worldfood-detail

Koken zonder grenzen

Je hebt geen paspoort of vaccin nodig om op wereldreis te vertrekken. Met de juiste inspiratie en kruiden, neemt eender welke keuken je mee naar exotische oorden. Zuid-Amerika, Afrika, Azië: deze 3 continenten staan op het programma voor een regenboog aan multiculturele smaken.

worldfood-2-nl

Empanadas met runderwangen

Hartig gebakje!

Van Spanje tot Argentinië, van Chili tot Venezuela, elke kok maakt zijn of haar eigen empanadas. De vorm en de vulling wisselt volgens het land of de streek. Waar ze ook vandaan komen, deze Latino hapjes van bladerdeeg zijn en blijven een heerlijke lekkernij uit de wereldkeuken.

Entrecôte chimichurri

Als een gaucho

Volgens de legende zouden de Basken de chimichurrisaus in Argentinë hebben geïntroduceerd. Met lokale pepers, look en kruiden maken ze deze pittige marinade en saus. Chimichurry is niet weg te denken bij de asado, de goddelijke Argentijnse BBQ.

worldfood-3-NL

Rundstartaar op z’n Koreaans

Zoetzure harmonie

Nashi, ook wel Japanse peer genoemd, is knapperig fruit met wit vruchtvlees dat je tegelijk aan peer en appel doet denken. Volop te verkrijgen op de Japanse archipel en in Korea, zorgt nashi voor een mooi fris contrast bij het rauwe vlees, het vet van de sesamolie en de zoute toets van de sojasaus.

Baozi met varken

Chinees stoombroodje

Oorspronkelijk komen deze gevulde en gestoomde broodjes uit Mantsjoerije. Vandaag zijn ze populair in heel China. De ‘cha siu bao’ met vulling van gekarameliseerd varkenvlees is wellicht de bekendste variant. Heel smeuïg en moeilijk te weerstaan.

worldfood-4-nl

Yassa rijst met zeebrasem

Casamance, huis van koningen

In het zuiden van Senegal, geklemd tussen Gambia en Guinee-Buissau, ligt Casamance, bekend om zijn rijstcultuur en ook wel de voedselschuur van Senegal genoemd. Daar ligt de bakermat van een monument uit de Oost-Afrikaanse kookkunst: de yassa. Een pittig stoofpotje met gebakken uien, gemarineerde vis of kip, geserveerd met rijst. Om duimen en vingers van af te likken.

Mafé met kip

Pinda in de pot

In dit traditioneel gerecht spelen pinda’s de hoofdrol. Wist je dat pindanoten botanisch gezien peulvruchten zijn? Wat er ook van zij deze rijke pindasaus van de Mandika’s doet het even goed bij vlees, vis als kip. Een gezellige stoofpotje dat je eet met rijst of fufu, de vaste mix van cassave, bakbananen of yams, zo typisch voor Ghana.

worldfood-1-nl

Gimber chai

Explosieve mocktail

De fles, zonder de roes. Steeds populairder bij internationale barmannen, zijn cocktails zonder alcohol - of mocktails - nu net zo leuk en smakelijk als hun alcoholische tegenhangers. Het bewijs met deze mix van gember, peper, anijs, thee en havermelk.

Brazilian Farao

Belgische Samba

Het mooie faro-bier, een mengsel van lambiek en kandijsuiker, vormt de perfecte basis voor een licht alcoholische cocktail met een sterke smaak. De in de oven geroosterde ananas geeft het zijn tropische smaken en de citroen brengt het geheel in evenwicht, met een beetje kaneel en ahornsiroop als afdronk.

Avocado daïquiri

Lekker groen

Een geweldige klassieker in de mixologie. Daiquiri is gebaseerd op de combinatie van rum, suikersiroop en citroen. Hier wordt het opnieuw uitgevonden met een dubbel rantsoen van rum (wit en bruin) geïntegreerd met een avocadocrème die je zachtjes meeneemt naar de oevers van een Cubaans strand, bij zonsondergang...

worldfood-5

Kruidenpalet

Heet, aards, doordringend, geurig, fruitig, citroenachtig, geroosterd, zoetzuur, zwavelachtig... specerijen kunnen worden ingedeeld in verschillende organoleptische categorieën volgens hun specifieke karakter. De wetenschap van specerijen is er om deze elementen te combineren, zoals een schilder op zijn palet, om de perfecte match te krijgen met de ingrediënten van het gerecht. Naar je penselen!

In veel culinaire culturen zijn het vooral de kruiden die de basis vormen van recepten en bereidingen, meer dan specifieke ingrediënten. Van Indiase garam masala tot Ethiopische berber, inclusief Syrische za'atar en Argentijnse chimichurri. De vaak geheime samenstelling van de melanges wordt van generatie op generatie doorgegeven. Koken met kruiden is niet alleen reizen over de wegen van de wereld, maar ook teruggaan in de tijd, naar de bron van smaak, in deze zeer specifieke ruimte tussen geur en smaak, en heel vaak zeer diepe emoties raken. Zoals Proust zijn madeleine had, herinneren we ons allemaal een smaakstof of een specerij die ons terugvoert naar de kindertijd. De kruiden zijn het perlimpinpin-poeder dat ons naar de andere kant van de spiegel brengt, het beetje extra ziel dat gerechten laat zingen en het essentiële snuifje dat alles in het recept verandert.