onbekende-streken-detail

Onbekende streken, ongekend lekkere wijnen

Merlot, chardonnay, riesling… Het zijn namen die bij heel wat wijnliefhebbers een belletje doen rinkelen. Vaak hebben we echter geen idee waar deze druiven vandaan komen of hoe ze nu precies smaken. Wij helpen je graag op weg met wat bijkomende informatie en enkele suggestiewijnen die je bij ons kan vinden! Cheers!

IGP Charentais

Hoewel de Charente vooral bekendstaat om haar cognac, produceert de regio ook rode, witte en roséwijnen met een IGP-benaming (Indication Géographique Protegée). De charentais-wijnen zijn afkomstig uit een groot gebied aan de westkust van Frankrijk, ten noorden van de beroemde bordeaux-wijnregio.  De blauwe druivensoorten die er geproduceerd worden, zijn de cabernet franc, cabernet sauvignon, gamay, merlot en pinot noir. Deze variëteiten worden gebruikt voor de productie van de rode en de roséwijnen. De rode wijnen hebben over het algemeen een rood fruit-, rijp fruit- en kruidenkarakter. De witte druivensoorten zijn de alom bekende chardonnay, colombard en sauvignon blanc en worden gekenmerkt door hun verfrissende zuurgraad en citrusaroma's.

maisonlegrand-IGPCharentais 

De Maison Legrand is een prachtige sauvignon blanc die qua smaakprofiel onmiddellijk overtuigt met een citrusbom in de aanzet. Je serveert deze wijn vooral bij vette vis zoals zalm of tonijn.


Rueda

Rueda is een Spaans wijngebied gelegen aan de Duero-rivier op ongeveer 150 km ten noordwesten van Madrid. De streek staat bekend om haar droge, aromatische witte wijnen zoals verdejo, sauvignon blanc, viura en palomino fino. De belangrijkste blauwe druivenrassen zijn tempranillo, cabernet sauvignon, merlot en garnacha, maar toch blijft de productie vooral gefocust op de witte wijn. 

Wist je dat 98% van de wijngaarden is beplant met witte druiven? De witte wijn heeft dan ook sinds 1980 een Denominación de Origen status, de rode pas sinds 2008.

Pulpito_Rueda 

De Pulpito Verdejo kan je herkennen aan zijn smaakvolle invloeden van fruit, kruiden en wat hout. Dit wijntje serveer je bij vis, maar het past ook perfect bij varkensvlees of een vegetarische curry!

 
 goleta-rueda

De Goleta Verdejo bevat aroma's van vers gesneden hooi, venkel en tropische vruchten zoals ananas, guave en mango. Deze wijn past perfect bij zeevruchten, maar kan ook geschonken worden als aperitief!


Tavel

Tavel is Franse roséwijn genoemd naar de stad Tavel in de Rhônevallei. Het wijngebied ligt tegenover dat van het beroemde Châteauneuf-du-Pape net ten noorden van Avignon. De wijnen worden voornamelijk gemaakt van de druivenrassen grenache, syrah en clairette en zijn bedoeld om gekoeld gedronken te worden. Een handig alternatief bij vis voor wie niet graag wit drinkt. Een groot deel van de productie wordt vrijgegeven als primeurwijn, beter bekend als de Beaujolais Nouveau: de populairste primeurwijn ter wereld.

Wist je trouwens dat Tavel een heel krachtige rosé is met een alcoholgehalte van minimaal 13,5%? Ook in combinatie met een visgerecht komt deze wijn volledig tot zijn recht!

lesmesillons-tavel 

Les Mésillons Tavel Rosé is een standaardrosé die zowat bij alle gerechten past. Een licht fruitige smaak die doet denken aan rode vruchten, met een droge afdronk. Perfect in combinatie met gevogelte, varkensvlees of een stukje vis.


Jumilla

Jumilla is een DO-wijn (Denominación de Origen) van Murcia, een kleine regio aan de Middellandse Zeekust van Zuidoost-Spanje. Net als andere wijngebieden is Jumilla gespecialiseerd in wijnen op basis van de monastrell-druif, die goed is voor ongeveer 80% van de productie. De wijn staat vooral bekend om zijn volle, stevige aroma’s. Sinds de jaren ’90 zijn  de aanplantingen van rassen zoals syrah, cabernet sauvignon en merlot gestaag toegenomen, vooral om de rode wijnen uit Monastrell meer body en karakter te geven.

Wist je dat een rode Jumilla Monastrell wijn minstens 80% van de genoemde variëteit moet bevatten? Dezelfde regel geldt ook voor Jumilla Monastrell rosé.

Thader_Jumilla 

De Jumilla Thader Crianza verrast met zijn bouquet van walnoten en eik. De smaak van zwart fruit, bessen en walnoten zorgt ervoor dat deze wijn perfect gaat bij pasta, steak, kalfsvlees en gevogelte.


Rheinhessen

Rheinhessen is een wijnstreek in de gelijknamige regio Rheinhessen in de Duitse deelstaat Rijnland-Palts. Met meer dan 260 vierkante kilometer aan wijngaarden is dit de grootste wijnproducent van het land. De druiventeelt wordt hier begunstigd door heel wat uren zon en weinig neerslag. De belangrijkste witte druiven zijn müller-thurgau, grauburgunder (pinot gris) en riesling. Blauwe druiven voor rode wijn zijn vooral portugieser, spätburgunder en dornfelder.

Wist je dat er amper bossen zijn in dit gebied omdat er zoveel druivenstokken zijn aangeplant? Meer dan 6000 wijnbedrijven maken er jaarlijks meer dan 2 miljoen hectoliter wijn.

grauburgunder-rheinhessen 

De Urmeer Löss Grauburgunder Trocken smaakt bloemig en aromatisch, maar is droog in de mond met nuances van exotisch fruit. Daarom past hij perfect bij een kaasplankje, pasta of vis.



Gevulde kalkoen met kippengehakt, couscous en boschampignons

Verwarm de oven voor op 180°C. Start met het bereiden van de vulling. Kook de couscous volgens de instructies op de verpakking...

5 tips voor mals en sappig wild

Met deze vijf eenvoudige tips lukt het je zeker om een magnifiek wildgerecht op tafel te toveren.

Hazenrug met bramensaus en rode bietjes

Ontdek dit feestelijk recept.

Coquilles met crème van butternut en beurre blanc

Ontdek dit recept voor 4 personen.

Torentjes van courgette, aubergine en zoete aardappel

Ontdek dit feestelijk recept.