wijnglas-detail

Welk glas hoort bij welke wijn?

Het oog wil ook wat

Kleur, transparantie en schittering zijn tekenend voor het karakter en de oorsprong van elke individuele wijn. Een degustatie begint dan ook met een eerste visuele indruk. Geef dus de voorkeur aan fijn en doorzichtig kristal in de plaats van ondoorzichtige, gegraveerde, gekleurde of al te dikke glazen.

De neus vrijgeven

De neus, het bouquet, de subtiele aroma’s… ons reukorgaan speelt een kapitale rol bij de beoordeling van een wijn. Om de aroma’s het best tot hun recht te laten komen, moet er voldoende ruimte zijn voor contact met de lucht. Kies dus voor voldoende ruime glazen die het contact met de zuurstof toelaten tijdens het walsen. De concentratie van aroma’s wordt benadrukt door een smalle koker, dus een tulpvorm is bijzonder geschikt.

Het glas correct vasthouden

Geen enkele wijn, wit noch rood, verdraagt opwarming in het glas door de hand. Om die opwarming tegen te gaan en de schenktemperatuur te bewaren, neem je het glas steeds vast bij de voet en nooit bij de kelk zelf. Glazen met een platte bodem zijn dus uit den boze. 

Langer sprankelend

Om de sprankelende belletjes en de delicate aroma’s van schuimwijn en champagne langer vast te houden, worden ze geschonken in fluitglazen. Coupeglazen met een bredere opening zijn absoluut af te raden, sommigen noemen het zelfs heiligschennis.

Soberheid siert

Alles aan het glas wat de aandacht van de inhoud afleidt, is af te raden. Overdadig versierde stelen, ongewone vormen, decoraties en graveringen… het staat misschien prachtig op je tafel, maar het draagt zeker niet bij tot het genot van het proeven. Vergeet niet dat het glas ondergeschikt is aan de wijn en louter dient om de wijn te serveren, naar voren te brengen en zich te laten ontwikkelen. 

Glazen voor rode wijn

Het ene wijnglas is het andere niet. Glazen voor rode wijn hebben idealiter een vrij grote en ronde kelk. Zo kun je de wijn vlot walsen, waardoor er meer zuurstof bij kan en de aroma’s in het glas blijven.  

Glazen voor witte wijn

Glazen voor witte wijn of rosé zijn wat smaller en hebben een kleinere kelk. Ze hoeven dan ook minder te ademen dan rode wijn en walsen is niet echt noodzakelijk. 

Champagneglazen

En dan zijn er nog de champagneglazen, de typische fluitglazen met een smalle, hoge kelk. Ze ogen bijzonder feestelijk en houden de bubbels langer in het glas. De aroma’s vervliegen in een dergelijk glas wel sneller. 

Specifiek of universeel?

De meeste wijnglazen zijn universeel. Toch bestaan er ook glazen specifiek voor een bepaalde druivensoort, bordeaux of chardonnay bijvoorbeeld. Ben je echt fanatiek liefhebber van een bepaalde soort, dan is het raadzaam om hiervoor speciale glazen aan te schaffen. Hou je van verschillende soorten wijn, ga dan gerust voor de universele glazen. 

Glas of kristal?

Kristallen glazen stralen luxe, sfeer en verfijning uit. Ze zorgen voor een feestelijke toets op tafel. Een leuk detail: wie op het nieuwe jaar of een verjaardag klinkt met kristal zal dat heel duidelijk horen. De nadelen? Kristal is duurder dan gewoon glas. Bovendien mag kristal niet in de vaatwasser. Was je niet graag met de hand af, hou het dan bij glas. 

Etiquette

Je nodigt vrienden of familie uit voor een etentje en je wil alles volgens de regels van de etiquette doen? Hoe plaats je dan best de glazen? Het aantal glazen hangt natuurlijk af van het aantal drankjes dat je wil serveren. Voorzie je een witte wijn bij het voorgerecht en een rode wijn bij het hoofdgerecht, dan volstaan twee glazen naast het bord. Plaats de glazen altijd rechts van het bord, waarbij het glas dat eerst gebruikt zal worden uiterst rechts staat. Een waterglas staat steeds links van dit rijtje, vlak naast het bord. Wanneer drie wijnglazen nodig zijn, kun je deze ook min of meer in een driehoek plaatsen.

Inside out

Orgaanvlees was lange tijd wat in het vergeethoekje beland, of not done, maar verdient wel degelijk – zeker in onze huidige tijd – een volwaardige plaats in onze keuken. Het is immers een fantastisch ingrediënt met unieke smaken en texturen dat ons terugbrengt naar het verleden en tegelijkertijd ongelooflijk modern is. Alles eten, niets weggooien en zo de deur open zetten naar een klein paradijsje vol ongeziene smaken.

Oesters, elke keer anders

De verfijnde smaakbommetjes die oesters zijn, hebben in al hun eenvoud niet veel nodig om volledig tot hun recht te komen. Wil je ze eens anders op tafel brengen? Je kan er origineel mee uitpakken en dat zowel koud als warm. Kom dus gerust uit je schelp en experimenteer volop met deze verrassende combinaties met oesters in de hoofdrol.

Hoe maak ik mijn tuin winterklaar?

September en oktober zijn de ideale maanden om je tuin winterklaar te maken opdat de natuur komend voorjaar opnieuw kan ontluiken. Ontdek met deze 10 tips hoe je je tuin met de flair van een professional het best voorbereidt op de winter.

doe-het-zelf diy tuin winterklaar maken tuin onderhoud

How low can you go?

Perfect gegaard vlees dat wegsmelt in je mond. Sublieme smaken en aroma’s waarvan elk ingrediënt doordrongen is … vacuüm koken op lage temperatuur vraagt geen grote investeringen om verbluffende resultaten te halen. Laat je verleiden en til je keuken naar het level van de pro’s.

Cook like a pro vlees eten

Spicy girls

Wow wat pikken pepers, een explosie, heel je mond staat in brand. Pepers in de keuken zijn zoals achtbanen in een pretpark: uitdagend en heftig! Het zou nochtans jammer zijn om ze te reduceren tot hun vurige kracht. Ze brengen een uniek smaakpallet aan: geparfumeerd en bomvol aroma’s werken ze als een krachtige smaakversterker. Smaakpapillen opgelet, de vlam gaat in de pan!

Cook like a pro