rias-baixas-detail

Produceert Rías Baixas de lekkerste wijn van heel Spanje?

Rías Baixas is een DO-wijngebied in de regio Galicië gelegen langs de Atlantische kustlijn in het noordwesten van Spanje. De nadruk ligt wel degelijk op de Denominación de Origen, want het gaat om kwaliteitswijnen met een beschermde oorsprongsbenaming. Het neusje van de zalm, bij wijze van spreken. Heel wat Spaanse producenten koesteren dan ook de ambitie om van Rías Baixas dé witte wijn van Spanje te maken, net zoals Rioja dé rode wijn van Spanje is.

In een aanzienlijk deel van de Spaanse wijngaarden werken de wijnproducenten nog met het zogenaamde pergola-systeem, zoals is te zien op de foto. Bij dit ‘oude’ systeem groeien de druiven op ooghoogte. Tegenwoordig worden de druiven wel steeds vaker langs lage draden geleid omdat ze op die manier makkelijker mechanisch geoogst kunnen worden.

Wist je trouwens dat er ongeveer 20.000 verschillende wijngaarden zijn in Rías Baixas? Toch worden 90% van alle wijnen er geproduceerd op basis van de albariño-druif.

Regionale invloeden

Galicië, ook wel het ‘groene Spanje’ genoemd, is een van de mooiste Spaanse gebieden dat beïnvloed wordt door het Atlantische Oceaan klimaat. Dat verklaart ook grotendeels het succes van de albariño-druif: de koele oceaaninvloeden helpen de druiven om de knapperige, verrukkelijke zuren te behouden die zo kenmerkend zijn voor de lokale wijnen. De beste Rías Baixas wijnen onderscheiden zich door hun intens aromatische en lange, aangenaam florale afdronk, die vaak wordt versterkt door een lichtbruisende toets.

Wist je dat alle wijnen met het label Rías Baixas voor minstens 70% uit albariño moeten bestaan? De andere druiven zijn treixadura, torrontes, loureiro en caiño blanco, een Galicische druif die vaak wordt verward met albariño.

Foodpairing

Omdat de regio aan de Atlantische Oceaan grenst, staat de visvangst hier natuurlijk centraal. Naast de grotere havens vind je er een aantal kleinere vissersdorpjes met lokale specialiteiten als percebes (eendenmosselen) en oesters, mosselen, krab, kreeft, schelpjes en garnalen. Landinwaarts domineert vlees in de keuken: varkenspoten, ham, eend en traditionele Noord-Spaanse specialiteiten als chorizo en callos (pens). In combinatie met een heerlijke Rioja komen de smaken van deze delicatessen echt tot hun recht.

PS: Nog nooit van deze wijn gehoord? Albariño is ook gekend onder synoniemen als albarina, alvarin blanco, alvarinha, alvarinho, azal blanco, galego en galeguinho.

Rías Baixas bij MAKRO

bicosOok bij MAKRO hebben we wijn uit Rías Baixas in de rekken liggen. Het gaat om de Bicos Albariño 2017. De wijn wordt gekenmerkt door zijn helder groengele kleur met gouden accenten, een uniek fruitig aroma met de nadruk op hints van rijpe appels, abrikozen en perzikaroma’s in de neus. In de mond is hij rijk, zacht en evenwichtig. De nasmaak is rond en droog in de mond met sappige fruitsmaken, zuivere tannines en een lange, door mineralen gedomineerde afdronk.

Tournée Minérale: 4 alcoholvrije (en even lekkere) alternatieven

Voor wie het niet gewoon bij een colaatje wil houden of wel eens vaker de frisse pint wil inruilen voor een alcoholvrij alternatief, hebben wij alvast enkele voorstellen.

Het jaar van de rat: 4 recepten voor Chinees nieuwjaar

Het nieuwe jaar vieren kan natuurlijk niet zonder een uitgebreid feestmaal. En omdat ook wij steeds meer fan zijn van de wereldkeuken, hebben we 4 Chinese klassiekers op ons menu staan!

5 tips voor een optimale verlichting in huis

Omdat iedereen zijn eigen smaak heeft, kan je bij MAKRO je licht opsteken voor de gepaste oplossing in elke kamer.

Kies voor puur: 3 recepten met pure ingrediënten in de hoofdrol

Ontdek hier enkele gouden tips en 3 recepten met pure ingrediënten in de hoofdrol.

Welk type kip heb jij (en welk kippenhok past het best bij haar)?

Doe nu de test en ontdek welk type kip jij hebt – want wij hebben voor elke kip hét perfecte kippenhok.