camembert-detail

Wat een kaas

Frankrijk zou Frankrijk niet zijn zonder … camembert. Een rustieke en heel alledaagse kaas. Wat een verrassing als hij op de juiste temperatuur en rijping zijn volle smaakpallet ontvouwt: tegelijk zacht en krachtig. En laat je deze kerel smelten in de oven of op de BBQ, dan wachten je weer nieuwe smaaksensaties.

camembert-img-nl

Lekker puur met noten

In alle eenvoud

Een partje kaas op een knapperig stukje brood: heerlijk eenvoudig lekker. Camembert heeft geen toeters en bellen nodig om zijn charmes te laten spreken. Puur natuur is hij op zijn best. Hij combineert goed met zoete konfituur en met enkele krakende noten, een leuk contrast in textuur.

Met appels in een taart

Smeuïg en fris

De zurige frisheid van de appel. De soepele zachtheid en stevige smaak van de camembert. Een bodem van bladerdeeg brengt ze samen tot een origineel dessert dat je evengoed als voorgerecht kan serveren.

In een pittige samosa

Vleugje Indië op je bord

Moeilijk te weerstaan aan deze pittige samosa, het Indische gefrituurde driehoekje. Camembert verwacht je hier niet meteen. Combineer je deze Franse trots met curry en spek, dan krijg je een echte smaakbom.

In de oven met honing en calvados

Zalig wegsmelten

Mmm, gesmolten camembert. Lekker lopend, met soepele korst, ja camembert legt de lat heel hoog als het op smelten aan komt. Met enkele druppels honing en een scheutje calvados, glijdt hij zo de oven in. Even later is het verrassend stil aan tafel, om helemaal bij weg te smelten!

camembert-appellation

Origine en rijping: dat zijn de geheimen van de camembert

De camembertoorlog heeft wel degelijk plaats gevonden. En de winnaar is: de camembert! Gedurende meer dan 10 jaar was Frankrijk in de ban van deze strijd om erkenning, het leek wel een soap. De camembert AOP is de enige die de benaming ‘van Normandië’ mag dragen. Hij is beschermd door een stricte reglementering, komt gegarandeerd uit Normandië en is bereid met de soeplepel op basis van rauwe melk.
De smaak van de kaas wordt uiteraard beïnvloed door het seizoen: in de kaas gemaakt van lentemelk kan je bijvoorbeeld subtiele grassmaken proeven. Na de rijping die 4 tot 12 weken duurt, kan je camembert ongeveer 25 dagen gekoeld bewaren. Dat doe je bij voorkeur in de kelder of een donkere kamer, en liever niet in de koelkast. De camembert evolueert in die tijd rustig verder tot hij helemaal op smaak is. Wil je de kaas laten smelten, dan kan je een jong exemplaar kiezen. Wil je hem zo eten, puur natuur, ga dan voor een rijpere kaas.

camembert-cidre

Wat drink je bij een lekkere camembert ?

Bij een echt goede camembert krijg je eerst de smeuïge kaas in je mond samen met de korst die naar rauwe melk smaakt. Ook al heeft de kaas lang gerijpt, dat romige en ronde is er altijd bij. De krachtige tanines van rode wijn zouden deze smaaksensatie de kop indrukken. Een gouden tip: kijk naar de afkomst van de camembert en combineer hem met een van zijn streekgenoten, zoals cider of calvados. De natuurlijke frisheid van de appels sublimeert het vette van de kaas en verlengt zijn smaak in je mond. Ook een evenwichtige witte wijn, met een goede zuurtegraad en niet al te bloemrijk, laat de camembert schitteren.