sake-detail

Verras met sake

De Japanse gastronomie is zo veel meer dan sushi en yakitori. Van de talrijke specialiteiten van deze archipel is shabu shabu ongetwijfeld een van de meest gezellige en gemakkelijkste gerechten om klaar te maken. Deze Japanse fondue bestaat uit een dashibouillon waarin verschillende groenten en vleessoorten perfect samengaan met de complexe smaken van een sake. Laat je inspiratie de vrije loop en speel met deze fondue: met je creatieve ideeën tover je een heerlijke fondue naar eigen smaak op tafel.

sake-blog-AsianDelight-nl

De ondoorgrondelijke wegen van de sake

Net als bier wordt sake gebrouwen. Net als bier is het recept gebaseerd op de combinatie van graan en gist. En net als bij bier speelt de kwaliteit van het water een essentiële rol. Maar daar houdt de vergelijking uiteraard op. De edelste onder de Japanse alcoholische dranken wordt namelijk uitsluitend bereid op basis van rijst en koji, een microscopische schimmel. En soms wordt vóór de gisting gedistilleerde alcohol toegevoegd.

sake-blog-sake

Zo ontstaan er twee soorten kwaliteitssakes. Als er alcohol wordt toegevoegd, wordt de sake ‘honjozo’ genoemd. Sakes zonder toegevoegde alcohol heten ‘junmai’. Hoe meer de rijst gepolijst wordt, hoe fruitiger en complexer de aroma's van de sake. Als het resterende gewicht van de rijst minder dan 60% bedraagt, spreken we van ‘ginjo’. Bij een restgewicht van minder dan 50% spreken we van ‘dai-ginjo’. Zo bestaat er dus ‘junmai dai-ginjo’ of ‘honjozo’ met totaal verschillende aromakenmerken. En daarom kunnen sakes met zoveel gerechten worden gecombineerd. Zowel oosterse gerechten als werkelijk alle soorten vlees en vis, hoe ze ook worden bereid.

sake-blog-bouillon

Sexy bouillon

Shabu shabu lijkt simpel en gemakkelijk te maken, maar het verdient zeker een plaats in de culinaire top. Bij deze Japanse fonduevariant dompel je verse ingrediënten onder in een klassieke dashi-bouillon op basis van kombu en bonitovlokken. Fijne plakjes wagyu-vlees, met de welbekende gemarmerde structuur van intramusculair vet, spelen de waardige hoofdrol in het shabu shabu-spektakel. Maar shabu shabu kan ook perfect met kalfs- of varkenscarpaccio. Vervolledig het gerecht met groenten en champignons naar keuze. Doop je gegaarde vlees en groenten in soja-, ponzu- of sesamsaus en vergeet de finishing touch niet: een kom koude somennoedels als contrast voor de kokend hete bouillon. Aarzel niet om de elementen van de shabu shabu aan je eigen wensen aan te passen door een andere bouillon te gebruiken (sommige Japanse chefs gebruiken een ongefilterde sake) of door te variëren met de ingrediënten die je erin onderdompelt.

sake-blog-omelette

Omelet sweet omelet

Tamagoyaki, de naam van dit unieke Japanse omelet, is meestal zoetzuur en wordt gebakken in een rechthoekige pan. De omelet wordt tijdens het bakken bladerdeeggewijs opgerold en vervolgens in plakjes gesneden, voor op een nigiri of in een bentobox. Je kunt eindeloos variëren met extra ingrediënten, bijvoorbeeld een norivel, rodebonenpasta, groenten, champignons, zeevruchten... Zeg nu zelf, bij ei past toch alles? Klaar voor een onvergetelijke zondagsbrunch?


How low can you go?

Perfect gegaard vlees dat wegsmelt in je mond. Sublieme smaken en aroma’s waarvan elk ingrediënt doordrongen is … vacuüm koken op lage temperatuur vraagt geen grote investeringen om verbluffende resultaten te halen. Laat je verleiden en til je keuken naar het level van de pro’s.

Cook like a pro vlees eten

Belgischer wordt het niet

Asperges zijn – net als witloof – een van die nationale parels aan onze Belgische culinaire kroon. Ondanks hun discrete en onopvallende verschijning kondigen witte asperges – nog meer dan zwaluwen – de langverwachte terugkeer van de lente aan.

Cook like a pro

Hotspot stoofpot

Stoven, sudderen, smoren, stomen... het kan allemaal in de gietijzeren of emaillen stoofpot. Een grote en/of kleine stoofpot is eigenlijk onmisbaar in iedere keuken. De hitte wordt optimaal verdeeld en het vochtgehalte blijft op peil zodat je ingrediënten sappig blijven en hun textuur behouden.

Cook like a pro

Inspecteur Magret

Gebakken of rauw – ja, eendenborst kan je ook rauw eten –, eendenborst ontgoochelt nooit. De mogelijke smaakcombinaties zijn nagenoeg eindeloos en kunnen zoete en hartige toetsen, ingrediënten uit de zee en tal van verschillende kruiden en specerijen omvatten!

Cook like a pro

Feestelijke foie gras

Een terrine van foie gras op een toastje is altijd een succes. Maar laat er gerust je creativiteit op los en tover deze onmisbare eindejaarsparel om tot een origineel gerecht.

Cook like a pro