Spareribs op de bbq

Spareribs op de barbecue

1. Rauw gerookt in de rookoven

  • Marineer de spareribs eerst met een mix van barbecuesaus en ahornsiroop.
  • Leg ze vervolgens in de rookoven. Je stapelt ze best opeen zodat het vleesvocht op het onderliggende vlees druipt en niet verloren gaat. Zo blijven de ribbetjes lekker sappig. 
  • De ideale temperatuur om spareribs te roken, is 120°C. 
  • Herstapel de ribbetjes ongeveer om het uur. 
  • De ribbetjes zijn klaar in vier à vijf uur. 
  • Je weet dat ze klaar zijn wanneer het vlees samengetrokken is aan het uiteinde van de beentjes.

Belangrijkste stappen in een oogopslag

  • Marinade
  • Ideale temperatuur 120°C
  • Om het uur opnieuw stapelen
  • Kooktijd 4 à 5 uur

2. Voorgekookt en gegrild

  • Versnijd de spareribs zodat ze in je kookpot passen.
  • Snij eventueel tussen de afzonderlijke ribben telkens een inkeping van enkele centimeters diep om het vlees achteraf makkelijker van het been te kunnen verwijderen.
  • Kruid het water in de pot met peperbolletjes, enkele teentjes knoflook en laurierblaadjes en breng het tot net onder het kookpunt. Laat de ribbetjes ongeveer anderhalf uur sudderen.
  • Laat de ribbetjes nadat ze gekookt zijn, volledig afkoelen. Smeer de ribbetjes nu in met behulp van een borsteltje met een marinade van barbecuesaus, sojasaus, honing en olie.
  • Eens ze op de gril liggen, kunnen ze eventueel nog een extra laagje marinade krijgen.
  • Draai de spareribs geregeld om!

Belangrijkste stappen in een oogopslag

  • 1,5 uur voorkoken
  • Marineren vóór en tijdens het grillen
  • Regelmatig omdraaien
  • Klaar na 15 min. op de grill

Eens de ribbetjes gebakken zijn, versnijd je ze tot aparte ribbetjes voor je ze opdient. Je gasten kunnen ze met de handen eten. Typische bijgerechten zijn aardappelen en een maïskolf (als het kan ook liefst geroosterd op de barbecue) of de traditionele Amerikaanse koolsla, coleslaw.


Ga voor de perfecte vegetarische BBQ

Wie denkt dat een geslaagde barbecue sowieso vlees nodig heeft, zit er goed naast. Een veggie BBQ is niet alleen verfrissend maar ook nog eens origineel. Pas deze tips toe en inspireer je gasten met een smakelijke verrassing.

barbecue BBQ organiseren BBQ barbecuen barbecueën vegetarische bbq vegetarische gerechten vegetarische hapjes

Een zomerse BBQ organiseren: checklist voor een geslaagde avond

Een zonnige zomer- of nazomerdag, meer heeft een levensgenieter niet nodig om het barbecuestel boven te halen. Voor veel Belgen is barbecueën dan ook het toppunt van ontspanning en gastronomie. En zeg nu zelf: wie houdt er niet van om samen met vrienden en familie te genieten van het zalige buitenleven en culinaire hoogstandjes? Om van een zomerse barbecue écht een succes te maken, is een grondige voorbereiding evenwel een must. Met volgende BBQ-checklist en planning laat je alvast niets aan het toeval over!

barbecue BBQ organiseren BBQ

Hoe barbecuevlees perfect bereiden?

Wat is er heerlijker dan op een zomerse avond gezellig en uitgebreid te barbecueën? In goed gezelschap, met vrienden of familie, is het heerlijk genieten tot in de late uurtjes. Als je inkopen doet, mogen een lekker aperitief, hemelse wijnen en groentjes niet ontbreken. Maar waarschijnlijk prijkt barbecuevlees helemaal bovenaan op je boodschappenlijstje. Het vlees leg je niet zomaar op de rooster. De bereiding is een ware evenwichtsoefening: je moet het vlees lang genoeg op het vuur laten liggen, maar het moet binnenin wel sappig blijven.

barbecue vlees barbecuen barbecuevlees BBQ barbecue

BBQ op je balkon: 7 tips

Je bent jong en je wilt wat. Een barbecue organiseren bijvoorbeeld. Maar hier komt het. Je woont op een appartement met balkon. Paniek? Nergens voor nodig! Want met deze tips organiseer jij een top BBQ op jouw terras.

barbecue BBQ organiseren

Tips & tricks: Wat iedere barbecuespecialist zou moeten weten

Directe en indirecte warmte: echte professionals voorzien twee zones op de barbecue: de ene recht boven het vuur (directe warmte), de andere meer naar de zijkant toe (indirecte warmte).

barbecue