bloedworst-met-vijgen-detail

Bloedworst met vijgen, witloof en kroketjes en jus van veenbessen

4 personen
30 min.

INGREDIËNTEN

600 g kroketten (vers of diepvries)
4 bloedworsten
4 stronkjes witloof
1 klontje suiker
4 verse vijgen
50 g amandelen
1 el suiker
2 el boter
peper van de molen en zout

Voor de saus:
2 verse vijgen
4 el veenbessen
1 ½ dl rode wijn
1 ½ dl bouillon
1 sjalot
1 kruidenboeket
1 dl porto
1 teen knoflook
1 el boter
peper van de molen en zout

ZO GEMAAKT

Zet een pan op het vuur met wat boter. Snij de stronkjes witloof in de helft, doe ze in de pan met een scheutje water, peper en zout en stoof ze aan in de hete boter. Bestrooi ze op het einde met de suiker en karamelliseer kort.

Maak ondertussen de saus. Pel de sjalot en de knoflook, snipper fijn en fruit in de hete boter.
Blus met de porto en voeg het kruidentuiltje toe. Laat inkoken tot de helft. Giet de wijn en de bouillon erbij en lepel er de veenbessen bij. Laat inkoken en roer er op het einde de boter door. Breng op smaak met peper en zout. Snij de vijgen in partjes en voeg ze bij de saus.

Snij de bloedworst in stukken en bak ze in de hete boter. Rooster de hazelnootjes in een pan en hak ze daarna grof.

Verwarm de friteuse voor op 180°C en bak de kroketjes krokant en goudbruin.

Serveer de bloedworst met de vijgen, het gekaramelliseerde witloof en de kroketjes. Geef er de vijgen-veenbessensaus bij en werk af met platte peterselie en de fijngehakte hazelnoten.

Wat een kaas

Frankrijk zou Frankrijk niet zijn zonder … camembert. Een rustieke en heel alledaagse kaas. Wat een verrassing als hij op de juiste temperatuur en rijping zijn volle smaakpallet ontvouwt: tegelijk zacht en krachtig. En laat je deze kerel smelten in de oven of op de BBQ, dan wachten je weer nieuwe smaaksensaties.

Cook like a pro

Heek van de week

Het is een van de meest gevangen vis in Europa. Een populariteit die je soms de culinaire kwaliteiten doet vergeten. Met zijn mager en stevig vlees doet de heek – die ook wel eens ‘mooie meid’ wordt genoemd – wonderen in klassieke gerechten en streetfoodrecepten.

Cook like a pro

Zalig lekker lam

Zondag is de dag voor een lekker malse lamsbout! Een ritueel dat doet denken aan je kindertijd, met langgerekte zondaglunches in de lente. Kies een lekker stuk met vlees eraan. En dan snel de keuken in om het smakelijk te kruiden en te braden. En je alvast te verlekkeren op wat er straks op je bord zal verschijnen. Dat wordt een lamsbout om vingers en duimen van af te likken!

Cook like a pro

Te land en ter zee

Producten uit de zee combineren met ingrediënten van op het land is een kunst waarmee koks van alle strekkingen zich al eeuwenlang bezighouden. Bij zowel klassieke combinaties als meer gewaagde contrasten zijn het de subtiele nuances van vet en ziltig die voor vuurwerk zorgen in een haast oneindig universum waarvan je moeilijk afscheid kunt nemen eens je ervan geproefd hebt.

Cook like a pro

Belgischer wordt het niet

Asperges zijn – net als witloof – een van die nationale parels aan onze Belgische culinaire kroon. Ondanks hun discrete en onopvallende verschijning kondigen witte asperges – nog meer dan zwaluwen – de langverwachte terugkeer van de lente aan.

Cook like a pro