garnalen-detail

Obsiblue, een garnaal als geen ander

Met hun blauwige schaal, lekkere vlees en ongezien fijne jodiumsmaak doen de Obsiblue-garnalen je meteen dromen van tropische stranden en verafgelegen gebieden. Alleen al hun geur neemt je mee op reis naar de Stille Zuidzee, waar ze vandaan komen. Ze lenen zich perfect voor de meest uiteenlopende gastronomische bereidingen, van bij ons of elders, en in de meest verrassende combinaties. Klaar voor take-off?

 

garnalen-1-nl

 

Tartaar van Obsiblue-garnalen

Smaakbom

Het is de sesamolie, die in de Aziatische keuken zo alomtegenwoordig is, die deze tartaar zijn bijzondere smaak geeft. De gebrande parfums benadrukken de geraffineerde, bijna zoete smaak van de Obsiblue-garnaal. Snijd ze zeker niet in té kleine stukjes, zodat ze hun lekkere beet en textuur bewaren.

 

Sashimi van Obsiblue-garnaal met misocrème

Complex in z'n eenvoud

De eerste chef-koks die volop met de Obsiblue-garnaal begonnen te werken, kwamen uit Tokyo en waren specialisten in kaiseki, het uitgebreide Japanse menu waarbij een tiental gerechten elkaar in een precieze volgorde opvolgen. Sashimi is daar een van en de Obsiblue-garnaal past daar uitstekend bij. De misocrème zorgt voor de umamitoets. Niet te versmaden als hapje.

 

Risotto van Obsiblue-garnalen

Een Italiaans meesterwerk

Een goede risotto kan even ontroerend zijn als een blik op de Duomo van Florence: hij ziet er eenvoudig uit, smaakt licht als een veertje en vereist een opperste techniekbeheersing. Om de Obsiblue-garnalen de begeleiding te bieden die ze verdienen, is een volmaakte Italiaanse risotto een must. Met die heerlijke romigheid, onovertroffen smeuïgheid en dat zacht smeltende gevoel, die onmogelijk te vertalen 'morbido'.

 

garnalen-2-nl

Tempura van Obsiblue-garnalen en Thaise bouillon

Ode aan contrasten

Met een dun laagje panko en heel kort gefrituurd, vormen Obsiblue-garnalen de perfecte tempura. Lekker krokant aan de buitenkant, heerlijk geurig aan de binnenkant. In een combinatie die zijn hoogtepunt bereikt in een Thaise bouillon met een betoverend aromapalet van gember, citroengras, piment, limoen, knoflook, basilicum ...


Geroosterde Obsiblue-garnaal met parmezaan

Umamiduel

Duizend keer geïmiteerd maar geen enkele keer geëvenaard: de échte parmigiano reggiano is een monument van de Italiaanse cultuur. Zijn organoleptische rijkdom - zowel fruitig, kruidig als zoutig - scheert de hoogste umamitoppen. Gewoon geraspt als dun laagje boven op de geroosterde Obsiblue-garnaal geeft hij de maillardreactie een heel nieuwe dimensie en zorgt hij voor een lekker knapperig korstje rond het delicate vlees.

 

Obsiblue-garnalen in een ceviche

Kruispunt van smaken

Ceviche is de hoeksteen van de nikkei-keuken, waarin Japanse en Peruaanse invloeden naadloos in elkaar overvloeien. Een beter voorbeeld dan deze flinterdun gesneden en in zuivere Peruaanse tijgermelk gemarineerde Obsiblue-garnalen is er niet. De Kewpiemayonaise, die onovertroffen specialiteit uit het land van de rijzende zon, zet de kroon op het werk en biedt met zijn ronde smaak een mooi contrast met het zurige van de ceviche.

Obsiblue, een bijzondere garnaal 

In de lagunes van Nieuw-Caledonië, in een van de grootste koraalriffen ter wereld, krijgen de Obsiblue hun unieke textuur en smaak. De uiterst zeldzame schaaldieren met toverachtig blauw pantser worden op een op-en-top ambachtelijke manier gekweekt met respect voor de natuur en het ritme van de getijden. De productie is uiterst klein, waardoor een uitzonderlijke kwaliteit kan worden bereikt. Obsiblue is al enorm populair bij heel wat sterrenchefs, vooral in Japan en Frankrijk, die vallen voor de licht zoetige smaak en het sappige, zacht smeltende vlees.

garnalen-rijst-a

 

De aristocratie van rijst

Rijst bestaat in duizend verschillende variëteiten, stuk voor stuk met hun eigen bijzonderheden en kenmerken. Sommige cultivars zijn echte 'grands crus', zoals de razza 77 en de beroemde carnaroli en vialone nano. Die laatste twee zijn afkomstig van de vruchtbare vlaktes in Noord-Italië en onmisbaar voor wie een risotto wil bereiden die die naam waardig is.

garnalen-mayo

Mayonaise new style

Je hoeft het klassieke recept van mayonaise maar heel lichtjes te veranderen om een totaal andere saus te creëren. Net als bij aïoli, waarbij de knoflook aan het begin van de bereiding wordt toegevoegd, is het aangeraden om alle extra ingrediënten toe te voegen vóór je de eieren klopt. De mogelijkheden zijn eindeloos, maar de mooiste resultaten krijg je met kruiden in poedervorm als curry of vadouvan. Ook een misocrème of wat wasabi doen wonderen.


How low can you go?

Perfect gegaard vlees dat wegsmelt in je mond. Sublieme smaken en aroma’s waarvan elk ingrediënt doordrongen is … vacuüm koken op lage temperatuur vraagt geen grote investeringen om verbluffende resultaten te halen. Laat je verleiden en til je keuken naar het level van de pro’s.

Cook like a pro vlees eten

Spicy girls

Wow wat pikken pepers, een explosie, heel je mond staat in brand. Pepers in de keuken zijn zoals achtbanen in een pretpark: uitdagend en heftig! Het zou nochtans jammer zijn om ze te reduceren tot hun vurige kracht. Ze brengen een uniek smaakpallet aan: geparfumeerd en bomvol aroma’s werken ze als een krachtige smaakversterker. Smaakpapillen opgelet, de vlam gaat in de pan!

Cook like a pro

Te land en ter zee

Producten uit de zee combineren met ingrediënten van op het land is een kunst waarmee koks van alle strekkingen zich al eeuwenlang bezighouden. Bij zowel klassieke combinaties als meer gewaagde contrasten zijn het de subtiele nuances van vet en ziltig die voor vuurwerk zorgen in een haast oneindig universum waarvan je moeilijk afscheid kunt nemen eens je ervan geproefd hebt.

Cook like a pro

Street me up

Streetfood is niet enkel voor hipsters, het is sympathiek en vrolijk voor groot en klein. Een kosmopolitische stijl die het ook gastronomisch goed doet. Streetfood past zowel aan sjieke tafels als aan gemoedelijke. Kom mee op een wervelende wereldtour langs de beste streetfood stalletjes.

Cook like a pro

Tonijn mag er zijn

Alles is lekker aan tonijn, in het bijzonder het deel dat zich een eindje onder de kop bevindt, in de borststreek van deze indrukwekkende oceaanvis. Dit stuk, rijk aan weldadige omega 3-vetzuren, is bijzonder mals en smaakvol. Een uitgelezen stuk om in te blikken of om naar hartenlust te gebruiken als smaakversterker.

Cook like a pro