lemon-butter-biscuits-668

Citroenkoekjes

Deze lekkere citroenkoekjes zijn het perfecte zelfgemaakte geschenk en ze zijn bovendien heel gemakkelijk om te maken. Wil je ze een beetje pimpen? Gebruik dan een sinaasappel in plaats van citroenen en voeg een vleugje kaneel toe aan je rietsuiker. Heerlijk!

Voor 30 koekjes
Bereiding: 25 minuten + afkoelen

  • 125 g ongezouten boter (op kamertemperatuur)
  • 100 g fijne kristalsuiker
  • 1 groot ei van een vrije-uitloopkip  
  • 200 g bloem (wat meer om je werkblad mee te bestrooien)
  • 2 citroenen
  • ¼ koffielepel bakpoeder
  • 3 eetlepels rietsuiker
  • 1 snuifje zeezout
  • Bloemsuiker (optioneel)

  1. Klop met een elektrische mixer de boter en de suiker romig in een grote kom. Voeg het ei toe en mix verder tot een luchtige massa.
  2. Rasp de citroenschil met een fijne rasp boven de kom, voeg dan de bloem, het bakpoeder en een snuifje zeezout toe en kneed tot een samenhangende deegbal.
  3. Dek het deeg af en plaats het 2 u in de koelkast om stevig te worden.
  4. Verwarm de oven voor op 180°C en bekleed enkele bakplaten met bakpapier.
  5. Bestrooi het werkblad met bloem en rol er het deeg op uit tot een dikte van 0,5 cm.
  6. Steek met een uitsteekvorm koekjes uit het deeg, plaats ze één voor één op de bakplaat en bestrooi ze met rietsuiker.
  7. Bak de koekjes 10 tot 12 minuten in de oven of tot de randjes lichtbruin zijn.
  8. Laat de koekjes op een rooster afkoelen en bestrooi ze daarna eventueel met wat bloemsuiker.
  9. Smullen maar!

Energie:

76 kcal

Vetten:

3,8 g

waarvan verzadigde vetzuren: 2,1g

Eiwitten:

0,9 g

Koolhydraten:

10,4 g

waarvan suikers: 5,2 g

Zout:

0,1 g

Vezels:

0,2 g


Recipe © Jamie Oliver. Photography © Jamie Oliver Enterprises Limited, by David Loftus.
 

Spaar nog tot en met 29 januari mee voor bestek van Jamie Oliver! Klik hier voor meer info.

 


Smaakbomblaadjes

Soms is er niet veel nodig om een gerecht naar hogere sferen te tillen. Het mooiste bewijs daarvan is cress. Deze vers gekiemde blaadjes van aromatische planten mogen dan piepklein zijn, hun smaak is explosief. Ze worden veel gebruikt door professionals, maar zijn zelden verkrijgbaar in winkels. Enkele goed gekozen blaadjes van deze pure, pittige scheutjes en de weg naar het paradijs ligt open.

Twee handen op één buik

Dé perfecte begeleidende drank bij een gerecht zoeken lijkt simpel, maar dat is het zeker niet altijd. Een mogelijke oplossing: spelen met contrasten. We bewijzen het met een aantal originele pairings die zowel het gerecht als de drank tot zijn recht laten komen.

Cook like a pro

Keukenrestjes to the rescue!

Wist je dat een derde van het voedsel in de wereld verspild wordt? Daar zou je heel wat mensen mee kunnen voeden. Ook jij kan een handje helpen om minder voedsel verloren te laten gaan.

Knappe krab

Van de lente tot het einde van de zomer is verse krab op haar best. Met enkele extra handelingen maak je er een echt zeebanket van, dat je meevoert van de tropen naar de oevers van de Arno met een tussenstop aan de Atlantische oceaan.

Cook like a pro

How to BBQ?

Je bent klaar om zomerse (of winterse) barbecues te organiseren? Maar eigenlijk heb je geen idee hoe je er precies aan moet beginnen? Geen zorgen, want Makro helpt je graag een handje. Lees hier hoe je te werk gaat per type barbecue: houtskool, gas of elektrisch.