kayla-sobey-668

Dé ultieme burger

Voor een topburger moeten alle smaken en texturen helemaal goed zitten. Bij deze burgers van gehakte halslappen is de verhouding tussen vet en mager vlees absoluut perfect. Daardoor zijn ze niet alleen supersappig, maar ook bijzonder smaakvol. Om duimen en vingers bij af te likken!

 

Voor 4 personen
Bereidingstijd: 55 minuten

 

BURGERS

  • 800 g gehakt van halslappen
  • Olijfolie
  • 1 snuifje komijnzaad
  • 4 plakjes cheddar
  • 4 burgerbroodjes
  • Tomatenketchup

 

KOOLSLA

  • 2 volle eetlepels vetvrije natuuryoghurt
  • 1 theelepel dijonmosterd
  • 1 theelepel Engelse mosterd
  • 1 citroen
  • 2 eetlepels extra zuivere olijfolie
  • ¼ rodekool
  • ¼ wittekool
  • 1 kleine rode ui
  • 1 wortel
  • 1 rode appel
  • Enkele takjes verse munt
  • ½ of 1 verse rode chilipeper
  • 2 augurken
  • 1 handvol spinazie
  • 4 plakjes biologisch, gerookt doorregen spek

 

  1. Verdeel het gehakt in 4 gelijke porties. Maak je handen nat en vorm een bal van elke portie. Druk de ballen plat tot burgers die zo’n 2 cm breder zijn dan de broodjes. Leg de burgers op een met olie bestreken bord en laat opstijven in de koelkast.
  2. Verwarm de barbecue tot een hoge temperatuur of zet een grillpan op een hoog vuur tot ze gloeiend heet is.
  3. De koolsla maken: doe de yoghurt, de dijonmosterd en de Engelse mosterd in een grote kom en pers de citroen uit in de kom. Giet de extra zuivere olijfolie erbij en breng op smaak met een snuifje zeezout en zwarte peper. Meng de ingrediënten goed.
  4. Verwijder de buitenste lelijke bladeren van de kolen en schil de ui en de wortel. Rasp alle groenten en de appel grof in de kom met de dressing.
  5. Pluk de muntblaadjes en snijd ze fijn, samen met de chilipeper (eventueel ontpit), de augurken en de spinazie. Voeg toe aan de kom en zet opzij. Meng alles nét voor het opdienen.
  6. Breng de burgers op smaak met een klein snuifje zout en peper en het komijnzaad. Leg ze op de barbecue of in de grillpan.
  7. Bak de burgers 3 à 4 minuten aan één kant en draai ze om. Leg een plakje kaas op elke burger en bak nog 3 à 4 minuten tot de kaas gesmolten is en de burgers de juiste gaarheid hebben.
  8. Bak ondertussen het spek tot het lekker knapperig is en goudbruin kleurt. Laat de plakjes spek daarna uitlekken op keukenpapier.
  9. Snijd het spek, als het voldoende is afgekoeld, in kleine stukjes. Voeg toe aan de koolsla en meng alle ingrediënten goed. Proef, en breng eventueel extra op smaak met limoensap of kruiden.
  10. Snijd de burgerbroodjes doormidden en rooster ze lichtjes met de snijkant naar beneden.
  11. Bestrijk de onderste helft met een dun laagje tomatenketchup en schep er een burger en een beetje koolsla op. Doe de burger dicht. En dan … het allerbelangrijkste: druk goed aan, zodat al die verrukkelijke smaken versmelten. Aanvallen!

 

Voedingswaarde:

 

Energie:

513 kcal

Vetten:

25,4 g

waarvan verzadigde vetzuren: 8,6 g

Eiwitten:

23,9 g

Koolhydraten:

47,8 g

waarvan suikers:

14,3 g

Zout:

2,5 g

Vezels:

5,6 g

 

Recept © Jamie Oliver. Foto’s © Jamie Oliver Enterprises Limited, door David Loftus.

 


Inside out

Orgaanvlees was lange tijd wat in het vergeethoekje beland, of not done, maar verdient wel degelijk – zeker in onze huidige tijd – een volwaardige plaats in onze keuken. Het is immers een fantastisch ingrediënt met unieke smaken en texturen dat ons terugbrengt naar het verleden en tegelijkertijd ongelooflijk modern is. Alles eten, niets weggooien en zo de deur open zetten naar een klein paradijsje vol ongeziene smaken.

Oesters, elke keer anders

De verfijnde smaakbommetjes die oesters zijn, hebben in al hun eenvoud niet veel nodig om volledig tot hun recht te komen. Wil je ze eens anders op tafel brengen? Je kan er origineel mee uitpakken en dat zowel koud als warm. Kom dus gerust uit je schelp en experimenteer volop met deze verrassende combinaties met oesters in de hoofdrol.

Hoe maak ik mijn tuin winterklaar?

September en oktober zijn de ideale maanden om je tuin winterklaar te maken opdat de natuur komend voorjaar opnieuw kan ontluiken. Ontdek met deze 10 tips hoe je je tuin met de flair van een professional het best voorbereidt op de winter.

doe-het-zelf diy tuin winterklaar maken tuin onderhoud

How low can you go?

Perfect gegaard vlees dat wegsmelt in je mond. Sublieme smaken en aroma’s waarvan elk ingrediënt doordrongen is … vacuüm koken op lage temperatuur vraagt geen grote investeringen om verbluffende resultaten te halen. Laat je verleiden en til je keuken naar het level van de pro’s.

Cook like a pro vlees eten

Spicy girls

Wow wat pikken pepers, een explosie, heel je mond staat in brand. Pepers in de keuken zijn zoals achtbanen in een pretpark: uitdagend en heftig! Het zou nochtans jammer zijn om ze te reduceren tot hun vurige kracht. Ze brengen een uniek smaakpallet aan: geparfumeerd en bomvol aroma’s werken ze als een krachtige smaakversterker. Smaakpapillen opgelet, de vlam gaat in de pan!

Cook like a pro