zuinig-huis

Tips voor een zuiniger huis

NICO’S NUTTIGE TIPS

 

Installeer een waterbesparende kraan

Neem je nog altijd een douche of een bad met zo’n tweegreepsmengkraan? Dan gaat er veel water en tijd verloren voor je de juiste temperatuur hebt. Een moderne waterkraan is veel efficiënter.

 

Zet een regenton tegen je gevel

Regenwater is zuiver, gezond en kost je niets. Het valt letterlijk uit de hemel. Vang het op in een regenton! Het zal je goed van pas komen in de tuin en voor allerlei klusjes. En je bespaart op leidingwater!

 

Zet het af als je het niet gebruikt

Een apparaat in stand-by of in sluimerstand verbruikt nodeloos elektriciteit. Zet het toestel gewoon af. Zo vermijd je sluipverbruik, wat je energiefactuur venijnig doet oplopen.

 

Kleef tochtstrips

Niets zo onaangenaam als met koude voeten voor je tv zitten! Die verduivelde tocht sluipt langs de kleinste kiertjes je warme huis binnen. Met tochtstrips kleef je ze dicht. Het verschil voel je snel!

 

Isoleer je leidingen

Je verwarmingsketel staat vaak niet op de warmste plek van je huis. De waterleidingen die daar vertrekken evenmin. Isoleer ze daarom met schuimrubberen omhulsels. Zo verlies je geen kostbare warmte.

 

Kleef radiatorfolie

Met folie tussen je radiatoren en je muren vermijd je dat je verwarming verloren gaat in een buitenmuur. Zo kan je de kamer beter verwarmen en bespaar je na een jaar tientallen euro’s per vierkante meter.

 

Gebruik meer thermostaatkranen

Het hoeft niet overal even warm te zijn in huis. Plaats daarom in elke kamer thermostaatkranen die je apart kan regelen. Zo blijft het gezellig in de keuken, terwijl het in je slaapkamer frisser mag, wat beter is voor je nachtrust.

 

Hang overal ledlampen

Hangen er nog oude gloeilampen in je huis? Die vreten echt energie. Vervang ze beter door leds. Ze geven aangenaam licht en verbruiken stukken minder!


Inside out

Orgaanvlees was lange tijd wat in het vergeethoekje beland, of not done, maar verdient wel degelijk – zeker in onze huidige tijd – een volwaardige plaats in onze keuken. Het is immers een fantastisch ingrediënt met unieke smaken en texturen dat ons terugbrengt naar het verleden en tegelijkertijd ongelooflijk modern is. Alles eten, niets weggooien en zo de deur open zetten naar een klein paradijsje vol ongeziene smaken.

Oesters, elke keer anders

De verfijnde smaakbommetjes die oesters zijn, hebben in al hun eenvoud niet veel nodig om volledig tot hun recht te komen. Wil je ze eens anders op tafel brengen? Je kan er origineel mee uitpakken en dat zowel koud als warm. Kom dus gerust uit je schelp en experimenteer volop met deze verrassende combinaties met oesters in de hoofdrol.

Hoe maak ik mijn tuin winterklaar?

September en oktober zijn de ideale maanden om je tuin winterklaar te maken opdat de natuur komend voorjaar opnieuw kan ontluiken. Ontdek met deze 10 tips hoe je je tuin met de flair van een professional het best voorbereidt op de winter.

doe-het-zelf diy tuin winterklaar maken tuin onderhoud

How low can you go?

Perfect gegaard vlees dat wegsmelt in je mond. Sublieme smaken en aroma’s waarvan elk ingrediënt doordrongen is … vacuüm koken op lage temperatuur vraagt geen grote investeringen om verbluffende resultaten te halen. Laat je verleiden en til je keuken naar het level van de pro’s.

Cook like a pro vlees eten

Spicy girls

Wow wat pikken pepers, een explosie, heel je mond staat in brand. Pepers in de keuken zijn zoals achtbanen in een pretpark: uitdagend en heftig! Het zou nochtans jammer zijn om ze te reduceren tot hun vurige kracht. Ze brengen een uniek smaakpallet aan: geparfumeerd en bomvol aroma’s werken ze als een krachtige smaakversterker. Smaakpapillen opgelet, de vlam gaat in de pan!

Cook like a pro