vegan-burger-668

Verrukkelijke veggieburger

Voor 4 personen
Bereiding: 1 uur 20 minuten

  • 200 g mais (diepgevroren)
  • 200 g erwten (diepgevroren)
  • 200 g tuinbonen (diepgevroren)
  • ½ bosje verse koriander
  • 75 g bloem, plus extra bloem om te bestrooien
  • 1 snuifje gemalen komijn
  • 1 theelepel cayennepeper
  • 1 eetlepel sesamzaadjes
  • 1 eetlepel zonnebloempitten
  • Olijfolie
  • ½ ijsbergsla
  • 2 rijpe tomaten
  • 2 takjes verse basilicum
  • 2 augurken
  • 1 rijpe avocado
  • 1 limoen
  • 4 grote burgerbroodjes van goede kwaliteit
  • 1 bakje tuinkers
  • Tomatenketchup

 

VEGANAISE

  • 2 bosuien
  • ½ verse rode chilipeper
  • ½ teentje knoflook
  • 2 volle eetlepels kikkererwten uit blik
  • 1½ eetlepel zongedroogde tomatenpasta
  • 1 theelepel Engelse mosterd
  • 1 scheutje cognac
  • 1 citroen
  • Extra zuivere olijfolie

 

UIENRINGEN

  • 1 grote ui
  • 2 eetlepels rodewijnazijn
  • 120 g zelfrijzende bloem, plus extra bloem om te bestrooien 
  • ½ theelepel bakpoeder
  • 200 ml gekoelde Golden Ale of IPA
  • 600 ml zonnebloemolie 

 

  1. Haal de diepgevroren groenten uit de diepvriezer en laat ze een 15-tal minuten ontdooien.
  2. Doe de ontdooide groenten, de koriander (met steeltjes), de bloem, de komijn en de cayennepeper in de keukenrobot. Breng goed op smaak en mix tot een grove pasta. Voeg de sesamzaadjes en zonnebloempitten toe en pureer met de pulse-knop.
  3. Verdeel het mengsel in 4 gelijke porties en vorm burgers van ongeveer 2 cm dik. Bestrooi een schaal lichtjes met bloem. Wentel de burgers in de bloem, en laat ze eerst een 10-tal minuten opstijven in de diepvriezer. Leg de burgers daarna in de koelkast. Nu is het tijd om de veganaise te maken!
  4. Verwijder het uiteinde van de bosuien, hak ze in grove stukken, en doe ze samen met de chilipeper in de blender. Schil de knoflook en voeg toe, samen met de kikkererwten, de tomatenpasta, de mosterd, de cognac, het citroensap en een flink snuifje zeezout en zwarte peper. Mix de ingrediënten en voeg – terwijl de blender nog draait – langzaam 4 à 5 eetlepels extra zuivere olijfolie toe tot er een glad mengsel ontstaat met de consistentie van mayonaise.
  5. De uienringen maak je zo:

    Schil de uien en snijd ze horizontaal in plakken van ongeveer 2 cm dik. Haal de ringen los en leg ze in een schaal. Voeg de azijn en een snuifje zout toe, en laat 5 minuten marineren. 

