schil de ui en de wortel. Rasp alle groenten en de appel grof in de kom met de dressing.
  5. Pluk de muntblaadjes en snijd ze fijn, samen met de chilipeper (eventueel ontpit), de augurken en de spinazie. Voeg toe aan de kom en zet opzij. Meng alles nét voor het opdienen.
  6. Breng de burgers op smaak met een klein snuifje zout en peper en het komijnzaad. Leg ze op de barbecue of in de grillpan.
  7. Bak de burgers 3 à 4 minuten aan één kant en draai ze om. Leg een plakje kaas op elke burger en bak nog 3 à 4 minuten tot de kaas gesmolten is en de burgers de juiste gaarheid hebben.
  8. Bak ondertussen het spek tot het lekker knapperig is en goudbruin kleurt. Laat de plakjes spek daarna uitlekken op keukenpapier.
  9. Snijd het spek, als het voldoende is afgekoeld, in kleine stukjes. Voeg toe aan de koolsla en meng alle ingrediënten goed. Proef, en breng eventueel extra op smaak met limoensap of kruiden.
  10. Snijd de burgerbroodjes doormidden en rooster ze lichtjes met de snijkant naar beneden.
  11. Bestrijk de onderste helft met een dun laagje tomatenketchup en schep er een burger en een beetje koolsla op. Doe de burger dicht. En dan … het allerbelangrijkste: druk goed aan, zodat al die verrukkelijke smaken versmelten. Aanvallen!

 

Voedingswaarde:

 

Energie:

513 kcal

Vetten:

25,4 g

waarvan verzadigde vetzuren: 8,6 g

Eiwitten:

23,9 g

Koolhydraten:

47,8 g

waarvan suikers:

14,3 g

Zout:

2,5 g

Vezels:

5,6 g

 

Recept © Jamie Oliver. Foto’s © Jamie Oliver Enterprises Limited, door David Loftus.

 


Tournée Minérale: 4 alcoholvrije (en even lekkere) alternatieven

Voor wie het niet gewoon bij een colaatje wil houden of wel eens vaker de frisse pint wil inruilen voor een alcoholvrij alternatief, hebben wij alvast enkele voorstellen.

Het jaar van de rat: 4 recepten voor Chinees nieuwjaar

Het nieuwe jaar vieren kan natuurlijk niet zonder een uitgebreid feestmaal. En omdat ook wij steeds meer fan zijn van de wereldkeuken, hebben we 4 Chinese klassiekers op ons menu staan!

5 tips voor een optimale verlichting in huis

Omdat iedereen zijn eigen smaak heeft, kan je bij MAKRO je licht opsteken voor de gepaste oplossing in elke kamer.

Kies voor puur: 3 recepten met pure ingrediënten in de hoofdrol

Ontdek hier enkele gouden tips en 3 recepten met pure ingrediënten in de hoofdrol.

Welk type kip heb jij (en welk kippenhok past het best bij haar)?

Doe nu de test en ontdek welk type kip jij hebt – want wij hebben voor elke kip hét perfecte kippenhok.