oranje-droom-detail

Oranje droom

Amper een halve eeuw geleden vond de kastanjepompoen zijn weg van het eiland Hokkaido in het noorden van Japan naar Europa. Kastanjepompoenen behoren tot de familie van de kabocha's, een verzameling van winterse pompoenrassen uit Japan met zacht, zoet vruchtvlees. Zo'n prachtige vrucht is niet tevreden met een rolletje als bijgerecht. Ze speelt met plezier de hoofdrol. Het bewijs in vier recepten.

oranje-droom-img-1-nl

Flan van kastanjepompoen met amandelpuree

Verrassingsdessert

Ja, pompoen smaakt wel wat zoet. En ja, pompoen kan gerust in een dessert. Niet overtuigd? Deze superlichte flan zal al je twijfels meteen wegnemen, en kadert meteen ook mooi in de huidige trend van lichte maar toch overheerlijke nagerechten. De amandelpuree houdt het midden tussen nougat en marsepein en doet al verlangen naar de feestdagen.

Korma van kastanjepompoen met raapjes en tofu

... aan de oevers van de Ganges

Yoghurt, bouillon en kruiden: met dit mengsel smeer je een stuk vlees of groente in, dat je vervolgens zachtjes laat stoven. Dat is zo'n beetje het recept van korma, een van de bekendste gerechten uit de Indische keuken. Ook pompoen leent zich hier perfect voor en krijgt op die manier lekker gekaramelliseerde toetsen.

Soep van kastanjepompoen met komijn en gepofte zaden

Een grote kom geluk

Technisch gezien is een velouté een soep die wordt gebonden met een roux – een mengsel van boter en bloem – en afgewerkt met een ei. Maar pompoensoep heeft die trucjes allemaal niet nodig om de term op te eisen. Smeuïgheid ten top, gepimpt met wat lekker krokant gepofte pompoenpitten. Onweerstaanbaar.

Gnocchi van kastanjepompoen met pancetta en cantharellen

Aan de Adriatische kustlijn...

De basis van gnocchi? Dat is normaal gezien aardappel. Maar die staat hier voor een keer zijn plaats af aan pompoen. Welke pompoen maakt niet uit, zolang hij maar stevig vruchtvlees heeft. Resultaat zijn kleurrijke gnocchi die hemels smaken met cantharellen en buikspek of pancetta.


oranje-droom-vitamines

Een groentemandje vol vitaminen

Verse groenten vormen een onuitputtelijke bron van vitaminen, dat weet iedereen onderhand. Maar weet je ook hoe je de schat aan voedingswaarden die ze bevatten het beste kunt bewaren op je bord? Het type bereiding is een erg bepalende factor. Boven een bepaalde temperatuur – iets minder dan 100 °C – gaat een groot deel van de vitaminen en mineralen verloren. Kies dus bij voorkeur voor een snelle bereiding of een bereiding op lage temperatuur. Opteer voor verse en rijpe seizoensgroenten en gebruik ook de resten – zoals het loof van wortelen – om bouillon, soep, fond, pesto, pickles ... mee te maken.


oranje-droom-vergeten-groenten

Schatten uit de moestuin

Tegenwoordig heeft men het vaak over vergeten groenten, die dankzij de aandacht van verschillende grote chefs weer aan populariteit winnen. Achter de term 'vergeten groenten' gaan twee vaststellingen schuil. Enerzijds verwijst het woord naar een deel van onze lokale moestuin die we uit het oog verloren (vaak ten voordele van geïmporteerde producten) en die we nu opnieuw ontdekken, mede omdat we steeds vaker seizoensgebonden willen eten. Aardpeer, pastinaak, koolraap en andere knollen zijn de voornaamste voorbeelden. Anderzijds gaat het om minder gangbare groentevarianten die vandaag op grotere schaal worden geteeld en makkelijker de weg naar onze winkelrekken vinden. Denk bijvoorbeeld aan gele raapjes, gekleurde wortelen, paarse truffelaardappelen, 'Black Krim'-tomaten ... Al die bijzondere soorten verrijken het smakenpalet en vormen steeds opnieuw een bron van inspiratie voor beginnende chefs en gevestigde waarden.


Te land en ter zee

Producten uit de zee combineren met ingrediënten van op het land is een kunst waarmee koks van alle strekkingen zich al eeuwenlang bezighouden. Bij zowel klassieke combinaties als meer gewaagde contrasten zijn het de subtiele nuances van vet en ziltig die voor vuurwerk zorgen in een haast oneindig universum waarvan je moeilijk afscheid kunt nemen eens je ervan geproefd hebt.

Cook like a pro

Belgischer wordt het niet

Asperges zijn – net als witloof – een van die nationale parels aan onze Belgische culinaire kroon. Ondanks hun discrete en onopvallende verschijning kondigen witte asperges – nog meer dan zwaluwen – de langverwachte terugkeer van de lente aan.

Cook like a pro

Verras met sake

De Japanse gastronomie is zo veel meer dan sushi en yakitori. Van de talrijke specialiteiten van deze archipel is shabu shabu ongetwijfeld een van de meest gezellige en gemakkelijkste gerechten om klaar te maken. Deze Japanse fondue bestaat uit een dashibouillon waarin verschillende groenten en vleessoorten perfect samengaan met de complexe smaken van een sake.

Cook like a pro

Hotspot stoofpot

Stoven, sudderen, smoren, stomen... het kan allemaal in de gietijzeren of emaillen stoofpot. Een grote en/of kleine stoofpot is eigenlijk onmisbaar in iedere keuken. De hitte wordt optimaal verdeeld en het vochtgehalte blijft op peil zodat je ingrediënten sappig blijven en hun textuur behouden.

Cook like a pro

Inspecteur Magret

Gebakken of rauw – ja, eendenborst kan je ook rauw eten –, eendenborst ontgoochelt nooit. De mogelijke smaakcombinaties zijn nagenoeg eindeloos en kunnen zoete en hartige toetsen, ingrediënten uit de zee en tal van verschillende kruiden en specerijen omvatten!

Cook like a pro