bloedworst-met-vijgen-detail

Bloedworst met vijgen, witloof en kroketjes en jus van veenbessen

4 personen
30 min.

INGREDIËNTEN

600 g kroketten (vers of diepvries)
4 bloedworsten
4 stronkjes witloof
1 klontje suiker
4 verse vijgen
50 g amandelen
1 el suiker
2 el boter
peper van de molen en zout

Voor de saus:
2 verse vijgen
4 el veenbessen
1 ½ dl rode wijn
1 ½ dl bouillon
1 sjalot
1 kruidenboeket
1 dl porto
1 teen knoflook
1 el boter
peper van de molen en zout

ZO GEMAAKT

Zet een pan op het vuur met wat boter. Snij de stronkjes witloof in de helft, doe ze in de pan met een scheutje water, peper en zout en stoof ze aan in de hete boter. Bestrooi ze op het einde met de suiker en karamelliseer kort.

Maak ondertussen de saus. Pel de sjalot en de knoflook, snipper fijn en fruit in de hete boter.
Blus met de porto en voeg het kruidentuiltje toe. Laat inkoken tot de helft. Giet de wijn en de bouillon erbij en lepel er de veenbessen bij. Laat inkoken en roer er op het einde de boter door. Breng op smaak met peper en zout. Snij de vijgen in partjes en voeg ze bij de saus.

Snij de bloedworst in stukken en bak ze in de hete boter. Rooster de hazelnootjes in een pan en hak ze daarna grof.

Verwarm de friteuse voor op 180°C en bak de kroketjes krokant en goudbruin.

Serveer de bloedworst met de vijgen, het gekaramelliseerde witloof en de kroketjes. Geef er de vijgen-veenbessensaus bij en werk af met platte peterselie en de fijngehakte hazelnoten.

Magic mushrooms

Het paddenstoelenseizoen is kort maar krachtig en geeft het bos altijd een sprookjesachtig uitzicht. Een zaligheid voor iedere kok, want dit is het moment waarop naar hartenlust kan worden geëxperimenteerd met die oneindige waaier aan vormen en texturen met rijke umamismaken.

Cook like a pro

Een zee aan mogelijkheden

Vissoep is als een schildersdoek waarop ieder zijn eigen kleuren en voorkeuren aanbrengt afhankelijk van de seizoenen en de getijden. Het is ook een heerlijk harmonieus gerecht waarbij het zalig spelen is met texturen.

Cook like a pro

Groetjes uit Saint-Buro

Telewerken vergt discipline, zoveel is zeker. Hoe lang werken? Hoe werk en privé gescheiden houden…? Met onderstaande tips wordt jouw thuiskantoor een schoolvoorbeeld van efficiëntie.

Groetjes uit Kastelona

Nu we met z’n allen steeds kleiner en compacter gaan wonen, vormt voldoende en efficiënte kastruimte vaak een uitdaging. Voor gezinnen met kinderen wordt het nog prangender, omdat naast de kleren ook het speelgoed een eigen plaatsje moet krijgen. Niemand wil een rommelig huis, toch?

New York Brunch

Zelfs met de klassieke ingrediënten van een New-Yorkse brunch kan je verrassende combinaties creëren en de smaakpapillen van je gasten prikkelen. Door met de kruiden uit het pastramirecept te spelen, een emulsie te maken van zachte mosterd en roomkaas, of pickles als zure toets te gebruiken.