rias-baixas-detail

Produceert Rías Baixas de lekkerste wijn van heel Spanje?

Rías Baixas is een DO-wijngebied in de regio Galicië gelegen langs de Atlantische kustlijn in het noordwesten van Spanje. De nadruk ligt wel degelijk op de Denominación de Origen, want het gaat om kwaliteitswijnen met een beschermde oorsprongsbenaming. Het neusje van de zalm, bij wijze van spreken. Heel wat Spaanse producenten koesteren dan ook de ambitie om van Rías Baixas dé witte wijn van Spanje te maken, net zoals Rioja dé rode wijn van Spanje is.

In een aanzienlijk deel van de Spaanse wijngaarden werken de wijnproducenten nog met het zogenaamde pergola-systeem, zoals is te zien op de foto. Bij dit ‘oude’ systeem groeien de druiven op ooghoogte. Tegenwoordig worden de druiven wel steeds vaker langs lage draden geleid omdat ze op die manier makkelijker mechanisch geoogst kunnen worden.

Wist je trouwens dat er ongeveer 20.000 verschillende wijngaarden zijn in Rías Baixas? Toch worden 90% van alle wijnen er geproduceerd op basis van de albariño-druif.

Regionale invloeden

Galicië, ook wel het ‘groene Spanje’ genoemd, is een van de mooiste Spaanse gebieden dat beïnvloed wordt door het Atlantische Oceaan klimaat. Dat verklaart ook grotendeels het succes van de albariño-druif: de koele oceaaninvloeden helpen de druiven om de knapperige, verrukkelijke zuren te behouden die zo kenmerkend zijn voor de lokale wijnen. De beste Rías Baixas wijnen onderscheiden zich door hun intens aromatische en lange, aangenaam florale afdronk, die vaak wordt versterkt door een lichtbruisende toets.

Wist je dat alle wijnen met het label Rías Baixas voor minstens 70% uit albariño moeten bestaan? De andere druiven zijn treixadura, torrontes, loureiro en caiño blanco, een Galicische druif die vaak wordt verward met albariño.

Foodpairing

Omdat de regio aan de Atlantische Oceaan grenst, staat de visvangst hier natuurlijk centraal. Naast de grotere havens vind je er een aantal kleinere vissersdorpjes met lokale specialiteiten als percebes (eendenmosselen) en oesters, mosselen, krab, kreeft, schelpjes en garnalen. Landinwaarts domineert vlees in de keuken: varkenspoten, ham, eend en traditionele Noord-Spaanse specialiteiten als chorizo en callos (pens). In combinatie met een heerlijke Rioja komen de smaken van deze delicatessen echt tot hun recht.

PS: Nog nooit van deze wijn gehoord? Albariño is ook gekend onder synoniemen als albarina, alvarin blanco, alvarinha, alvarinho, azal blanco, galego en galeguinho.

Rías Baixas bij MAKRO

bicosOok bij MAKRO hebben we wijn uit Rías Baixas in de rekken liggen. Het gaat om de Bicos Albariño 2017. De wijn wordt gekenmerkt door zijn helder groengele kleur met gouden accenten, een uniek fruitig aroma met de nadruk op hints van rijpe appels, abrikozen en perzikaroma’s in de neus. In de mond is hij rijk, zacht en evenwichtig. De nasmaak is rond en droog in de mond met sappige fruitsmaken, zuivere tannines en een lange, door mineralen gedomineerde afdronk.

Lekker wild, sappig en mals klaargemaakt

Hier zie je per wildsoort de aanbevolen bereidingswijze en -tijd.

Zo maak je zeevruchten klaar

Twijfel je nog hoe lang je de langoustines, gamba’s, scampi’s en kreukels mag laten koken in een flink gezouten groentebouillon?

De grote gezellige-winter-checklist: 9 tips voor een geslaagde winter

De winter is koud, vaak nat en vooral erg donker. Maar daarom niet minder leuk! Werk je deze checklist af, dan garanderen wij je een ultragezellige winter.

Plant je appelboom in 7 stappen (en 5 manieren om van je appels te genieten)

Appelboom newbie of expert, in deze blogpost vind je sowieso gouden appel(boom)tips.

9 tips voor een onvergetelijk kerstfeest

En een geslaagd kerstfeest, dat begint met onze tips. Ben jij klaar voor het kerstfeest van het jaar?