surfTurf-detail

Te land en ter zee

Producten uit de zee combineren met ingrediënten van op het land is een kunst waarmee koks van alle strekkingen zich al eeuwenlang bezighouden. Bij zowel klassieke combinaties als meer gewaagde contrasten zijn het de subtiele nuances van vet en ziltig die voor vuurwerk zorgen in een haast oneindig universum waarvan je moeilijk afscheid kunt nemen eens je ervan geproefd hebt.

surfTurf-nl

Lamsbout met ansjovis en knoflook

Lenteknal

Lamsvlees is iets zachter dan schaap, maar kenmerkt zich niettemin door vrij uitgesproken smaken. Combineer dat met de zoutig ziltige smaak van ansjovis en knoflook en je krijgt een haast goddelijke creatie met heerlijk kruidige toetsen in je bord.

Inktvis met buikspek en dille

Het zuiden op je bord

Een rasechte zuiderse klassieker waarin de texturen van het varkensvlees en de inktvis elkaar prachtig aanvullen. De dille – een kruid dat we eerder associëren met de Scandinavische keuken maar wel degelijk uit het Middellandse Zeegebied stamt – zorgt hier voor een heerlijk fris en licht aroma.

Taco's met gamba en chorizo

Een vurige combo

Een Spaans-trans-Atlantische ontmoeting waarbij de populaire Spaanse 'pintxos' op sublieme wijze worden gecombineerd met maïstaco's, dé ster uit de Mexicaanse keuken. Even wegdromen naar verre landen, uiteraard niet zonder enkele druppeltjes van een pittig sausje.

surfTurf-Tendre poulpe

Malse inktvis

Wie wil vermijden dat zijn inktvis eindigt als een stukje elastiek, moet veel aandacht besteden aan de juiste bereiding. Niets zo vervelend als eindeloos te zitten kauwen op steeds hetzelfde, taaie stukje. Eerste gouden regel: maak het inktvisvlees zacht met de platte kant van een mes of met een spatel. Dat doe je door lichtjes over de hele lengte van de tentakels te kloppen. Kook de inktvis daarna minstens 3 uur – langer mag ook – in een aromatische bouillon. Zodra het vlees mals is, hoef je het enkel nog even kort te roosteren of aan te schroeien in de pan.

surfTurf-ancho 

Een onovertroffen smaakmaker

Van Catalonië tot Piëmont en natuurlijk de Provence: al eeuwenlang heeft ieder van die streken zijn eigen manier om met ansjovis te werken. Een sausje op basis van ansjovis, knoflook en olie past zowel koud als warm uitstekend bij allerhande geroosterde groenten en vlees. De uitgesproken smaakrijkdom met volle en diepe jodiumtoetsen maakt ansjovis tot een schitterende smaakmaker.


How low can you go?

Perfect gegaard vlees dat wegsmelt in je mond. Sublieme smaken en aroma’s waarvan elk ingrediënt doordrongen is … vacuüm koken op lage temperatuur vraagt geen grote investeringen om verbluffende resultaten te halen. Laat je verleiden en til je keuken naar het level van de pro’s.

Cook like a pro vlees eten

Belgischer wordt het niet

Asperges zijn – net als witloof – een van die nationale parels aan onze Belgische culinaire kroon. Ondanks hun discrete en onopvallende verschijning kondigen witte asperges – nog meer dan zwaluwen – de langverwachte terugkeer van de lente aan.

Cook like a pro

Verras met sake

De Japanse gastronomie is zo veel meer dan sushi en yakitori. Van de talrijke specialiteiten van deze archipel is shabu shabu ongetwijfeld een van de meest gezellige en gemakkelijkste gerechten om klaar te maken. Deze Japanse fondue bestaat uit een dashibouillon waarin verschillende groenten en vleessoorten perfect samengaan met de complexe smaken van een sake.

Cook like a pro

Hotspot stoofpot

Stoven, sudderen, smoren, stomen... het kan allemaal in de gietijzeren of emaillen stoofpot. Een grote en/of kleine stoofpot is eigenlijk onmisbaar in iedere keuken. De hitte wordt optimaal verdeeld en het vochtgehalte blijft op peil zodat je ingrediënten sappig blijven en hun textuur behouden.

Cook like a pro

Inspecteur Magret

Gebakken of rauw – ja, eendenborst kan je ook rauw eten –, eendenborst ontgoochelt nooit. De mogelijke smaakcombinaties zijn nagenoeg eindeloos en kunnen zoete en hartige toetsen, ingrediënten uit de zee en tal van verschillende kruiden en specerijen omvatten!

Cook like a pro