huitres-detail

Oesters, elke keer anders

De verfijnde smaakbommetjes die oesters zijn, hebben in al hun eenvoud niet veel nodig om volledig tot hun recht te komen. Wil je ze eens anders op tafel brengen? Je kan er origineel mee uitpakken en dat zowel koud als warm. Kom dus gerust uit je schelp en experimenteer volop met deze verrassende combinaties met oesters in de hoofdrol.

huitres-1-nl

Klassiek met sjalotazijn

Vaste waarde

Never change a winning team. De zure azijn met een zoetje erin past wonderwel bij het zoete van de oester. De stukjes sjalot geven een elegante beet en brengen net dat tikkeltje bitterheid in de finale van het smaakpallet. Einddoel bereikt: de volmaakte umami.

Doe de Limoncello twist

O sole mio

Zeevruchten en citrus vormen altijd een geslaagd koppel. Wil je origineel uit de hoek komen? Vervang dan de druppels citroensap op je oester door enkele schijfjes citroen gekonfijt in Limoncello, de Italiaanse likeur uit Amalfi. Een subtiel zuurtje dat de zoute ronde smaak van je oester mooi in de verf zet.

Elegant, met zalmeitjes

Zee maal twee

Een dubbele dosis jodium via een interessant spel van structuren in je mond. De knapperige viseitjes ontploffen eens je er je tanden inzet. Een leuke aanvulling op de zachte en tegelijk stevige oester. Een delicaat akkoord tussen nieuwe Skandinavische invloeden en eeuwenoude Japanse inspiratie.

huitres-2-nl

Oesters en kombu

On the beach

In Japan weten ze er wel weg mee: van oesters maken ze tempura, sauzen, sashimi, maki … ze bakken ze zelfs op de BBQ. Vaak gecombineerd met kombu algen, het basisingrediënt van de dashi bouillon, die de oesters een unieke diepte verlenen. Je zou zelfs zweren dat je gerookte accenten proeft.

Oester en droge worst

Hemel en aarde

In de ruime streek rond Bordeaux weten ze het al langer: het vette van droge worst vormt een unieke combinatie met smaken uit de zee. Een klassieker uit Aquitanië. Daar kunnen we wel iets mee: probeer eens oesters met Spaanse chorizo of onze Belgische worstjes, gehaktballetjes of Ardense ham.

Ô-á-chian

Schelpenduel

O-á-chian is een van dé recepten van de Fujian-keuken, een van de acht grote Chinese culinaire tradities, maar het is te vinden van Taiwan tot Maleisië. De oesters, eerst aangebakken in neutrale olie, worden bedekt met het geëmulgeerde ei in een omelet. Een pittige cross-over aangevuld met sojascheuten en pikante saus.

huitres-3

Oesters bewaren en serveren

Verser dan vers is het devies. Schelpen, schaaldieren en oesters in het bijzonder mogen geen duimbreed afwijken van deze regel. Om ze vers te houden, hoef je ze niet ultrakoud te bewaren. De optimale bewaartemperatuur voor oesters ligt tussen de 10 en de 15°C. Zet ze kouder dan dat en hun smaak gaat met rasse schreden achteruit. Boven de 15°C krijgen bacteriën vrij spel.
Oesters kan je hooguit een week bewaren zolang ze gesloten zijn. Je kan ze in een mandje bewaren op een koele plaats. Leg ze op hun bolle kant, zodat ze geen water verliezen.
Je opent ze vlak voor het opdienen, bij voorkeur niet te koud om hun volle smaak te behouden. Breng ze langzaam op temperatuur door ze te presenteren op grof zout of zeewier, dus niet op het te koude ijs.

Koud of warm?

Een paar druppels citroen, een draai van de pepermolen en een glas witte wijn. Deze pure manier om oesters te degusteren, stelt nooit teleur. Al valt er heel wat te ontdekken als je je verdiept in het rijke culinaire erfgoed van het meest aanbeden weekdier: denk aan de Morney oesters van Auguste Escoffier, de Japanse Motoyaki techniek, waarbij ze de oesters bedekken met mayonaise alvorens ze te grillen. Verder ook de Portugese arroz ostra - een stoofpotje van oesters, worst en garnalen of de 1001 variaties van de Chinese oesteromelet ô-á-chian ... Of je ze grilt, pocheert, marineert, stooft of bakt, voor zulke bereidingen gebruik je best grote oesters. Waarbij je de kooktijd goed onder controle houdt, want niemand kijkt uit naar rubberen kauwgom op zijn bord.
Ook met rauwe oesters zijn de combinaties schier eindeloos. Fruit en zoete toetsen werken wonderwel, ook zure accenten verrichten wonderen, net als de land-zee contrasten. Koud of warm, waarom zou je kiezen? De oester blijft verbazen zolang je openstaat voor de rijkdom die ze te bieden heeft.


Handige tip: meten is weten

Om te weten hoeveel verf je nodig hebt voor een muur bijvoorbeeld, bereken je eerst de volledige oppervlakte van de muur. Meet dan ramen, deuren of nissen op en trek hun gecombineerde oppervlakte af van die van de totale muur. Weet dat 1 liter muurverf gemiddeld 7 tot 9 m² dekt, afhankelijk van de zuigende werking van de ondergrond, en je krijgt een vrij goed idee van hoeveel liter je precies zal nodig hebben.

Inside out

Orgaanvlees was lange tijd wat in het vergeethoekje beland, of not done, maar verdient wel degelijk – zeker in onze huidige tijd – een volwaardige plaats in onze keuken. Het is immers een fantastisch ingrediënt met unieke smaken en texturen dat ons terugbrengt naar het verleden en tegelijkertijd ongelooflijk modern is. Alles eten, niets weggooien en zo de deur open zetten naar een klein paradijsje vol ongeziene smaken.

Hoe maak ik mijn tuin winterklaar?

September en oktober zijn de ideale maanden om je tuin winterklaar te maken opdat de natuur komend voorjaar opnieuw kan ontluiken. Ontdek met deze 10 tips hoe je je tuin met de flair van een professional het best voorbereidt op de winter.

doe-het-zelf diy tuin winterklaar maken tuin onderhoud

How low can you go?

Perfect gegaard vlees dat wegsmelt in je mond. Sublieme smaken en aroma’s waarvan elk ingrediënt doordrongen is … vacuüm koken op lage temperatuur vraagt geen grote investeringen om verbluffende resultaten te halen. Laat je verleiden en til je keuken naar het level van de pro’s.

Cook like a pro vlees eten

Spicy girls

Wow wat pikken pepers, een explosie, heel je mond staat in brand. Pepers in de keuken zijn zoals achtbanen in een pretpark: uitdagend en heftig! Het zou nochtans jammer zijn om ze te reduceren tot hun vurige kracht. Ze brengen een uniek smaakpallet aan: geparfumeerd en bomvol aroma’s werken ze als een krachtige smaakversterker. Smaakpapillen opgelet, de vlam gaat in de pan!

Cook like a pro