street-food-detail

Street me up

Streetfood is niet enkel voor hipsters, het is sympathiek en vrolijk voor groot en klein. Een kosmopolitische stijl die het ook gastronomisch goed doet. Streetfood past zowel aan sjieke tafels als aan gemoedelijke. Kom mee op een wervelende wereldtour langs de beste streetfood stalletjes.

street-food-img-nl

Badass tortilla

Pupusas met witte pens

Pupusas eten in Tegucigalpa… Deze dikke mais- of tarwetortillas, gevuld met allerlei lekkers, zijn het nationale gerecht in Honduras en buurland El Salvador. Deze smakelijke hap kan niet wachten om bij ons ontdekt te worden. En hier een vaste waarde te worden naast de latino klassiekers als tacos en burritos.

Katsu Sando

Club sandwich made in Japan

Aan mijn linkerkant, de onverwoestbare club sandwich met warme toasts. Een klassieker die niemand onbewogen laat. Aan mijn rechterkant de opkomende katsu sando uit Japan. Voorzien van een gepaneerd varkenslapje en tonkatsu saus, dat is Worcestershire op z’n Japans. Wie komt als winnaar uit dit duel? Een win-win voor al wie houdt van lekker eten.

Next level

Gezouten wafels met forel

Vergeet chips & co, deze zoute wafels gaan je snackmomenten voorgoed veranderen. De gerookte vis
vermengt zich met het luchtige krokante van de wafel. Een mooi contrast van zachtheid en kracht. Je kan er in al hun puurheid van genieten of er foreleitjes bij serveren voor een explosieve toets.

Lobster bao

Aziatische burger

Pure liefde tussen het ultrasjieke broodje kreeft uit het Noorden van de V.S. en de zachtste bao bun afkomstig uit China. Een elegant koppeltje dat zoet en zilt mooi verenigt. Een koppelteken oestersaus maakt deze combo helemaal umami.

Sharing is caring

Een pick-nick in het park, brunch in de zon of eindeloze apero, het smakelijke street food uit alle hoeken van de wereld leent zich uitstekend tot delen, terwijl je geniet van zalige momenten met vrienden of familie. En dat doet deugd na maanden van binnen zitten.

street-food-bonheur

Geluk op elke hoek van de straat

Sinds enkele jaren is street food niet meer weg te denken uit de meest verfijnde gastronomie. De grootste chefs gaan ermee aan de slag: van burgers over tacos tot zelfs de mitraillette. Onder meer Sergio Herman verwent ons in zijn high-end frituur: Frites Atelier en Jean-Philippe Watteyne stelde luxe mitraillettes op punt. Food trucks en de take away in coronatijden hebben de deuren wijd opengezet voor alle smaken van de wereld. Zoals je weet, kan je vaak je culinair geluk niet op als je aan straatstalletjes koopt. De koks op de hoek van de straat weten als geen ander dat ene gerecht klaar te maken volgens de regels van de kunst. Even lekker als eenvoudig. En heel inspirerend om zelf te proberen. Onthou vooral dit: streetfood mag je met je vingers eten en alles door elkaar halen is toegelaten.

street-food-bonne-pate

Deeg is de basis

Populair en niet duur, street food maak je meestal met eenvoudige ingrediënten. Of het nu een pannenkoek is, paneermeel of een broodje, alles begint of eindigt met voedzaam graan. Hier maken we het onderscheid tussen vloeibaar en vast deeg. Het eerste bevat minder bloem en bijna altijd ei. In het tweede zit meer bloem en dit deeg laten we meerdere uren rijzen. In beide gevallen is de opname van zuurstof cruciaal, dat doen we ofwel door het deeg te kloppen ofwel door het te kneden. Deze acties zorgen voor chemische reacties waardoor we het deeg even later kunnen bakken. Een magisch dagdagelijks ritueel voltrekt zich, waardoor je anders gaat kijken naar de meest eenvoudige burger.