Spareribs op de bbq

Spareribs op de barbecue

1. Rauw gerookt in de rookoven

  • Marineer de spareribs eerst met een mix van barbecuesaus en ahornsiroop.
  • Leg ze vervolgens in de rookoven. Je stapelt ze best opeen zodat het vleesvocht op het onderliggende vlees druipt en niet verloren gaat. Zo blijven de ribbetjes lekker sappig. 
  • De ideale temperatuur om spareribs te roken, is 120°C. 
  • Herstapel de ribbetjes ongeveer om het uur. 
  • De ribbetjes zijn klaar in vier à vijf uur. 
  • Je weet dat ze klaar zijn wanneer het vlees samengetrokken is aan het uiteinde van de beentjes.

Belangrijkste stappen in een oogopslag

  • Marinade
  • Ideale temperatuur 120°C
  • Om het uur opnieuw stapelen
  • Kooktijd 4 à 5 uur

2. Voorgekookt en gegrild

  • Versnijd de spareribs zodat ze in je kookpot passen.
  • Snij eventueel tussen de afzonderlijke ribben telkens een inkeping van enkele centimeters diep om het vlees achteraf makkelijker van het been te kunnen verwijderen.
  • Kruid het water in de pot met peperbolletjes, enkele teentjes knoflook en laurierblaadjes en breng het tot net onder het kookpunt. Laat de ribbetjes ongeveer anderhalf uur sudderen.
  • Laat de ribbetjes nadat ze gekookt zijn, volledig afkoelen. Smeer de ribbetjes nu in met behulp van een borsteltje met een marinade van barbecuesaus, sojasaus, honing en olie.
  • Eens ze op de gril liggen, kunnen ze eventueel nog een extra laagje marinade krijgen.
  • Draai de spareribs geregeld om!

Belangrijkste stappen in een oogopslag

  • 1,5 uur voorkoken
  • Marineren vóór en tijdens het grillen
  • Regelmatig omdraaien
  • Klaar na 15 min. op de grill

Eens de ribbetjes gebakken zijn, versnijd je ze tot aparte ribbetjes voor je ze opdient. Je gasten kunnen ze met de handen eten. Typische bijgerechten zijn aardappelen en een maïskolf (als het kan ook liefst geroosterd op de barbecue) of de traditionele Amerikaanse koolsla, coleslaw.