interieurverlichting-detail

Tips voor een ideale interieurverlichting

Vertrek van een lichtplan

Ga niet onbezonnen tewerk en maak eerst een lichtplan op aan de hand van een plattegrond. Zo kan je rustig overwegen waar en hoeveel licht je nodig hebt. Hou daarbij rekening met de circulatie in de woning en met de grootte van de te verlichten ruimtes. Ook de precieze plaats van de eettafel, het tv-salon, het kookeiland en het thuiskantoor zijn belangrijke aandachtspunten. Voorzie ook de nodige stopcontacten om bijkomende verlichting of sfeerverlichting op aan te sluiten.

Bepaal eerst de basisverlichting

De basis- of hoofdverlichting licht een volledige ruimte uit en is meestal de eerste verlichting die je bij het binnenkomen aansteekt. De basisverlichting bestaat meestal uit plafondlampen of spotjes in het plafond. Deze verlichting is rechtstreeks op een schakelaar aangesloten.

Hoeveel licht is er nodig?

Algemeen wordt aangeraden om 300 lumen per vierkante meter te voorzien. Bij een woonruimte van 60 vierkante meter kom je dus aan 18.000 lumen. Deze cijfers kunnen schommelen volgens het verlichtingstype. Werk je uitsluitend met inbouwspots, dan kan dit wat meer zijn omdat deze een meer gebundeld lichtvlak produceren dan een vrijhangende plafondlamp.

Denk ook aan functionaliteit

Een boek of tijdschrift lezen of werken aan de computer vergt een aangepaste en bijkomende verlichting. Dit kan een pendel zijn, een staanlamp of een bureaulamp. Deze hoeven niet uitzonderlijk fel te zijn. Best kies je voor een richtbaar model dat enkel jouw lectuur mooi verlicht. Ook het uitlichten van een kunstwerk zorgt voor een mooi effect. Bij computerwerk zijn dan weer de kleurtemperatuur en helderheid van belang: vermijd reflecties op het scherm en kies een kleurtemperatuur die vermoeidheid van de ogen tegengaat.

Kies ronduit voor sfeer

Sfeerverlichting is de kers op de taart. Hierbij kan je je verbeelding de vrije loop laten en zelf de sfeer in huis bepalen, of je nu in een strak of landelijk interieur woont. Nooit eerder was de keuze aan armaturen zo groot. Led speelt hierbij een belangrijke rol. Denk maar aan pendels en loshangende lampenclusters in vintage- of industriële stijl. Deze verlichting maakt dat je je volop thuis voelt in je woning.


100% chocolade in je menu

Wie dacht dat chocolade enkel welkom is bij het dessert of het taartmoment, vergist zich. Cacao heeft meer troeven op zak en laat zich perfect blenden bij zoute smaken. Verras je tafelgenoten met een menu waarin chocola de rode draad is doorheen alle gerechten.

Groen op tafel

De eerste voorjaarsgroenten zijn er weer met hun heerlijk frisse lentekleuren. Na de lange, lange wintermaanden waarin de moestuin er verlaten bij lag, brengen ze weer kleur in de keuken. En als we ze nu eens een voorkeursplaats op ons bord zouden geven, in plaats van hun traditionele bijrol? Asperges, spinazie en boontjes: de natuur kleurt weer groen!

Balletjes, altijd feest!

Natuurlijk, onze gehaktbal is even Belgisch als onze frieten, al heeft hij vele neven over de hele wereld. Vegetarisch of met vlees, pittig of smeuïg, een balletje is altijd lekker en een beetje feest. Hier laten we de balletjes rollen, voldoende inspiratie om je duimen en vingers af te likken.

Straffe soepen!

Soepen saai? Fletse bouillons en smaakloze soepen zijn niet meer van deze tijd. Tegenwoordig mag het al eens wat creatiever en echte foodies weten een kwaliteitssoep intussen naar waarde te schatten. In een miniportie als amuse of als lauw tussengerecht of predessert doen ze het goed op menig sterrenmenu, maar ook de trendy soepbars zetten met plezier een exotische kop soep op de kaart. Lepelen maar!

Jaar van de tijger

Het Nieuwe Maanjaar, dat traditioneel in heel wat landen van het Verre Oosten wordt gevierd, is uitgegroeid tot een internationaal feest. Dit jaar staat deze Chinese traditie in het teken van de tijger, die symbool staat voor hoop en vernieuwing. Een mooi aanknopingspunt om te grasduinen in de Aziatische keuken en er een feestelijke dis van te maken.