stilton-header

Stilton: een ongekend universum aan smaken

Londen, Borough Market, op een steenworp van de Thames. Het is hier dat we de onovertroffen Stilton in zijn verrassendste vorm ontdekken: hol en overgoten met porto zodat de wijn helemaal in de kaas kan doordringen. Zo ontstaat een werkelijk unieke combinatie van smaken. Makro ging op onderzoek naar deze grote Engelse blauwschimmelkaas en leert je de kaas van een geheel nieuwe kant kennen. Enjoy!

stilton-pairing-img-1-nl

Stilton met pompelmoesdip
Zeg het met fruit

Een verrassende en frisse combinatie van het complexe karakter van de kaas en de zurig-bittere toetsen van roze pompelmoes. De vruchtenpuree is minder zoet dan een klassieke confituur en laat de smaak van de Stilton zo optimaal tot uiting komen.
Vruchtenpuree Ponthier roze pompelmoes, 1 kg

Radicchioblad, stiltoncrumble, honing
Leven door een rode bril

De bittere toets van de radicchio vormt een mooi tegengewicht voor het zoete van de honing en laat de verfijnde smaak van de Stilton subliem tot zijn recht komen. Bovendien biedt het krokante van het slablad, dat dienst doet als een soort eetbaar bordje, een ideaal contrast voor het zacht smeltende mondgevoel van de kaas.
Cropwell Bishop Blue Stilton, 1,3 kg
Radicchio, 2 stuks, verpakt
Meli vloeibare honing met tijm, 375 g

Stilton en porto
Culinaire toppers onder elkaar

Wat gebeurt er als een monument uit de Engelse gastronomie wordt gecombineerd met de meest Britse aller Portugese wijnen? Er is geen betere combinatie denkbaar dan het volmondige en genereuze van porto, waarvan de gekonfijte, oxidatieve en houtige toetsen een perfect weerwoord bieden aan het complexe van de Stilton.
Graham’s porto 20 years, 20%

stilton-pairing-img-2-nl

Ibericofilet met stiltonsausje
Crème de la crème van het varken

Het ibericovarken, dat hoofdzakelijk gevoed wordt met eikels, kenmerkt zich door zijn zachte vlees boordevol smaak. Die rijkdom past perfect bij de kracht van Stilton, die hier verwerkt wordt tot een smeuïge saus met verse room.
Ibericofilet, 300 g

Stilton op toast
Daar moeten we op toasten!

Kaas op een toast: Britser wordt het niet. En toch levert deze grote klassieker dankzij het originele krokante toastje hier een verrassend resultaat op dat volledig te danken is aan de boerenkool en de kruidige noten die zorgen voor een lekkere beet en wat extra pit in de combinatie.
Honeyrose toast kale & spiced nuts, 110 g

Stiltoncrumble en pistachenoten
Kruimels puur plezier

Een spel met texturen, waarbij het krokante van de pistachenoten het smeuïge van de Stilton perfect aanvult. Deze crumble gebruik je als spread op een sneetje geroosterd brood, als topping op een salade of als bijgerecht bij gegrild vlees.
Gezouten pistachenoten, 500 g

 

stilton-img-cutCheese

Kaas snijden, hoe doe je dat nu correct?
Als je kaas gaat versnijden, moet je je aan één gulden regel houden: behoud de verhouding kaas/korst. Afhankelijk van de vorm van de gekozen kaas ga je dus telkens anders te werk. Uit grote kazen zoals Stilton snijd je eerst een ronde schijf die je vervolgens in driehoeken snijdt.

stilton-img-blueCheese 


Het wat en hoe van blauwschimmelkazen
Blauwschimmelkazen zijn kazen waaraan bepaalde schimmels werden toegevoegd. Zo ontstaan licht blauwige aders en de typische smaak die bij de ene kaas al wat meer uitgesproken is dan bij de andere. Om de schimmel goed te laten ontwikkelen, rijpen blauwschimmelkazen vaak in rijpingskelders met een welbepaalde luchtvochtigheid. Op die manier wordt het binnenste van de kaas ook lekker smeuïg met een onmiskenbaar zacht smeltend mondgevoel. Roquefort, gorgonzola en uiteraard Stilton zijn de bekendste soorten blauwschimmelkaas.

stilton-img-storage 


Hoe bewaar je kaas?
Kaas houdt niet van warmte, maar al evenmin van koude, want die is nefast voor de aroma's en smaken. Als je je kaas in de koelkast bewaart, kies je best voor het minst koude gedeelte (dat is meestal de groentelade). Bewaar kaas ook altijd in een afgesloten doos; anders gaat hij de geuren uit de koelkast opnemen. Schimmelkaas verpak je best in een schone doek. Als je kunt, bewaar je je kaas best in de kelder, waar het koel is (tussen de 10 en 15 °C) en de luchtvochtigheid die in de rijpingskelder het best benadert. Zo blijft je kaas lange tijd goed. Maar bewaar ze ook niet te lang: geniet ervan zodra hij 'à point' is!


Een zee aan mogelijkheden

Vissoep is als een schildersdoek waarop ieder zijn eigen kleuren en voorkeuren aanbrengt afhankelijk van de seizoenen en de getijden. Het is ook een heerlijk harmonieus gerecht waarbij het zalig spelen is met texturen.

Cook like a pro