appleday_668x267px

Plant je appelboom in 7 stappen (en 5 manieren om van je appels te genieten)

De herfst. Chocomelk, dekentjes, vuurkorven, worst met appelmoes. Meteen ook hét moment om een appelboom te planten, zodat je het jaar daarop appelmoes met je eigen appels kan maken. Appelboom newbie of expert, in deze blogpost vind je sowieso gouden appel(boom)tips.

Je hebt net je appelboom gekocht: hoe ga je te werk?

Proficiat! Je bent officieel ouder van je allereerste appelboom. Om ‘m goed te laten groeien is er niet alleen liefde, maar ook goede zorg nodig.

3 dingen die je appelboom nodig heeft

 1. Zorg voor een droge ondergrond.
 2. Geef je boom een zonnige plek.
 3. Is je boom een zelfbestuiver, dan kan die enig kind blijven. Heeft je appelboom nood aan kruisbestuiving, plant je best een broer of zus.

Plant je appelboom in 7 stappen

Plant je appelboom zonder al te veel gedoe en investeer in goed tuingereedschap. Je zal er jezelf achteraf dankbaar voor zijn.

 1. Graaf een put die ongeveer 10cm dieper is dan de pot waarin je de boom kocht.
 2. Woel de aarde rond de put om, dit geeft meer ruimte voor de wortels.
 3. Vul de pot met 10cm organisch materiaal (bv. compost). De bovenkant van de kluit (waar de stam in de grond gaat) moet gelijkkomen met het grondoppervlak. De entplaats (waar de takken starten met groeien) van de boom moet ongeveer 5cm boven de grond komen, zo verhoog je het groeipotentieel.
 4. Dompel de kluit van de boom onder in water.
 5. Plaats de boom in de put en druk aan – overdrijf niet, de wortels hebben groeiplaats nodig!
 6. Plaats een paal naast de put om de boom aan vast te binden.
 7. Strooi compost of boomschors rond de stam. Dit houdt het vocht vast en beschermt je appelboom tegen vorst.

Je hebt al appels aan je appelboom: wat doe je er nu mee?

Heeft je appelboom jou heerlijke appels geschonken, dan kan je helemaal wild gaan in de keuken.

 1. Maak appelsap. Kan je dan ook gebruiken om mocktails te maken en die te serveren aan je vrienden – in een sap dispenser natuurlijk. Lekker chique.

   

 2. Maak appelmoes. Voeg wat kaneel toe voor extra heerlijke appelmoes. Lekker idee: maak er hete bliksem mee! Laagje appelmoes, laagje gehakt, laagje puree, paneermiddel en gratineren maar.

   

 3. Maak appeltaart. Dien ‘m warm op, met een bolletje (vers) vanille-ijs. Je kan de dag nadien de restjes uitdelen aan je collega’s, want appeltaart smaakt ook koud. Vergeet je bakvorm niet! Inspiratie nodig? Check zeker eens ons lekkere appeltaartrecept!

   

 4. Maak Pommes d’amour. Leuk voor dat Halloweenfeestje van je kids, een zoete brunch of een suikerige datenight met je partner.

   

 5. Maak appelbeignets. Een oliebol, maar nog lekkerder. Kan je samen met de kinderen maken én opeten.

Je leest het dus zelf, die appelboom is de moeite waard. Je krijgt er zoveel van terug: een mooie tuin, smakelijke appels en blije gezichten van al dat lekkers dat je met je eigen appels hebt gemaakt. 

Theegeheimen: ontdek de exotische wereld van thee

Vroeger dronk je een kop thee bij een zere keel. Tegenwoordig is thee drinken een echte trend. Naast de barista die experimenteert met koffie, zijn er ook heuse theesommeliers die een hele wereld aan kruiden en smaken laten open gaan. Zelfs doorwinterde koffiedrinkers zullen zich aan een tas thee wagen na het lezen van deze blog!

Koffiegeheimen: alles wat je moet weten over het zwarte goud!

Espresso, dopio, latte, cappuccino, of gewoon een simpele kop zwarte koffie. Tegenwoordig bestaan er zo veel varianten en smaken dat we soms eens back to basics willen. Maar dan nog, kies je voor mild of intens? Slow of express? Wij helpen je met je keuzestress!

Tournée Minérale: 4 alcoholvrije (en even lekkere) alternatieven

Voor wie het niet gewoon bij een colaatje wil houden of wel eens vaker de frisse pint wil inruilen voor een alcoholvrij alternatief, hebben wij alvast enkele voorstellen.

Het jaar van de rat: 4 recepten voor Chinees nieuwjaar

Het nieuwe jaar vieren kan natuurlijk niet zonder een uitgebreid feestmaal. En omdat ook wij steeds meer fan zijn van de wereldkeuken, hebben we 4 Chinese klassiekers op ons menu staan!

5 tips voor een optimale verlichting in huis

Omdat iedereen zijn eigen smaak heeft, kan je bij MAKRO je licht opsteken voor de gepaste oplossing in elke kamer.