clap-bbq-detail

Steek het vuur maar aan

Vanaf het eerste zonnestraaltje haasten we ons de tuin in om een arsenaal aan brochettes, kippenborsten en worstjes te braden en te grillen. De klassiekers op het BBQ-rooster hebben zeker hun verdienste, al kan je ook heel origineel uit de hoek komen. En dat hoeft zeker niet altijd vlees te zijn. Dus bind je schort alvast voor en zorg voor hete kolen!

clap-bbq-1

Gevulde portobello's

Hoedje af!

De portobellopaddenstoel is van de familie van de Parijse champignons. Deze variëteit hebben ze laten doorgroeien tot een XL-formaat. Zijn bruine hoed van respectabele omvang doet het prima als vleesvervanger in een burger. je kan de hoed ook uithollen en vullen met een mengsel van geietenkaas en kruiden. Eventjes op de grill en je geniet van een echte smaakbom, waarbij je een toets van noten kan herkennen.

clap-bbq-2

Veggie bloemkoolpizza

Deeg van kool

Wil je een pizza die 100% plantaardig is, dan kan je het klassieke deeg van tarwebloem vervangen door een deeg van bloemkool. Mix de bloemkool fijn en vermeng ze met ei, kaas en yoghurt en je deeg is klaar. Supergezond én smakelijk. Op dit deeg komen de tomatensaus, kaas en andere pizzatoppings naar wens.

clap-bbq-3

Gamba’s gerookt met cederhout

Mooie krullen

Krullen en kleine stukjes cederhout die je tussen het vuur en het te bakken ingrediënt plaatst: een even eenvoudige als fenomenale truc. Het hout van de boom die symbool staat voor Libanon geeft de gamba’s een uitgesproken rijk aroma mee, doordrongen van mediterrane smaken. Sluit je ogen en de zomer is daar!

clap-bbq-4

Steak van zwaardvis met cajun

Scherp gekruid

Cajun is een verzamelnaam voor een pittige kruidenmix die rijst, gevogelte en zeevruchten op smaak brengt. Drooggewreven met een ‘dry rub’ krijgt de zwaardvis een jasje van kruiden waaraan de vlammen gretig zullen likken. Dat levert een licht gebrande smaak op. Een fantastisch contrast met de vaste vis.

clap-bbq-6

Pulled burger

Draadjes trekken

Traag garen op lage temperatuur, dat is de succesformule om pulled beef of pulled pork te bekomen. Dan valt het vlees uit elkaar in smakelijke vezelige draadjes. Een stuk rund- of varkensvlees uit de schouder of de bil is hiervoor prima geschikt. Vervang de klassieke hamburger door deze heerlijke gestoofde vleesjes die smelten op je tong. En geniet van de zalige zuchten van je tafelgenoten.

clap-bbq-5

Beer can chicken

Yes, we can !

Een blikje bier in een te braden kip stoppen? Lijkt vreemd op het eerste gezicht. Toch is het een rasechte Amerikaanse traditie met een resultaat om van achterover te vallen. Het kippenvlees slorpt het vocht op, blijft zacht en smelt op je tong, terwijl de buitenkant voorzien is van een knapperig korstje. Probeer het en je bent verkocht!

Voor een geslaagde beer can chicken, kan je een echt blikje bier gebruiken of een speciale houder van roestvrij staal, al dan niet met opvangplaat voor het vet. De houder vul je voor de helft met bier - wijn kan ook - en kruiden. Ga je voor het echte blikje bier, giet of drink het dan eerst voor de helft leeg. Zet de kip recht op het blik en laat ze zo langzaam garen. Het vet dat van de kip afloopt zal het vel harmonieus laten braden. Het bier houdt intussen het vlees aan de binnenkant goed vochtig. Het resultaat? Een knapperig korstje en zalig mals vlees zoals je het nog nooit geproefd hebt.

Buitengewone BBQ

Gegrild of gerookt, lang garen of kort bakken, op lage of hoge temperatuur … BBQ’en is tot kunst verheven in het zuiden van de V.S., waar elke staat haar eigen tradities volgt. Kentucky staat bekend voor zijn dry rubs: kruiden waarmee je het vlees inwrijft. In Memphis houden ze ervan hun vlees te marineren in marinades op basis van tomaat of azijn. Kansas is gerenommeerd voor zijn gemengde vleesschotels, terwijl Mississipi en North-Carolina wereldwijde faam genieten voor hun pulled pork.

Zo veel smaken, zo veel bereidingswijzen, elk met hun specifieke apparaat. Van de eenvoudigste grill op houtskool tot de indrukwekkende Kentucky BBQ met schoorsteen, waarmee je zowel kan grillen als roken. Met de aparte firebox kan je op 2 temperaturen tegelijk werken. Het afgedekt bakken - de meeste BBQ’s vandaag beschikken over een deksel - is een mooie evolutie waarmee je langzaam en beheerst kan bakken. Een opsteker voor de textuur en de aroma’s van alles wat op je de grill legt.

Een andere tendens is de opkomst van de Japanse en Koreaanse grills, die je ingrediënten ook een gerookte smaak kunnen bezorgen. Ze zijn gemakkelijk te verplaatsen en je kan ze zelfs binnen gebruiken. Zo verplaatst het BBQ-gebeuren zich naar het hart van onze keukens.

De vuurmeester

Verbranden, dat willen we niet! Het zou de kreet kunnen zijn van de verenigde BBQ-amateurs. Of je nu vlees, groenten en zeker vis of zeevruchten op de grill legt, we zoeken altijd die gestage warmte die de roodgloeiende assen afgeven. Vergeet dus dat hevig brandende vuur met likkende vlammen en ook veelvuldig omdraaien is er niet bij. Laat langzaam garen, met het geduld van een echte vuurmeester.