  6. Meng ondertussen de bloem en het bakpoeder in een kom. Voeg het bier toe en klop zachtjes met een garde tot een glad, dik beslag dat mooi de achterkant van een lepel bedekt.
  7. Doe de zonnebloemolie in een middelgrote, diepe pan en verhit op een hoog vuur. Controleer of de olie heet genoeg is door een stukje brood in de pan te laten vallen. Als het komt bovendrijven, sist en goudbruin kleurt, is de olie voldoende verhit.
  8. Laat de uienringen uitlekken. Bedek een handvol ringen met een dun laagje bloem en dompel ze in het beslag. Haal de uienringen eruit met een schuimspaan. Laat het overtollige beslag afdruipen en leg de ringen voorzichtig in de hete olie. Bak de ringen ongeveer 1 minuut tot ze goudbruin en knapperig zijn, en draai halverwege om met een schuimspaan. Leg de uienringen op een dubbele laag keukenpapier. Bak nu de overige ringen.
  9. Verwarm de oven op 160°C/stand 3 wanneer je een gasoven hebt.
  10. Doe een scheutje olijfolie in een grote braadpan en verhit op een middelhoog vuur. Bak de burgers 10 à 12 minuten of tot ze helemaal gaar en goudbruin zijn. Draai de burgers halverwege om en druk ze goed aan met een bakspaan. Zo worden ze lekker krokant. Leg de burgers op een bakplaat en houd ze tot het opdienen warm in de oven.
  11. Scheur de sla in stukjes en doe in een grote kom met de helft van de veganaise. Meng goed. De rest van de veganaise kun je een tweetal dagen bewaren in de koelkast. Superlekker als dipsaus of op een broodje!
  12. Snijd de tomaten in plakjes en leg ze op een bord bedekt met keukenpapier. Besprenkel met een snuifje zout en leg de basilicumblaadjes erop. Bedek de tomaten met keukenpapier en druk zachtjes om het overtollige vocht te verwijderen. Snijd de augurken in de lengte doormidden en halveer en ontpit de avocado. Lepel het vruchtvlees uit de avocado en snijd in plakjes. Besprenkel met limoensap.
  13. Halveer de burgerbroodjes en rooster ze in een grillpan of in de oven. Leg daarna de sla en de tomatenplakjes op de onderste helft van de broodjes, schep er een burger op en garneer met de tuinkers, de augurken en de knapperige uienringen.
  14. Bestrijk de bovenste helft van de burgerbroodjes rijkelijk met ketchup, doe de burger dicht en druk zachtjes aan. Smakelijk!

 

Voedingswaarde:

 

Energie:

825 kcal

Vetten:

39,9 g

waarvan verzadigde vetzuren: 5,8 g

Eiwitten:

21,3 g

Koolhydraten:

95,7 g

waarvan suikers:

13 g

Zout:

1,8 g

Vezels:

12 g

 

Recept © Jamie Oliver. Foto’s © Jamie Oliver Enterprises Limited, door Joe Sarah.



Gebakken veggieballetjes

Deze heerlijke vegetarische balletjes met tomatensaus en ricotta kan je serveren met couscous of rijst of gebruiken als vulling voor pitabroodjes met salade.

vegetarische gerechten vegetarische hapjes

Krokante tofu met gebakken zoete aardappel, geroosterde bloemkool en kruidige quinoa

Kook de quinoa gaar volgens de instructies op de verpakking. Laat goed afkoelen, besprenkel met olijfolie en breng op smaak met peper en zout...

vegetarische gerechten vegetarische hapjes

Ga voor de perfecte vegetarische BBQ

Wie denkt dat een geslaagde barbecue sowieso vlees nodig heeft, zit er goed naast. Een veggie BBQ is niet alleen verfrissend maar ook nog eens origineel. Pas deze tips toe en inspireer je gasten met een smakelijke verrassing.

barbecue BBQ organiseren BBQ barbecuen barbecueën vegetarische bbq vegetarische gerechten vegetarische hapjes

Vegetarisch koken, is gezond koken

Vegetarisch koken is meer dan een hype; zoveel is inmiddels duidelijk. De tijd dat vlees of vis per se moest gecompenseerd worden door veggie-burgers is ook al lang vervlogen. Vegetarisch koken is overheerlijk, ongelofelijk gezond en fijn. Creatief zijn met groenten? Lees er hier meer over!

recepten vegetarische gerechten gezonde recepten

Paté van geitenkaas en aubergine: recept voor originele aperitiefhapjes

Bij een geslaagd feestje horen natuurlijk aperitiefhapjes. Of het nu gaat om een barbecue met vrienden of een grootschalig familiefeest, met ons recept voor paté van geitenkaas en aubergine scoor je gegarandeerd! Het legt namelijk de basis voor een heleboel lekkere aperitiefhapjes.

hobbycook vegetarische hapjes aperitief recepten