spices-header

Spicy girls

Wow wat pikken pepers, een explosie, heel je mond staat in brand. Pepers in de keuken zijn zoals achtbanen in een pretpark: uitdagend en heftig! Het zou nochtans jammer zijn om ze te reduceren tot hun vurige kracht. Ze brengen een uniek smaakpallet aan: geparfumeerd en bomvol aroma’s werken ze als een krachtige smaakversterker. Smaakpapillen opgelet, de vlam gaat in de pan!

spices-1-nl

Tom Yum

Vloeibaar bommetje

Zelfs als hij zogenaamd mild is, blijft Thaise bouillon toch altijd pittig. Rijk aan umami, kan je dat pikante verzachten met kokosmelk, al verkiezen we deze Tom Yum op zijn puurst. Met delicate grijze garnalen in de hoofdrol, verfrissend citroengras en staafjes galanga, Thaise gember.

Kimchi met ei

Zacht plus pittig

Niets zo zacht en smeuïg als een eitje dat net onder het kookpunt gepocheerd is. De confrontatie met de intens gekruide kimchi is gewoonweg verrukkelijk. De reepjes inktvis geven een krokante beet en een lichte zeetoets aan je trendy bowls.

Huisgemaakte harissa

Zon in het zenit

Wat harissa zo bijzonder maakt, is het samenspel van zongedroogde pepers en de typische mediterrane kruiden die je erbij voegt. Karwij, komijn, koriander en look, dit Tunesisch kwartet van delicate smaken en geuren wordt door de vurige peper explosief versterkt.

spices-bloodyMary

Bacon Bloody Mary

Heilige cocktail

Bloody Mary, verloster van de kater de volgende dag, is meer dan blij om aan te schuiven bij de brunch. Als een echte Madonna drijft ze haar verleidingskunst ten top met krokant gebakken spekvlokken. Gulzige flitsen van hun smeltend vet besprenkelen haar dieprode jurk. 

Klassement van pepers

Om de intensiteit van een peper weer te geven, gebruiken we de schaal van Scoville, genaamd naar de Amerikaanse apotheker die deze op punt stelde. Het principe is eenvoudig en bestaat erin om de hoeveelheid capsaïcine te meten, dat is de molecule verantwoordelijk is voor het pikante. Sinds 2017 is Peper X officieel de strafste peper ter wereld met een score van 3.180.000 eenheden op de schaal van Scoville. Om je een idee te geven: Tabasco scoort 8.000 eenheden. Er bestaat een vereenvoudigde versie van de Scoville schaal waarop de pepers gerangschikt zijn van 0 tot 10, waarbij 0 de hele zachte pepers zijn en 10 de extra ontplofbare soorten. Zo kan iedereen op zijn manier genieten van pikant, want de licht ontvlambare pepers uit de Indische, Thaise of Mexicaanse keuken zijn wellicht wat te explosief voor onze gehemeltes.

spices-hotSauce

Explosief flesje

In de verste uithoeken van Louisiana hebben de echte cowboys geen colt 44 magnum in hun holster zitten, wel een flesje ‘Cajun Hot Sauce’. Geen haar op hun hoofd dat eraan denkt om de plaatselijke rivierkreeftjes te eten zonder ze royaal te overgieten met deze nationale trots. Samen met Mexico waar ze niet zonder hun Cholula kunnen op hun taco’s en alle aanverwante pittige sauzen, zijn de V.S. de grootste leverancier van pikante sauzen. Sommige ervan flirten met de bovengrens van de Scoville schaal, zoals de heter dan hete Mad Dog 357. Andere zoals Tabasco zitten gebeiteld in het meer aromatische segment. Azië doet zeker niet onder met de Thaise Sriracha, zonder de Indonesische Sambal te vergeten of de explosieve Samyang Sauce uit Korea.