wijnglas-detail

Welk glas hoort bij welke wijn?

Het oog wil ook wat

Kleur, transparantie en schittering zijn tekenend voor het karakter en de oorsprong van elke individuele wijn. Een degustatie begint dan ook met een eerste visuele indruk. Geef dus de voorkeur aan fijn en doorzichtig kristal in de plaats van ondoorzichtige, gegraveerde, gekleurde of al te dikke glazen.

De neus vrijgeven

De neus, het bouquet, de subtiele aroma’s… ons reukorgaan speelt een kapitale rol bij de beoordeling van een wijn. Om de aroma’s het best tot hun recht te laten komen, moet er voldoende ruimte zijn voor contact met de lucht. Kies dus voor voldoende ruime glazen die het contact met de zuurstof toelaten tijdens het walsen. De concentratie van aroma’s wordt benadrukt door een smalle koker, dus een tulpvorm is bijzonder geschikt.

Het glas correct vasthouden

Geen enkele wijn, wit noch rood, verdraagt opwarming in het glas door de hand. Om die opwarming tegen te gaan en de schenktemperatuur te bewaren, neem je het glas steeds vast bij de voet en nooit bij de kelk zelf. Glazen met een platte bodem zijn dus uit den boze. 

Langer sprankelend

Om de sprankelende belletjes en de delicate aroma’s van schuimwijn en champagne langer vast te houden, worden ze geschonken in fluitglazen. Coupeglazen met een bredere opening zijn absoluut af te raden, sommigen noemen het zelfs heiligschennis.

Soberheid siert

Alles aan het glas wat de aandacht van de inhoud afleidt, is af te raden. Overdadig versierde stelen, ongewone vormen, decoraties en graveringen… het staat misschien prachtig op je tafel, maar het draagt zeker niet bij tot het genot van het proeven. Vergeet niet dat het glas ondergeschikt is aan de wijn en louter dient om de wijn te serveren, naar voren te brengen en zich te laten ontwikkelen. 

Glazen voor rode wijn

Het ene wijnglas is het andere niet. Glazen voor rode wijn hebben idealiter een vrij grote en ronde kelk. Zo kun je de wijn vlot walsen, waardoor er meer zuurstof bij kan en de aroma’s in het glas blijven.  

Glazen voor witte wijn

Glazen voor witte wijn of rosé zijn wat smaller en hebben een kleinere kelk. Ze hoeven dan ook minder te ademen dan rode wijn en walsen is niet echt noodzakelijk. 

Champagneglazen

En dan zijn er nog de champagneglazen, de typische fluitglazen met een smalle, hoge kelk. Ze ogen bijzonder feestelijk en houden de bubbels langer in het glas. De aroma’s vervliegen in een dergelijk glas wel sneller. 

Specifiek of universeel?

De meeste wijnglazen zijn universeel. Toch bestaan er ook glazen specifiek voor een bepaalde druivensoort, bordeaux of chardonnay bijvoorbeeld. Ben je echt fanatiek liefhebber van een bepaalde soort, dan is het raadzaam om hiervoor speciale glazen aan te schaffen. Hou je van verschillende soorten wijn, ga dan gerust voor de universele glazen. 

Glas of kristal?

Kristallen glazen stralen luxe, sfeer en verfijning uit. Ze zorgen voor een feestelijke toets op tafel. Een leuk detail: wie op het nieuwe jaar of een verjaardag klinkt met kristal zal dat heel duidelijk horen. De nadelen? Kristal is duurder dan gewoon glas. Bovendien mag kristal niet in de vaatwasser. Was je niet graag met de hand af, hou het dan bij glas. 

Etiquette

Je nodigt vrienden of familie uit voor een etentje en je wil alles volgens de regels van de etiquette doen? Hoe plaats je dan best de glazen? Het aantal glazen hangt natuurlijk af van het aantal drankjes dat je wil serveren. Voorzie je een witte wijn bij het voorgerecht en een rode wijn bij het hoofdgerecht, dan volstaan twee glazen naast het bord. Plaats de glazen altijd rechts van het bord, waarbij het glas dat eerst gebruikt zal worden uiterst rechts staat. Een waterglas staat steeds links van dit rijtje, vlak naast het bord. Wanneer drie wijnglazen nodig zijn, kun je deze ook min of meer in een driehoek plaatsen.

Groetjes uit Kastelona

Nu we met z’n allen steeds kleiner en compacter gaan wonen, vormt voldoende en efficiënte kastruimte vaak een uitdaging. Voor gezinnen met kinderen wordt het nog prangender, omdat naast de kleren ook het speelgoed een eigen plaatsje moet krijgen. Niemand wil een rommelig huis, toch?

New York Brunch

Zelfs met de klassieke ingrediënten van een New-Yorkse brunch kan je verrassende combinaties creëren en de smaakpapillen van je gasten prikkelen. Door met de kruiden uit het pastramirecept te spelen, een emulsie te maken van zachte mosterd en roomkaas, of pickles als zure toets te gebruiken.

De kunst van het baden

Een aangename omgevingstemperatuur, een zacht muziekje, gedempt licht, enkele (geur)kaarsen en, waarom niet, een glaasje bubbels zorgen voor een heerlijk ontspannen kader en gevoel. Zo zal je gegarandeerd nog meer van je bad genieten en volledig tot rust kunnen komen.

Groetjes uit België

Vaak zijn we uitzinnig lovend over gebouwen, monumenten en landschappen in het buitenland, terwijl er nog zoveel te ontdekken valt in eigen land. België heeft immers alles te bieden aan de meest veeleisende natuur- en cultuurfanaat of de culinaire meerwaardezoeker.

Flower Power

Zoveel kleuren en smaken dat je niet meer weet waar eerst te kijken... eetbare bloemen geven je culinaire creaties een unieke subtiliteit, en dan bedoelen we niet enkel visueel. Zes seizoenscombinaties die dat bewijzen.

Cook like a pro