ny-brunch-detail

New York Brunch

Pastrami, king of the brunch

Zelfs met de klassieke ingrediënten van een New-Yorkse brunch kan je verrassende combinaties creëren en de smaakpapillen van je gasten prikkelen. Door met de kruiden uit het pastramirecept te spelen, een emulsie te maken van zachte mosterd en roomkaas, of pickles als zure toets te gebruiken. Het gepekelde vlees mag dan de hoofdrol spelen, het kan niet zonder de bagel, die zijn rol van figurant met brio vervult en zich naar ieders wensen plooit. Aan jou om de puzzelstukjes te combineren. Enjoy!

ny-brunch-img-1

Een bordje pastrami

We vergeten het wel eens, maar pastrami hoort niet alleen thuis op een broodje, al is en blijft dat natuurlijk een uitstekende combinatie. Wanneer je de pastrami op een bord serveert, komen het malse vlees en de aroma’s nóg beter tot hun recht.

Cream cheese with a twist

Het recept van de Savora-mosterd, dat de Engelsen op het eind van de 19e eeuw bedachten, roept onweerlegbaar de smaak van Indische chutneys op. Met zijn elf kruiden het ideale tegenwicht voor pastrami, zeker in een emulsie met roomkaas die er een smeuïge textuur aan geeft.

Gegrilde bagel met kaas

Het broodje uit de joodse sjtetl-gemeenschappen heeft vanuit Polen de hele wereld veroverd. Lekker om zo te eten, maar ook gegrild niet te versmaden met bijvoorbeeld een lekkere cheddar erbij. En waarom snij je de bagel niet eens in ‘vingers’, om zo in een heerlijke roomkaas te dippen.

ny-brunch-img-2

Mimosa-cocktail

Champagne en sinaasappelsap vormen het perfecte koppel in deze frisse cocktail, al kun je net zo goed pompelmoes, ananas, veenbessen of zelfs appel gebruiken ...

Bagel pastrami

Niets doet meer aan New York denken dan dit magische duo, zij het dan misschien de pastrami on rye van bij Katz, de legendarische deli in de Lower East Side. Stevig brood, fijn gekruid vlees ... gewoon nog een of twee smaakmakers toevoegen – denk aan gearomatiseerde mosterd, enkele blaadjes postelein of een vleugje mierikswortel – en je hebt een hemelse bagel zoals jij hem graag lust.


ny-brunch-pastrami

Pastrami van het huis, het geheim achter het succes

Bij pastrami gaat het in de eerste plaats om de bewaarmethode die waarschijnlijk uit de middeleeuwen dateert. Het vlees, meestal runderborst, wordt in pekel gelegd en daarna gerookt. De Asjkenazische Joden die naar de VS emigreerden, brachten het mee in hun koffers, net zoals de bagel. Pastrami kan op tientallen manieren bereid worden: het vlees krijgt zijn smaak door het kruidenmengsel dat bij de pekel wordt gevoegd. Het zet de deur open voor alle mogelijke combinaties. Traditioneel gaat het om mosterdzaadjes, peper, koriander, kruidnagel en paprika, dat voor de typisch rode kleur zorgt. Maar niets belet je hier creatief mee aan de slag te gaan of voor een andere snijwijze te kiezen zodat het vlees een andere textuur krijgt.

ny-brunch-Coctails

Verrassende cocktails bij de brunch

Volgens de regels van de kunst serveer je bij een ‘luxebrunch’ ook een gesofisticeerd drankje. Met een glaasje bubbels zit je natuurlijk altijd goed, maar een kleurrijke cocktail zorgt voor dat tikkeltje extra. Twee vaste waarden hier zijn de bloody mary en de mimosa, respectievelijk een mengeling van wodka en tomatensap, en van champagne en sinaasappelsap. Let op dat er bij de mimosa geen sinaasappelpulp in het glas terechtkomt, want dat gaat ten koste van de bubbels. Een toets rood fruit, granaatappel bijvoorbeeld, zorgt voor reliëf, evenals een scheutje ponzu. Voor de bloody mary luidt het devies: keep it simple! Maak er geen groentesalade van, maar geef de voorkeur aan een subtiele mengeling van kruiden en – waarom niet – een bittertje in plaats van worcestersaus.

How low can you go?

Perfect gegaard vlees dat wegsmelt in je mond. Sublieme smaken en aroma’s waarvan elk ingrediënt doordrongen is … vacuüm koken op lage temperatuur vraagt geen grote investeringen om verbluffende resultaten te halen. Laat je verleiden en til je keuken naar het level van de pro’s.

Cook like a pro vlees eten

Spicy girls

Wow wat pikken pepers, een explosie, heel je mond staat in brand. Pepers in de keuken zijn zoals achtbanen in een pretpark: uitdagend en heftig! Het zou nochtans jammer zijn om ze te reduceren tot hun vurige kracht. Ze brengen een uniek smaakpallet aan: geparfumeerd en bomvol aroma’s werken ze als een krachtige smaakversterker. Smaakpapillen opgelet, de vlam gaat in de pan!

Cook like a pro

In de ban van de rog

Eind augustus werd de rog verkozen tot vis van het jaar 2021 door de VLAM. Het hele jaar lang zal de rog in de schijnwerpers worden gezet om de tamelijk onbekende vissoort te promoten. Onbekend is immers onbemind.

vis van het jaar vis

Te land en ter zee

Producten uit de zee combineren met ingrediënten van op het land is een kunst waarmee koks van alle strekkingen zich al eeuwenlang bezighouden. Bij zowel klassieke combinaties als meer gewaagde contrasten zijn het de subtiele nuances van vet en ziltig die voor vuurwerk zorgen in een haast oneindig universum waarvan je moeilijk afscheid kunt nemen eens je ervan geproefd hebt.

Cook like a pro

Street me up

Streetfood is niet enkel voor hipsters, het is sympathiek en vrolijk voor groot en klein. Een kosmopolitische stijl die het ook gastronomisch goed doet. Streetfood past zowel aan sjieke tafels als aan gemoedelijke. Kom mee op een wervelende wereldtour langs de beste streetfood stalletjes.

Cook like a pro