sardines-detail

Nuri, de koning onder de sardienen

Goddelijke sardienen

Sardienen op olie zijn een ware delicatesse die de echte liefhebbers maar al te graag degusteren. Vaak na een rijping van al verschillende jaren in blik, wanneer ze hun zeldzame en subtiele smaken prijsgeven. De Portugese conservenfabriek Nuri is een van de beste producenten ter wereld van deze schat uit de zee die zich uitstekend leent voor tal van warme en koude, hoofdzakelijk zuiders getinte en uiterst aromatische smaakcombinaties.

sardines-1-nl 

Nuri-sardienen op knapperige tapa

Een handjevol krakend plezier

Khorasantarwe uit Perzië en Afghanistan, beter bekend als kamut, kenmerkt zich door zijn stevige, vrij grote granen. Gepoft vormen die een knapperige lekkernij die de kroon zet op deze tapa, die je serveert op een stukje geroosterd brood maar even goed op een eenvoudige cracker.

Hummus met Nuri-sardienen

Kikkererwten, a star is born

Sardienen geven een hele nieuwe dimensie aan een lekker bordje hummus op basis van gepureerde kikkererwten en tahin. Het smeltende mondgevoel van de visjes, eventueel met wat pikante toetsen en een vleugje zuur - gewoon door wat citroensap - zorgt voor een interessant contrast.

Tomatencompote met olijven en Nuri-sardienen

Heilige drievuldigheid

De taggiasca-olijf, ook wel cailletier-olijf genoemd, is dé cultivar bij uitstek van de Côte d'Azur en de Ligurische kust. Het is een unieke olijf met erkende herkomstbenaming van Nice en een van de grote sterren uit de Noord-Italiaanse keuken. De knapperige en licht zurige combinatie met tomaat en sardienen is een ware smaakbom.


sardines-2-nl

Rillettes van Nuri-sardienen

Heerlijke rillettes

Als romige sardientjesvariant zijn deze rillettes een ideaal smeersel op een aperitiefhapje, in een sandwich of met wat rauwkost. Aangevuld met een mespuntje piment, tomaten en Tunesische harissa is deze verrassende cocktail helemaal onovertroffen.

Mediterraanse tabouleh met Nuri-sardienen

Griesmeel forever

Een tabouleh op Maghrebijnse wijze, bereid als een koude couscous, waarbij de sardienen hun volle kracht tentoonspreiden en hun smeltende smaak perfect tot z'n recht komt. De rozijnen zorgen hier voor een lekker gekonfijte toets die je nog extra in de verf zet met een toefje harissa of wat verse ui.

Appetizer met sardienen en aardappel

Land & zee

Een lekker stevige aardappel, beetgaar gekookt. Zacht smeltende, bijna gekonfijte sardienen. Een perfecte combinatie met vlokken falksalt met een beetje citroen, voor een umami-accent. Heerlijk in een Oosterse mezze, op een tapasplank of als bijgerecht bij een stukje rood vlees of geroosterd varkensvlees.


sardines-boite
Plezier in blik

Vers of uit blik? Op die cruciale gastronomievraag geven sardienen een ondubbelzinnig antwoord: allebei! Verse sardienen, waarop vanaf juli tot oktober mag worden gevist, doen het uitstekend op de barbecue of gewoon gemarineerd. Als ze met olie worden ingemaakt, gaan de graten mettertijd op in het vlees en ontstaan unieke smaakkwaliteiten en een heerlijk smeltend mondgevoel. Een blik sardienen op olie kan je overigens jarenlang bewaren; de smaak wordt er alleen maar fijner op (draai de blikken regelmatig eens om zodat de olie langs alle kanten goed in de visjes kan trekken).

Het geheim van omega 3

Omega 3 zijn polyonverzadigde vetzuren die van essentieel belang zijn voor de goede werking van ons lichaam. Je vindt ze bijvoorbeeld terug in vette vis. Om van al hun voordelen te kunnen genieten, moeten voedingsmiddelen met omega 3-vetzuren echter 'zachtjes' worden bereid: in de oven of gepocheerd. Ook de barbecue is een goede optie, op voorwaarde dat het vlees niet verbrand raakt... Sardienen uit blik, die gestoomd en in water gekookt werden, zijn perfecte bronnen van omega 3.

sardines-geur

Weg met vieze geurtjes

Vis grillen zonder vervelende geurtjes? Dat kan. Gebruik gewoon een plancha met een vel bakpapier erover. Zo vermijd je dat het vlees uit elkaar valt en er vet op het vuur druipt. De vis blijft beter heel en is ook gemakkelijker om te draaien. Bak de vis ook niet op té hoge temperatuur: zo vermijd je rook en de geurtjes die daarmee gepaard gaan.


Mosselen nieuwe stijl

Natuurlijk kennen we allemaal de mosselen van de Noordzee: grote exemplaren met gul, oranje vlees binnenin. De kleinere Bretoense bouchotmossel vormt hierop een aardig alternatief. Delicaat en bomvol smaak zorgt ze voor verrassende combinaties. Laarzen aan, het is laag water!

Cook like a pro

Te land en ter zee

Producten uit de zee combineren met ingrediënten van op het land is een kunst waarmee koks van alle strekkingen zich al eeuwenlang bezighouden. Bij zowel klassieke combinaties als meer gewaagde contrasten zijn het de subtiele nuances van vet en ziltig die voor vuurwerk zorgen in een haast oneindig universum waarvan je moeilijk afscheid kunt nemen eens je ervan geproefd hebt.

Cook like a pro

Belgischer wordt het niet

Asperges zijn – net als witloof – een van die nationale parels aan onze Belgische culinaire kroon. Ondanks hun discrete en onopvallende verschijning kondigen witte asperges – nog meer dan zwaluwen – de langverwachte terugkeer van de lente aan.

Cook like a pro

Verras met sake

De Japanse gastronomie is zo veel meer dan sushi en yakitori. Van de talrijke specialiteiten van deze archipel is shabu shabu ongetwijfeld een van de meest gezellige en gemakkelijkste gerechten om klaar te maken. Deze Japanse fondue bestaat uit een dashibouillon waarin verschillende groenten en vleessoorten perfect samengaan met de complexe smaken van een sake.

Cook like a pro

Hotspot stoofpot

Stoven, sudderen, smoren, stomen... het kan allemaal in de gietijzeren of emaillen stoofpot. Een grote en/of kleine stoofpot is eigenlijk onmisbaar in iedere keuken. De hitte wordt optimaal verdeeld en het vochtgehalte blijft op peil zodat je ingrediënten sappig blijven en hun textuur behouden.

Cook like a pro