ny-brunch-detail

New York Brunch

Pastrami, king of the brunch

Zelfs met de klassieke ingrediënten van een New-Yorkse brunch kan je verrassende combinaties creëren en de smaakpapillen van je gasten prikkelen. Door met de kruiden uit het pastramirecept te spelen, een emulsie te maken van zachte mosterd en roomkaas, of pickles als zure toets te gebruiken. Het gepekelde vlees mag dan de hoofdrol spelen, het kan niet zonder de bagel, die zijn rol van figurant met brio vervult en zich naar ieders wensen plooit. Aan jou om de puzzelstukjes te combineren. Enjoy!

ny-brunch-img-1

Een bordje pastrami

We vergeten het wel eens, maar pastrami hoort niet alleen thuis op een broodje, al is en blijft dat natuurlijk een uitstekende combinatie. Wanneer je de pastrami op een bord serveert, komen het malse vlees en de aroma’s nóg beter tot hun recht.

Cream cheese with a twist

Het recept van de Savora-mosterd, dat de Engelsen op het eind van de 19e eeuw bedachten, roept onweerlegbaar de smaak van Indische chutneys op. Met zijn elf kruiden het ideale tegenwicht voor pastrami, zeker in een emulsie met roomkaas die er een smeuïge textuur aan geeft.

Gegrilde bagel met kaas

Het broodje uit de joodse sjtetl-gemeenschappen heeft vanuit Polen de hele wereld veroverd. Lekker om zo te eten, maar ook gegrild niet te versmaden met bijvoorbeeld een lekkere cheddar erbij. En waarom snij je de bagel niet eens in ‘vingers’, om zo in een heerlijke roomkaas te dippen.

ny-brunch-img-2

Mimosa-cocktail

Champagne en sinaasappelsap vormen het perfecte koppel in deze frisse cocktail, al kun je net zo goed pompelmoes, ananas, veenbessen of zelfs appel gebruiken ...

Bagel pastrami

Niets doet meer aan New York denken dan dit magische duo, zij het dan misschien de pastrami on rye van bij Katz, de legendarische deli in de Lower East Side. Stevig brood, fijn gekruid vlees ... gewoon nog een of twee smaakmakers toevoegen – denk aan gearomatiseerde mosterd, enkele blaadjes postelein of een vleugje mierikswortel – en je hebt een hemelse bagel zoals jij hem graag lust.


ny-brunch-pastrami

Pastrami van het huis, het geheim achter het succes

Bij pastrami gaat het in de eerste plaats om de bewaarmethode die waarschijnlijk uit de middeleeuwen dateert. Het vlees, meestal runderborst, wordt in pekel gelegd en daarna gerookt. De Asjkenazische Joden die naar de VS emigreerden, brachten het mee in hun koffers, net zoals de bagel. Pastrami kan op tientallen manieren bereid worden: het vlees krijgt zijn smaak door het kruidenmengsel dat bij de pekel wordt gevoegd. Het zet de deur open voor alle mogelijke combinaties. Traditioneel gaat het om mosterdzaadjes, peper, koriander, kruidnagel en paprika, dat voor de typisch rode kleur zorgt. Maar niets belet je hier creatief mee aan de slag te gaan of voor een andere snijwijze te kiezen zodat het vlees een andere textuur krijgt.

ny-brunch-Coctails

Verrassende cocktails bij de brunch

Volgens de regels van de kunst serveer je bij een ‘luxebrunch’ ook een gesofisticeerd drankje. Met een glaasje bubbels zit je natuurlijk altijd goed, maar een kleurrijke cocktail zorgt voor dat tikkeltje extra. Twee vaste waarden hier zijn de bloody mary en de mimosa, respectievelijk een mengeling van wodka en tomatensap, en van champagne en sinaasappelsap. Let op dat er bij de mimosa geen sinaasappelpulp in het glas terechtkomt, want dat gaat ten koste van de bubbels. Een toets rood fruit, granaatappel bijvoorbeeld, zorgt voor reliëf, evenals een scheutje ponzu. Voor de bloody mary luidt het devies: keep it simple! Maak er geen groentesalade van, maar geef de voorkeur aan een subtiele mengeling van kruiden en – waarom niet – een bittertje in plaats van worcestersaus.

Magic mushrooms

Het paddenstoelenseizoen is kort maar krachtig en geeft het bos altijd een sprookjesachtig uitzicht. Een zaligheid voor iedere kok, want dit is het moment waarop naar hartenlust kan worden geëxperimenteerd met die oneindige waaier aan vormen en texturen met rijke umamismaken.

Cook like a pro

Een zee aan mogelijkheden

Vissoep is als een schildersdoek waarop ieder zijn eigen kleuren en voorkeuren aanbrengt afhankelijk van de seizoenen en de getijden. Het is ook een heerlijk harmonieus gerecht waarbij het zalig spelen is met texturen.

Cook like a pro

Groetjes uit Saint-Buro

Telewerken vergt discipline, zoveel is zeker. Hoe lang werken? Hoe werk en privé gescheiden houden…? Met onderstaande tips wordt jouw thuiskantoor een schoolvoorbeeld van efficiëntie.

Groetjes uit Kastelona

Nu we met z’n allen steeds kleiner en compacter gaan wonen, vormt voldoende en efficiënte kastruimte vaak een uitdaging. Voor gezinnen met kinderen wordt het nog prangender, omdat naast de kleren ook het speelgoed een eigen plaatsje moet krijgen. Niemand wil een rommelig huis, toch?

De kunst van het baden

Een aangename omgevingstemperatuur, een zacht muziekje, gedempt licht, enkele (geur)kaarsen en, waarom niet, een glaasje bubbels zorgen voor een heerlijk ontspannen kader en gevoel. Zo zal je gegarandeerd nog meer van je bad genieten en volledig tot rust kunnen komen.