zuinig-wonen-detail

Zuinig wonen

Tips om zuinig te wonen

Water besparen

Gebruik je nog een oude tweegreepsmengkraan in je bad of in de douche? Dan gaat er tijd en water verloren vooraleer je de temperatuur juist hebt geregeld. Moderne kranen werken sneller en efficiënter.

Installeer een regenton

Vang het gratis hemelwater op in een regenton. Regenwater is zuiver, zacht en gezond. Ideaal om je plantjes water te geven, je ramen te poetsen of andere klusjes te klaren. Het scheelt meteen een slok op je duurdere leidingwater.

Kies energiezuinige apparaten

Let goed op bij de aankoop van nieuwe apparaten. Hun energiezuinigheid wordt vermeld op het energielabel. A+++ is het meest zuinig, A+ het minst. Je betaalt iets meer bij de aanschaf maar de meerkost is snel terugverdiend door het lagere verbruik.

Zet uit die knop

Een elektrisch apparaat in stand-by of in sluimerstand verbruikt meer dan je denkt. Zet eens wat vaker die knop uit en ga zo het sluipverbruik tegen. Je zal gegarandeerd het verschil merken.

Breng tochtstrips aan

Kieren en spleten in je woning zijn een constante bron van warmteverlies en brengen tocht en kilte met zich mee. Heb je al aan tochtstrips gedacht? Zelf de kieren afdichten is een kleine moeite met grootse resultaten. Je voelt meteen het verschil!

Leidingen isoleren

Verwarmingsketels bevinden zich vaak in een verre uithoek van je woning. De afstand die het water aflegt in de leidingen leidt steeds tot warmteverlies. Zelf je leidingen isoleren is een fluitje van een cent. Alle beetjes helpen!

Leve de thermostaatkraan!

Niet elke ruimte in huis hoeft even warm te zijn. Hou het gezellig knus in de living en gezond fris in de slaapkamer. Met een thermostatische kraan op elke radiator regel je perfect de temperatuur in elke kamer. Geen graad te veel maar ook niet te weinig.

Kies voor ledlampen

Gloeilampen zijn niet meer van deze tijd, ze slurpen energie. Met ledlampen geniet je van een aangenaam, gezellig licht én van een flinke jaarlijkse besparing. Ledlampen gaan een eeuwigheid mee en zijn een zegen voor het milieu. Draai die schakelaar maar om.


100% chocolade in je menu

Wie dacht dat chocolade enkel welkom is bij het dessert of het taartmoment, vergist zich. Cacao heeft meer troeven op zak en laat zich perfect blenden bij zoute smaken. Verras je tafelgenoten met een menu waarin chocola de rode draad is doorheen alle gerechten.

Groen op tafel

De eerste voorjaarsgroenten zijn er weer met hun heerlijk frisse lentekleuren. Na de lange, lange wintermaanden waarin de moestuin er verlaten bij lag, brengen ze weer kleur in de keuken. En als we ze nu eens een voorkeursplaats op ons bord zouden geven, in plaats van hun traditionele bijrol? Asperges, spinazie en boontjes: de natuur kleurt weer groen!

Balletjes, altijd feest!

Natuurlijk, onze gehaktbal is even Belgisch als onze frieten, al heeft hij vele neven over de hele wereld. Vegetarisch of met vlees, pittig of smeuïg, een balletje is altijd lekker en een beetje feest. Hier laten we de balletjes rollen, voldoende inspiratie om je duimen en vingers af te likken.

Straffe soepen!

Soepen saai? Fletse bouillons en smaakloze soepen zijn niet meer van deze tijd. Tegenwoordig mag het al eens wat creatiever en echte foodies weten een kwaliteitssoep intussen naar waarde te schatten. In een miniportie als amuse of als lauw tussengerecht of predessert doen ze het goed op menig sterrenmenu, maar ook de trendy soepbars zetten met plezier een exotische kop soep op de kaart. Lepelen maar!

Jaar van de tijger

Het Nieuwe Maanjaar, dat traditioneel in heel wat landen van het Verre Oosten wordt gevierd, is uitgegroeid tot een internationaal feest. Dit jaar staat deze Chinese traditie in het teken van de tijger, die symbool staat voor hoop en vernieuwing. Een mooi aanknopingspunt om te grasduinen in de Aziatische keuken en er een feestelijke dis van te maken.