cress-detail

Smaakbomblaadjes

Soms is er niet veel nodig om een gerecht naar hogere sferen te tillen. Het mooiste bewijs daarvan is cress. Deze vers gekiemde blaadjes van aromatische planten mogen dan piepklein zijn, hun smaak is explosief. Ze worden veel gebruikt door professionals, maar zijn zelden verkrijgbaar in winkels. Enkele goed gekozen blaadjes van deze pure, pittige scheutjes en de weg naar het paradijs ligt open.

cress-1-nl

Gazpacho met Affila Cress

Op naar het zuiden

Deze sierlijke Affila Cress, familie van de suikererwt, zorgt voor zowel een zoete als bittere toets. Een extra dimensie bij deze koude soep.

Carpaccio van aardbeien met Shiso Purple

Little red corvette

Frisrode aardbeien contrasteren mooi met de paarse Shiso blaadjes. En dat contrast zit ook in hun smaken: het zoete fruit versus de pikante Shiso waarin je wat komijn proeft.

Appel- en rabarbermoes met Tahoon Cress

Max relax fruit

Lekker zoete appels, het zurige van de rabarber met een stippellijn van Tahoon Cress blaadjes er bovenop en het smaakpallet is compleet.

Tomatensalsa, makreel en Daikon Cress

Pittig en rauw

De scherpe radijssmaak van Daikon Cress laat de umami van de tomaten letterlijk exploderen met het vette van de makreel.

Gebakken zoete aardappel met Salad Pea

Prinses onder de erwt

Een knapperige beet en de subtiele smaak van jonge erwtjes, Salad Pea is het geknipte gezelschap bij smeltende zoete aardappels die langzaam geroosterd zijn in de oven.

cress-dressage

De kunst van het dresseren

Geen enkele chef kan nog zonder zijn dresseerpincet, weliswaar in XXL-formaat. Daarmee kan je heel subtiel de laatste hand leggen aan het dresseren van de borden. Meer bepaald om de jonge scheuten en kruiden delicaat te schikken. Die zijn niet meer weg te denken van de gastronomische gerechten van vandaag. Al hoef je er geen Picasso voor te zijn, een mooi gedresseerd bord is het begin van culinair genot. Het oog wil namelijk ook wat, dan volgt de heerlijke geur en daarna komen je smaakpapillen aan de beurt. De kleine frisgroene en decoratieve blaadjes van de vele soorten cress hebben heel wat te bieden als het op looks en presentatie aankomt.

cress-utilisation

Goed gebruik van cress

De meeste van deze microscheutjes bewaren prima in de koelkast. Bij een temperatuur tussen de 2 en 7°C blijven ze makkelijk een week goed. Shiso houdt minder van kou: deze bewaar je best op 12°C tot 16°C. Omdat ze delicaat en aromatisch zijn, breng je ze best onder in een apart vak van je koelkast, waar ideaal gezien ventilatie is. Je hoeft ze niet te wassen voor gebruik. Ook spoelen vervaagt hun pittige smaak, niet doen dus. Cress doet wonderen als finishing touch op je bord. Het ziet er niet enkel prachtig uit, het releveert ook de pittige smaak van je gerecht. Daarnaast vormt cress ook een uitstekende basis voor sauzen en marinades.


Hoe maak ik mijn tuin winterklaar?

September en oktober zijn de ideale maanden om je tuin winterklaar te maken opdat de natuur komend voorjaar opnieuw kan ontluiken. Ontdek met deze 10 tips hoe je je tuin met de flair van een professional het best voorbereidt op de winter.

doe-het-zelf diy tuin winterklaar maken tuin onderhoud

How low can you go?

Perfect gegaard vlees dat wegsmelt in je mond. Sublieme smaken en aroma’s waarvan elk ingrediënt doordrongen is … vacuüm koken op lage temperatuur vraagt geen grote investeringen om verbluffende resultaten te halen. Laat je verleiden en til je keuken naar het level van de pro’s.

Cook like a pro vlees eten

Spicy girls

Wow wat pikken pepers, een explosie, heel je mond staat in brand. Pepers in de keuken zijn zoals achtbanen in een pretpark: uitdagend en heftig! Het zou nochtans jammer zijn om ze te reduceren tot hun vurige kracht. Ze brengen een uniek smaakpallet aan: geparfumeerd en bomvol aroma’s werken ze als een krachtige smaakversterker. Smaakpapillen opgelet, de vlam gaat in de pan!

Cook like a pro

In de ban van de rog

Eind augustus werd de rog verkozen tot vis van het jaar 2021 door de VLAM. Het hele jaar lang zal de rog in de schijnwerpers worden gezet om de tamelijk onbekende vissoort te promoten. Onbekend is immers onbemind.

vis van het jaar vis

Te land en ter zee

Producten uit de zee combineren met ingrediënten van op het land is een kunst waarmee koks van alle strekkingen zich al eeuwenlang bezighouden. Bij zowel klassieke combinaties als meer gewaagde contrasten zijn het de subtiele nuances van vet en ziltig die voor vuurwerk zorgen in een haast oneindig universum waarvan je moeilijk afscheid kunt nemen eens je ervan geproefd hebt.

Cook like a pro