moules-thumbnail

Mosselen nieuwe stijl

Natuurlijk kennen we allemaal de mosselen van de Noordzee: grote exemplaren met gul, oranje vlees binnenin. De kleinere Bretoense bouchotmossel vormt hierop een aardig alternatief. Delicaat en bomvol smaak zorgt ze voor verrassende combinaties. Laarzen aan, het is laag water!

moules1-nl

Gerookte mosselen

Heilige rook …

Dennennaalden die het vuur tot sintels brandt, doordringen de mosselen van hun heerlijke geur. Ook gestoomd in een papillot bereiken ze zo het summum van smaak. De mosselen op voorhand koken is niet nodig, de temperatuur van het roken volstaat om ze te garen, terwijl het mosselvlees intussen mooi stevig blijft.

Sap van citrusvruchten

… en gewijd water

Zeevruchten en citrus gaan vaak goed samen. Als je het vocht opvangt van de gerookte mosselen en hieraan pompelmoessap toevoegt, bekom je een friszuur vocht dat je zo kan gebruiken of kan verwerken in een mayonaise. Enkele pijnboompitten erbij en je waant je zo in een dennenbos aan de Atlantische oceaan.

Curry & kurkuma

Mosselen uit India

Het perfecte aperohapje met Indische inslag. Een mespunt curry, vermoeden van kurkuma en wat naanbrood om in de heerlijke saus te doppen. Dat beroemde brood, dat oorspronkelijk van de Perzen komt alvorens het in heel Azië zijn weg vond, laat zich makkelijk combineren met een romig kaasje en lekkere kruiden.

Tempura van bloemkool

Een boeket van beignets

Als antwoord op de textuur van de malse mossel die smelt in je mond, doet een lichte en knapperige tempura het goed. Bloemkool is hiervoor ideaal, haar aardse aroma zorgt voor een onverwachte ontmoeting tussen land en zee.

moules-bouchot

Waarom zijn de bouchot mosselen kleiner?
Het gros van de mosselen die we in België eten, komt uit Zeeland. Ze worden gekweekt op de zanderige bodems van de Waddenzee en de Oosterschelde. De bodemcultuur zorgt voor grote mosselen met veel mosselvlees. De bouchotmosselen worden op de Franse traditionele manier gekweekt: ze groeien aan houten palen die afwisselend blootstaan aan water en lucht, op het ritme van de getijden. De mosselen moeten meer moeite doen om zich vast te houden aan het touw dat rond de paal gewikkeld is, daarom is hun mosselvlees vaster en worden ze minder groot. Dat geeft ook hun geconcentreerde smaak die tegelijk heel delicaat is.

moules-restes

Wat doe ik met restjes mosselen?

Je zag het even groots en hebt wat mosselen over? Liever dan ze weg te gooien, kan je ze mixen tot een
romige saus of fermenteren zoals pickles. Ze zijn ook heerlijk in een klassieke visterrine.

moules-accompagnement

Wat eet je bij mosselen?

Mosselen zijn lekker op zich. Natuur, zelfs rauw, doen ze het prima zonder de minste opsmuk. Hun rijke smaak die jodium met notentoetsen samenbrengt is de perfecte springplank naar umami combinaties. Als bijgerecht kan je gaan voor de onnavolgbare mosselen met friet. Of terug naar de eenvoud door er brood bij te serveren. Hier kan je verrassen met zuurdesembrood, alternatieve granen of exotische broodsoorten. Mosselen laten zich ook goed koppelen aan seizoensgroenten en die zijn er volop als de mosselen op hun best zijn. Mediterraanse groenten, gegrild in de oven, vormen een uitstekende keuze, net zoals rauwkost met een lekkere aïoli erbij.


Tonijn mag er zijn

Alles is lekker aan tonijn, in het bijzonder het deel dat zich een eindje onder de kop bevindt, in de borststreek van deze indrukwekkende oceaanvis. Dit stuk, rijk aan weldadige omega 3-vetzuren, is bijzonder mals en smaakvol. Een uitgelezen stuk om in te blikken of om naar hartenlust te gebruiken als smaakversterker.

Cook like a pro

Te land en ter zee

Producten uit de zee combineren met ingrediënten van op het land is een kunst waarmee koks van alle strekkingen zich al eeuwenlang bezighouden. Bij zowel klassieke combinaties als meer gewaagde contrasten zijn het de subtiele nuances van vet en ziltig die voor vuurwerk zorgen in een haast oneindig universum waarvan je moeilijk afscheid kunt nemen eens je ervan geproefd hebt.

Cook like a pro

Belgischer wordt het niet

Asperges zijn – net als witloof – een van die nationale parels aan onze Belgische culinaire kroon. Ondanks hun discrete en onopvallende verschijning kondigen witte asperges – nog meer dan zwaluwen – de langverwachte terugkeer van de lente aan.

Cook like a pro

Verras met sake

De Japanse gastronomie is zo veel meer dan sushi en yakitori. Van de talrijke specialiteiten van deze archipel is shabu shabu ongetwijfeld een van de meest gezellige en gemakkelijkste gerechten om klaar te maken. Deze Japanse fondue bestaat uit een dashibouillon waarin verschillende groenten en vleessoorten perfect samengaan met de complexe smaken van een sake.

Cook like a pro

Hotspot stoofpot

Stoven, sudderen, smoren, stomen... het kan allemaal in de gietijzeren of emaillen stoofpot. Een grote en/of kleine stoofpot is eigenlijk onmisbaar in iedere keuken. De hitte wordt optimaal verdeeld en het vochtgehalte blijft op peil zodat je ingrediënten sappig blijven en hun textuur behouden.

Cook like a pro