pasen-detail

Zalig lekker lam

Zondag is de dag voor een lekker malse lamsbout! Een ritueel dat doet denken aan je kindertijd, met langgerekte zondaglunches in de lente. Kies een lekker stuk met vlees eraan. En dan snel de keuken in om het smakelijk te kruiden en te braden. En je alvast te verlekkeren op wat er straks op je bord zal verschijnen. Dat wordt een lamsbout om vingers en duimen van af te likken!

pasen-main-nl 

Traag gegaarde lamsbout

De tijd doet wonderen

Lamsbout bereiden is meer dan snel even koken: het is de pauzeknop indrukken, loskomen van de tijd, je adem hervinden. Met de oven ingesteld op 120 °C laat je de lamsbout zeven uur lang rustig garen, waarbij de heerlijkste geuren je huis vullen. De tijd blijft even stilstaan. Wanneer het wachten voorbij is, word je beloond met een heerlijk mals, bijna gekonfijt stukje vlees dat wel recht uit het beloofde land lijkt te komen.

Lamsshoarma

Hemelse overschotjes

Met de restjes van de lamsbout, de lekkerste kleine stukjes die meestal overblijven, maak je probleemloos een shoarma. Dat heeft meteen twee voordelen: je hoeft minder weg te gooien en gaat dus verspilling tegen en je maakt er de allerkleinsten blij mee. Wie wil er niet smullen van het gerecht dat de Avengers eten, vlak nadat ze de aarde van de ondergang hebben gered?!

Krieltjes en Yorkshire Pudding

Gemaakt voor elkaar

Onze Engelse buren – de onbetwiste meesters in de traditie van de Sunday roast – weten het maar al te goed: bij een mals stukje gebraden vlees hoort het juiste bijgerecht. En laat dit nu net het seizoen van de nieuwe aardappelen zijn! Wat gaat er boven in olie gebraden krielaardappeltjes? Mag het helemaal de Britse kant opgaan? Ga dan voor een Yorkshire Pudding, een in de oven gebakken pasteitje. Zo lekker dat je ook je bord wil schoonlikken.

pasen-blog-sauce 

Welke saus zal het worden?

Lamsbout daar hoort onlosmakelijk een lekkere saus bij. Welke saus wordt het deze keer? Aan jou de keuze. Ga je voor de klassieker à la bourguignonne, een sausje met sjalot en rode wijn. Of wil je wat meer pit met ansjovis en de knoflook? Een derde optie is een heerlijk frisse hollandaisesaus met munt.

pasen-blog-tranche

Aan tafel versnijden: een beetje show

Een lamsbout kan je uitgebeend opdienen. Maar als je graag extra charme geeft aan de maaltijd, is het versnijden van een lamsbout aan tafel een heel apart ritueel. Je houdt de bout vast aan het bot en met een tranchelard, een lang, fijn snijmes, maak je insnijdingen aan de bovenkant zo dicht mogelijk bij het bot, bij de zogenaamde muis. Draai de lamsbout vervolgens om en snij het dikke gedeelte, de schenkel, in de lengterichting fijn in. Als je aan het bot bent gekomen, maak je een insnijding helemaal rondom. Vervolgens draai je de bout om en snij je het vlees loodrecht op het bot af.

pasen-blog-shoarma 

De schat van de Ottomanen

Shoarma wordt nogal vaak gezien als een ongezonde middernachtsnack. Wist je deze manier van vlees marineren en bereiden stamt uit de tijd van het Ottomaanse Rijk? Nu kan je zo’n shoarma ook best stijlvol aanpakken. Lamsvlees leent zich hier uitstekend toe. Laat het vlees marineren in wat gearomatiseerde olie of een mengsel met azijn zoals dat gebruikelijk is in het Midden-Oosten. Rooster het vlees daarna rosé of goed doorbakken, dat kies je helemaal zelf. Dien op met een fris sausje met yoghurt, hummus of harissa. Lekker met een pitabroodje als je er een streetfoodtoets aan wil geven.