kreeft-detail

Zo maak je zeevruchten klaar

Openen van een oester

Serveer eens oesters met de feestdagen. Wat citroen en peper erbij en het is klaar! Maar eerst moet je de oesters wel openkrijgen natuurlijk. Bij deze geven wij je enkele nuttige tips!

Neem de oester vast tussen een dikke (oude) keukenhanddoek zodat ze niet kan wegglippen.  Zorg ervoor dat de platte kant van de schelp bovenaan ligt, de bolle kant onderaan. Steek met het oestermes in het scharnier van de oester. Maak een draaibeweging en wrik dan de schelp open door met het mes langs de rand van de oester te gaan om de sluitspier los te snijden. Verwijder eventueel gruis en leg de oester opnieuw in de schelp.

Koken en snijden van een kreeft

Voor de courtbouillon:

 • 2 laurierblaadjes
 • 2 takjes tijm
 • 3 tenen knoflook
 • 1 groene selder
 • 1 stengel prei
 • 3 wortelen
 • 2 uien
 • 1 groentebouillonblokje
 • Peper en zout


ZO GEMAAKT

Pel de uien en de knoflook en snij ze grof. Schil de wortelen en snij ze in grove stukken. Maak de prei en de selder schoon en snij deze eveneens in grove stukken. Neem een grote pot met water en doe er de groenten en de kruiden in, samen met het bouillonblokje. Zet op het vuur, breng aan de kook en laat de bouillon zo’n 15 minuten pruttelen op een zacht vuurtje. Breng verder op smaak met peper en zout indien nodig.

Neem de kreeft en knip de elastiekjes van de scharen. Neem de kreeft vast boven op de rug (opgelet: neem een kreeft nooit aan de staart vast) en steek ze met de kop eerst in de kokende bouillon. Kook de kreeft gaar in de bouillon. De kooktijd is afhankelijk van het gewicht van de kreeft. Een kreeft van 400 à 500 g kook je gaar in 8 à 9 minuten, een kreeft van 700 g in ongeveer 10 minuten. Haal de gekookte kreeft uit de pot.

Hoe snij ik een kreeft?

Breek eerst de voorste poten eraf. Snij vervolgens de staart. Neem hiervoor de kop stevig vast en prik met de punt van je mes in de kreeft. Snij verder in de richting van de staart en klop met je hand op het mes om de staart door te breken.

Draai de kreeft om, prik opnieuw in de kreeftenkop en snij in de richting van de voorkant zodat je de kop middendoor snijdt. Klop met je hand op het mes en snij zo de ganse kreeft doormidden.

Verwijder de maag bovenaan in de kop. Haal onderaan het darmkanaal eruit. Eventuele eitjes mogen in de kreeft blijven.

Breek vervolgens de scharen open. Hak met de botte kant van je mes op de schaar om ze gemakkelijk open te breken. Breek het bewegende deel van de schaar en trek het vlees eruit. Tik met een mes op de rest van de schaar en geef met je mes een kleine wrong zodat de schaar scheurt. Wring de scheur verder open en breek de schaar volledig open.

Serveer de gekookte kreeft.

KOOKTIJDEN

 • Gekookte langoustines: 30 minuten in opgekookte bouillon laten garen (niet koken)
 • Gekookte krabbenpoten: 20 minuten op een laag vuur koken
 • Gekookte gamba’s: 4 minuten koken
 • Gekookte wulken: 15 minuten koken
 • Gekookte kreukels: 3 minuten koken
 • Gekookte kreeft: 8 minuten koken
 • Koningskrab: 15 minuten op een zacht vuur koken
 • Scheermesjes (voor bereiding in de oven) niet koken of maximum 2 minuten
 • Gekookte krab: 15 minuten op een zacht vuur koken

De truc is om de schaal-/schelpdieren net gaar te koken, niet te gaar, want dan worden ze taai en dit wil je uiteraard voorkomen.


Magic mushrooms

Het paddenstoelenseizoen is kort maar krachtig en geeft het bos altijd een sprookjesachtig uitzicht. Een zaligheid voor iedere kok, want dit is het moment waarop naar hartenlust kan worden geëxperimenteerd met die oneindige waaier aan vormen en texturen met rijke umamismaken.

Cook like a pro

Een zee aan mogelijkheden

Vissoep is als een schildersdoek waarop ieder zijn eigen kleuren en voorkeuren aanbrengt afhankelijk van de seizoenen en de getijden. Het is ook een heerlijk harmonieus gerecht waarbij het zalig spelen is met texturen.

Cook like a pro

Groetjes uit Saint-Buro

Telewerken vergt discipline, zoveel is zeker. Hoe lang werken? Hoe werk en privé gescheiden houden…? Met onderstaande tips wordt jouw thuiskantoor een schoolvoorbeeld van efficiëntie.

Groetjes uit Kastelona

Nu we met z’n allen steeds kleiner en compacter gaan wonen, vormt voldoende en efficiënte kastruimte vaak een uitdaging. Voor gezinnen met kinderen wordt het nog prangender, omdat naast de kleren ook het speelgoed een eigen plaatsje moet krijgen. Niemand wil een rommelig huis, toch?

New York Brunch

Zelfs met de klassieke ingrediënten van een New-Yorkse brunch kan je verrassende combinaties creëren en de smaakpapillen van je gasten prikkelen. Door met de kruiden uit het pastramirecept te spelen, een emulsie te maken van zachte mosterd en roomkaas, of pickles als zure toets te gebruiken.