winterklaar-detail

Hoe maak ik mijn tuin winterklaar?

10 tips voor een snel en zeker resultaat

September en oktober zijn de ideale maanden om je tuin winterklaar te maken opdat de natuur komend voorjaar opnieuw kan ontluiken. Ontdek met deze 10 tips hoe je je tuin met de flair van een professional het best voorbereidt op de winter.

TIP 1: Maai, maar zeker niet te kort

Een laatste maaibeurt maakt het gazon mooi en egaal, de hele herfst en winter lang. Maai echter niet te kort, anders krijgen mos en onkruid vrij spel en bereik je juist het tegenovergestelde effect. Ook een laatste kalkbeurt kan aan de orde zijn om eventuele mosgroei tegen te gaan.

TIP 2: Haal afgevallen bladresten weg

Verdord en afgevallen blad ontsiert de tuin. Haal dit tijdig weg, met een rakel of een bladblazer. Doe dit eerst op plekken van de tuin die het meest in het zicht liggen. Elders kan het nuttig zijn om bladeren te laten liggen als vorstbescherming of als winterslaapplek voor egels en andere diertjes.

TIP 3: Snoei met mate en met inzicht

Snoeien doet groeien, maar overdrijven is een no go. Knip hoofdzakelijk dode takken weg of snoei terug tot boven een verse uitloopknop. Verwijder ook uitgebloeide stengels en verdorde, afgestorven siergrassen. Het loont alvast de moeite om je verder te verdiepen in de boeiende materie van het snoeien.

TIP 4: Bescherm niet-winterharde planten in volle grond

Vorstgevoelige planten in volle grond kan je op verschillende manieren vrijwaren van de kou. De onderstam en wortels kunnen afgedekt worden met stro, mulch of houtsnippers. De rest van de plant kan ingepakt worden in een jutezak of een speciale, ademende plantenhoes.

TIP 5: Bescherm terras- en kuipplanten

Haal vorstgevoelige kuipplanten zoveel mogelijk naar binnen om te overwinteren. Bij grotere, minder verplaatsbare kuipen die buiten blijven, bescherm je de wortels best tegen de vorst door de pot in noppenplastic te wikkelen en de bodem te bedekken met stro.
Verder kunnen de planten warm ingepakt worden met behulp van een speciale, ademende beschermhoes.

TIP 6: Onderhoud de paden en terrassen

Veeg met een harde borstel alle vuil van paden en terrassen en verwijder zeker ook de bladresten die anders tot hardnekkige vlekken kunnen leiden. Een goede schoonmaakbeurt met de hogedrukreiniger verlicht het werk komend voorjaar.

TIP 7: Vergeet de dieren niet

De dieren hebben het in de winterperiode niet makkelijk. Jij kan bijdragen tot hun overlevingskansen door enkele eenvoudige ingrepen in de tuin. Ruim bijvoorbeeld niet alles op: een hoop bladeren of snoeisel overlaten, kan al voldoende zijn als schuilplaats voor insecten of egels tijdens hun winterslaap. Vergeet ook het voederplankje voor de vogels niet, of de vetbollen aan de takken.

TIP 8: Sluit buitenkranen tijdig af

Vermijd gebarsten waterleidingbuizen of kapotte buitenkranen door vorstschade. Sluit deze kranen tijdig af en laat ze openstaan, zodat zelfs de laatste druppel water er kan uitlopen. Kan je de watertoevoer niet afsluiten, zorg er dan voor dat de buizen en de kranen ingepakt worden in een isolerend materiaal.

TIP 9: Bereid ook de vijver voor

Haal alle afgestorven planten uit het water. Deze kunnen immers de zuurtegraad van het water sterk verhogen met nefaste invloed op fauna en flora. Voor vissen en andere vijverbewoners (waterinsecten en amfibieën) is het van belang dat de vijver niet dichtvriest om zuurstofuitwisseling toe te laten. Een bos takken. of een bundel riet in het water zijn vaak al voldoende.

TIP 10: Stop nu bloembollen in de grond

Om je te verzekeren van de eerste lentebloeiers, stop je nu best al de nodige bloembollen in de grond of in een vorstvrije kuip. De keuze aan voorjaarsbloeiende bolgewassen is zeer groot en gaat veel verder dan de klassieke tulpen, narcissen en hyacinten. Zij zorgen voor een frisse bloemenpracht en fleuren met hun tinten de eerste lentedagen op.