header-thee

Theegeheimen: ontdek de exotische wereld van thee

Vroeger dronk je een kop thee bij een zere keel. Tegenwoordig is thee drinken een echte trend. Naast de barista die experimenteert met koffie, zijn er ook heuse theesommeliers die een hele wereld aan kruiden en smaken laten open gaan. Zelfs doorwinterde koffiedrinkers zullen zich aan een tas thee wagen na het lezen van deze blog!

De exotische wereld van thee

Als je je verdiept in thee, dan gaat er een hele wereld voor je open. Naast groene, zwarte, witte en gele thee heb je ook de minder gekende theesoorten Oolong en Pu-erh. Voeg daar de ontelbare kruiden- en fruitinfusies aan toe en je bent even zoet met het ontdekken van je favoriete soorten.

Met het merk Viva Sara ben je bij MAKRO meteen zeker van topkwaliteit. Reken op een uitgebreid gamma exotische theesoorten van plantages en tuinen overal ter wereld, waarbij enkel met de beste leveranciers en theemengers wordt gewerkt. Goed voor een unieke smaaksensatie.

Ook de namen spreken tot de verbeelding. Wat dacht je van White Zomba Pearls, Alison Secret Garden, Berry Beauty of Japan Sencha Fuji? En bij de infusies heb je Easy Living, Bamboo tropical of Yoga thee. De reis begint in je kopje.

Deze traditionele Chinese theesoorten zijn minder bekend in onze regio. Oolong-thee ligt ergens tussen groene en zwarte thee. De smaak is vol, houtachtig en zoet. Een kopje Oolong thee bevordert de stofwisseling. De beste Pu-erh thee komt uit de Yunnan provincie. Zowel de plant als de thee zelf verbeteren in de loop van de tijd. Pu-erh thee heeft de reputatie een zuiverende drank en een echte vetverbrander te zijn.

afbeelding-viva-sara 

Theegeheimen

De lekkerste thee zet je met gefilterd water of mineraalwater.

Om je thee lekker warm te houden, spoel je je theepot op voorhand uit met heet water.

Een perfect kopje thee klaarmaken is moeilijker dan je denkt. Elke theesoort vraagt om een aangepaste dosering en aangepaste watertemperatuur. Te heet water kan je thee bitter maken.

Thee kan een originele smaak geven aan je gerechten. Experimenteer en excelleer!

Een perfect kopje thee zetten

Breng voldoende  water aan de kook en spoel je theepot uit met een deel van het hete water. Doe een aangepaste hoeveelheid groene thee in de theepot (ongeveer 10 g theeblaadjes per liter water). Intussen koelt het hete water af tot 75°C. Zet de theeblaadjes net onder water en laat 20 sec. trekken. Giet het water af om de hoeveelheid theïne naar beneden te halen. Schenk dan opnieuw heet water op de theeblaadjes en laat 1 tot 5 minuten trekken. Verwijder de blaadjes, want als je ze te lang laat trekken, geeft dat een bittere smaak.

afbeelding-theepot 

Theepairing: de juiste thee bij elk gerecht

Theesommelier Kristin Van Eetvelt laat zien dat thee perfect samengaat met zowel zoete als hartige gerechten. Bij elk recept uit haar nieuwste boek serveert ze een aangepaste thee. Zoals zwarte Souchong thee bij gegrilde sardientjes met koolrabisalade. Helemaal feestelijk wordt het als je de thee serveert in een mooi wijnglas. Een leuk en boeiend alternatief voor wie culinair wil genieten zonder alcohol.

Pimp je gerecht met een smaakje

Thee geeft je gerechten een originele toets. Probeer eens Earl Grey in je granola. Of kook je rijst eens in jasmijnthee voor een subtiel parfum. Groot en klein kan je verrassen met deze voedzame power balls in een jasje van kokos en matchathee.

Dadelballetjes met matcha thee

afbeelding-matcha-balls

Ingrediënten

  • 17 grote dadels
  • 12 pecannoten
  • geraspte kokos
  • 1 eetlepel matchathee in poeder

Bereiding

  • Hak de noten en de ontpitte dadels in grove stukken en doe ze in de blender.
  • Maal ze tot een zachte massa.
  • Draai er met koud gewassen handen balletjes van.
  • Strooi in een kommetje de witte kokosschilfers en het groene matchapoeder. Meng goed.
  • Rol de balletjes erdoorheen tot ze rondom rond bedekt zijn.

Magic mushrooms

Het paddenstoelenseizoen is kort maar krachtig en geeft het bos altijd een sprookjesachtig uitzicht. Een zaligheid voor iedere kok, want dit is het moment waarop naar hartenlust kan worden geëxperimenteerd met die oneindige waaier aan vormen en texturen met rijke umamismaken.

Cook like a pro

Een zee aan mogelijkheden

Vissoep is als een schildersdoek waarop ieder zijn eigen kleuren en voorkeuren aanbrengt afhankelijk van de seizoenen en de getijden. Het is ook een heerlijk harmonieus gerecht waarbij het zalig spelen is met texturen.

Cook like a pro

Groetjes uit Saint-Buro

Telewerken vergt discipline, zoveel is zeker. Hoe lang werken? Hoe werk en privé gescheiden houden…? Met onderstaande tips wordt jouw thuiskantoor een schoolvoorbeeld van efficiëntie.

Groetjes uit Kastelona

Nu we met z’n allen steeds kleiner en compacter gaan wonen, vormt voldoende en efficiënte kastruimte vaak een uitdaging. Voor gezinnen met kinderen wordt het nog prangender, omdat naast de kleren ook het speelgoed een eigen plaatsje moet krijgen. Niemand wil een rommelig huis, toch?

New York Brunch

Zelfs met de klassieke ingrediënten van een New-Yorkse brunch kan je verrassende combinaties creëren en de smaakpapillen van je gasten prikkelen. Door met de kruiden uit het pastramirecept te spelen, een emulsie te maken van zachte mosterd en roomkaas, of pickles als zure toets te gebruiken.