cannelloni-met-flespompoen-detail

Cannelloni met flespompoen, spinazie, salie, gorgonzolasaus en walnoten

4 personen
30 min. + 20 min. in de oven

INGREDIËNTEN

12 rolletjes cannelloni
1 grote flespompoen (butternut)
300 g verse spinazie
4 teentjes knoflook
enkele takjes salie
200 g gorgonzola
100 g parmezaan
1 dl room
100 g walnoten
2 dl groentebouillon
1 el boter
2 el olijfolie
peper van de molen en zout

ZO GEMAAKT

Verwarm de oven voor op 180°C.

Snij de butternut overlangs in de helft en lepel de pitten eruit. Schil de pompoen en snij het vruchtvlees in grove stukken. Schik de stukken pompoen in een ovenschaal, besprenkel met olijfolie, kruid met peper en zout en duw enkele blaadjes salie en de knoflookteentjes tussen de stukken pompoen. Gaar de pompoen in de voorverwarmde oven gedurende ongeveer 20 minuten tot hij goed gaar is.

Haal de pompoen uit de oven, verwijder de kruiden en de knoflook en mix met een staafmixer tot een fijne puree. Draai de oven ondertussen op grillstand.

Spoel de spinazie, zwier droog en laat slinken in wat olijfolie. Knijp goed uit en meng samen met de parmezaan onder de pompoenpuree. Breng op smaak met peper en zout en schep de vulling in een spuitzak.

Kook de cannelloni in enkele minuten gaar, laat goed uitlekken en vul ieder rolletje cannelloni met de pompoenpuree. Schik de rolletjes in een ingevette ovenschaal.

Zet ondertussen een pannetje op het vuur met de groentebouillon en de room en laat goed inkoken. Brokkel er de helft van de gorgonzola bij en roer goed tot je een gladde saus krijgt. Giet wat gorgonzolasaus over de cannelloni en hak er de walnoten bij. Plaats de rolletjes nog even onder de grill tot de kaas ‘gratineert’. Haal het gerecht uit de oven, brokkel er nog wat verse gorgonzola over en werk af met de resterende blaadjes salie.

Seizoensgerechten voor de herfst

Als we aan de herfst denken, denken we aan regen, het einde van de zomer en het uithalen van de dikke jassen, maar ook aan gezelligheid, de ongelooflijke kleuren in de natuur en lekker eten. Als overgangsseizoen tussen zomer en winter, heeft de herfst andere typische groenten aan het begin en aan het einde van het seizoen. Zo vinden we in het begin van de herfst nog wat van de zomerse groenten terug, terwijl naar het einde van de herfst de wintergroenten aan hun opmars beginnen. De herfst en winter zijn de ideale periode voor verschillende koolsoorten zoals bloemkool, broccoli, witte kool, maar ook rapen en natuurlijk : champignons.

pasta maken herfstgerechten herfstrecepten recepten