tonijn-detail

Tonijn mag er zijn

Alles is lekker aan tonijn, in het bijzonder het deel dat zich een eindje onder de kop bevindt, in de borststreek van deze indrukwekkende oceaanvis. Dit stuk, rijk aan weldadige omega 3-vetzuren, is bijzonder mals en smaakvol. Een uitgelezen stuk om in te blikken of om naar hartenlust te gebruiken als smaakversterker.

tonijn-1-nl

Pita met tonijn

Goddelijke pita

Voor deze pita laten we ons inspireren door het Baskenland met het lekkere borststuk van de tonijn, verse schapenkaas en pittige Piquillo pepers. Het beste van de Pyreneeën en de Atlantische oceaan. Neem een hap van je pita, terwijl je met gesloten ogen de golven hoort aanrollen op het strand van Saint-Jean-de-Luz.

Mousse van rode biet

Kleur bekennen

Dit lijkt wel karmijnrode hummus, deze heerlijke dip waarin het zoete van de rode biet goed matcht met de smeuïge tonijn en het vet ervan sublimeert. Een scheutje room erbij om te binden en je hebt een onnavolgbaar gerechtje om te delen.

Linzensalade

Groene kaviaar

De beroemde groene Le Puy linzen uit de Franse Auvergne, de enige linzensoort van beschermde origine, spelen hier de hoofdrol in een herwerkte klassieker. Het borststuk van de tonijn, opgefrist door enkele druppels Barolo azijn, voegt precies de juiste zoute toets aan.

Vitello tonnato

Het gouden kalf

Een mythe, een klassieker, een monument. Vitello tonnato staat symbool voor Italiaans culinair raffinement. En is het schoolvoorbeeld van een geslaagd samenspel tussen land en zee. Het geheim zit natuurlijk in de saus op basis van kappertjes, ansjovis, ei en tonijn: krachtig en smeuïg.

tonijn-linzen

Blond of bruin?

De bruine kent iedereen, de groene van Le Puy is gekroond met een AOP-label. De koraalroze en rode lijken wel uitgedost om op stap te gaan. En ken je de blonde? Geheimzinnig en zeldzaam, afkomstig uit Saint-Flour. Linzen in alle kleuren worden terecht bejubeld om hun voedingswaarde. Daarbij zijn ze formidabel veelzijdig, je kan ze pureren, als bloem gebruiken, opleggen … en zowel warm als koud eten.

tonijn-3

Netjes ingeblikt

Conserven waren een geweldige innovatie die van groot belang was en is voor de gastronomie. Auguste Escoffier, koning van de koks en grondlegger van de hedendaagse keuken, was een grote voorstander van conserven op het einde van de 19e eeuw. In sjieke hotels en paleizen serveerde men ingeblikte vis in het blikje, zoals dat nu nog gebeurt met kaviaar.

De laatste jaren weten we conserven weer naar waarde te schatten, zoals sardines van 7 jaar of meer in vintage blikjes, een echte lekkernij voor foodies. Tonijn, krab, makreel, ansjovis doen het prima als rijkelijk beleg op een luxueuze boterham. Ze nodigen ook uit tot experimenteren wanneer we zo’n blikje terugvinden achteraan in de kast. Een simpel doosje sardines maakt pasta, een snel in elkaar geflanste salade of gestoomde aardappels tot een onverwacht festijn.


How low can you go?

Perfect gegaard vlees dat wegsmelt in je mond. Sublieme smaken en aroma’s waarvan elk ingrediënt doordrongen is … vacuüm koken op lage temperatuur vraagt geen grote investeringen om verbluffende resultaten te halen. Laat je verleiden en til je keuken naar het level van de pro’s.

Cook like a pro vlees eten

Belgischer wordt het niet

Asperges zijn – net als witloof – een van die nationale parels aan onze Belgische culinaire kroon. Ondanks hun discrete en onopvallende verschijning kondigen witte asperges – nog meer dan zwaluwen – de langverwachte terugkeer van de lente aan.

Cook like a pro

Verras met sake

De Japanse gastronomie is zo veel meer dan sushi en yakitori. Van de talrijke specialiteiten van deze archipel is shabu shabu ongetwijfeld een van de meest gezellige en gemakkelijkste gerechten om klaar te maken. Deze Japanse fondue bestaat uit een dashibouillon waarin verschillende groenten en vleessoorten perfect samengaan met de complexe smaken van een sake.

Cook like a pro

Hotspot stoofpot

Stoven, sudderen, smoren, stomen... het kan allemaal in de gietijzeren of emaillen stoofpot. Een grote en/of kleine stoofpot is eigenlijk onmisbaar in iedere keuken. De hitte wordt optimaal verdeeld en het vochtgehalte blijft op peil zodat je ingrediënten sappig blijven en hun textuur behouden.

Cook like a pro

Inspecteur Magret

Gebakken of rauw – ja, eendenborst kan je ook rauw eten –, eendenborst ontgoochelt nooit. De mogelijke smaakcombinaties zijn nagenoeg eindeloos en kunnen zoete en hartige toetsen, ingrediënten uit de zee en tal van verschillende kruiden en specerijen omvatten!

Cook like a pro